Skip to main content

Ny affaldssortering får dig op af stolen: ”Få en pause, sorter dit skrald”

 

Af: Frederikke Malling Hansen

Fra januar skulle alle ansatte på SDU give afkald på deres skraldespande inde fra kontoret, ligesom spandene også rykkede ud af undervisningslokalerne. Bananskrællen kan altså ikke længere bare smides ud lige til højre, og det kræver i stedet en smule mere arbejde at komme af med sit affald.

Ifølge Linnea Marie Sjöberg, der er bevægelseskonsulent hos SDU Bevæger Sig, er det positivt, at vi nu skal flytte os lidt mere for at komme af med affaldet:

”For nogle vil det måske være en oplevelse af at bryde et arbejdsflow, men det kan også være, det er den afbrydelse eller den bevægelse, som faktisk gør, at dit næste flow, du skal sidde i, bliver rigtig godt, fordi du har afbrudt din stillesiddende tid”.

Hun forklarer, at det her med at ændre en vane kan være svært og for nogle irriterende og ubelejligt, men hun stiller samtidigt spørgsmål til, hvorvidt det måske ikke er positivt, at vi nu alle i fællesskab skal af med en dårlig vane.

”Både ved at bevæge sig og ved at sortere skrald bidrager vi på flere niveauer til det her bæredygtighedssammensurium. Det synes jeg også er vigtigt” siger hun.

Bevægelse er også bæredygtighed

”Vi skaber også bæredygtighed – eller i hvert fald bæredygtige medarbejdere” forklarer Linnea Marie Sjöberg om deres arbejde hos SDU Bevæger Sig.

Hun fortæller, at mange måske tror, at projektet bag kommer fra Institut for Idræt og Biomekanik, men i virkeligheden er det et SDG-projekt udarbejdet af medarbejderne og støttet af Direktionen. Derfor forklarer hun også, at der ledelsesmæssigt er opbakning til, at vi på SDU får mere bevægelse ind i hverdagen.

”Der er mange, der synes, de kun arbejder ved computeren, men jeg tror, der er mange, der glemmer, at det er tiden væk fra computeren, der gør den resterende tid her bedre. Det kan være, at det er den halve time, hvor du tog et gående telefonmøde eller gik i din frokostpause, der gør, at der er mere kvalitet i det arbejde, du leverer, fordi du fik et break, brød koncentrationen og fik noget ilt til hovedet” uddyber hun.

Projektet bag SDU Bevæger Sig startede tilbage i november 2020 med ønsket om at skabe noget socialt og kollegialt ved at bevæge sig sammen og samtidigt opfordre til den lille bevægelse og aktivitet i hverdagen, der gør en forskel.

Det handler altså ikke udelukkende om, at det er både sundt og givende at få ændret sin arbejdsstilling og fjerne øjnene fra skærmen, det handler også om trivsel.

”For os er det vigtigt, at man også kommer hinanden ved kollegialt, og det gør vi bare på en anden måde, når vi er i bevægelse” siger hun og forklarer, at det både handler om at skabe noget socialt og kollegialt på arbejdspladsen, men også på sigt muligheden for at skabe større produktivitet og færre sygedage.

For Linnea Marie Sjöberg selv, synes hun også, at det gør SDU til en meget attraktiv arbejdsplads med et bæredygtigt arbejdsliv.

’Sitting is the new smoking’

Linnea Marie Sjöberg forklarer, at selvom det altid er godt, hvis man eksempelvis går til fodbold to gange om ugen eller dyrker yoga hver mandag, så er det ikke kun dét, der faktisk gør dig sund.

”Det er den samlede stillesiddende tid, der er farlig for dig” pointerer hun og uddyber:

”Det er de samme bittesmå muskler, der arbejder på højtryk hele tiden, når vi sidder på den samme måde og ikke bryder op i den måde, vi sidder og arbejder på”.

Det kan altså være nok så godt at løbe de fem kilometer efter arbejde, men hvis du har siddet stille fra klokken 8 til 16, er der stadig lidt vej igen.

”Der kommer et naturligt afbræk i, at jeg bliver nødt til at tage stilling til min nye arbejdsstilling, så det ikke er sikkert, at jeg sætter mig tilbage på nøjagtigt den samme måde som før. På den måde aflaster vi også noget muskulært ved, at vi lige ændrer det” fortæller Linnea Marie Sjöberg.

Med SDU’s nye affaldssortering og afhentningen af de små skraldespande, har både studerende såvel som ansatte fået en anledning til at skifte siddestilling og bryde arbejdsdagen lidt op, når servietter, bananskræller og myslipapir skal afskaffes.

Men batter det overhovedet noget?

Gør den lille tur overhovedet nogen forskel? Eller er den blot til besvær? Ifølge Linnea Marie Sjöberg er den ikke ligegyldig, og hun ser det som en god anledning til at komme i gang og ændre sine vaner på arbejdspladsen.

”Alt tæller i det her med at bryde den stillesiddende tid. Om det så er at gå ud, bryde vanen og smide i skraldespanden, om det er at gå til kopimaskinen en gang længere henne eller holde et gående møde, så er det stadig det her brud i den stillesiddende tid, der er virkelig vigtigt” fortæller hun.

Lidt har altså også ret, som den velkendte talemåde foreskriver det – også hvis du er en af dem, der går med den helt dovne løsning.

”Hvis du så samler det til en bunke og kun går ud én gang, så er det stadig én bevægelse mere, end du ellers ville have lavet, hvis skraldespanden stadig var der” siger Linnea Marie Sjöberg.

Selvom livet på SDU dermed for nogle er blevet mere besværlig og krævende, så pointerer Linnea Marie Sjöberg, at hun meget hellere vil hæfte sig ved de positive og forandringsparate SDU-brugere:

”Jeg kunne godt hæfte mig ved alle, der siger nej eller synes, det er træls at gå ud med skrald eller bevæge sig, men for os er det meget mere interessant med dem, der siger ja, fordi de kan få nogle af de andre med”

Mere bevægelse i en stillesiddende hverdag

Selvom ansatte og studerende nu er tvunget til at få lidt mere gang i kroppen i hverdagen, så er der stadig mange andre ting, vi kan gøre i løbet af en arbejdsdag.

Og det er netop dét, som de hos SDU Bevæger Sig vil give det ekstra kærlige skub til at få gjort.

”Det, som vi vil skabe fokus omkring, er den bevægelse, som vi kan integrere i vores arbejdsdag – det at tage et gående møde, fordi du alligevel skal holde mødet, og det med at lave noget elastiktræning der, hvor du er” fortæller Linnea Marie Sjöberg.

Aktivitet og bevægelse skal altså være en integreret og tilgængelig del af vores dagligdag. Men samtidigt arrangerer SDU Bevæger Sig også årlige arrangementer, der skal give noget at glæde sig til.

Eksempelvis kører de i uge 17 og 18 en Tæl Skridt-kampagne, der skal få ansatte til at gå de ekstra skridt i løbet af arbejdsugen.

”Man behøver ikke gøre det til en sur tjans at skulle ud med skraldet, det kunne faktisk være, at man kunne få flere skridt end sin kollega” siger Linnea Marie Sjöberg.

Som en del af SDU Bevæger Sig-projektet har de desuden en række bevægelsesambassadører ude i afdelingerne på universitetet, det kan orientere om, hvilke arrangementer og tilbud der er hos SDU Bevæger Sig.

”Vi har satset meget på at give noget autonomi og medbestemmelse til alle de ansatte, som vi gerne vil have i bevægelse” siger Linnea Marie Sjöberg og forklarer, at det dermed skal være mere lokalt forankret i afdelingerne.

Læs også: http://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/ut_8_mental_sundhed_og_fysisk_aktivitet_haenger_sammen

SDU Bevæger Sig
SBS

Sidst opdateret: 28.04.2023