Skip to main content

Q & A: Hvad pigerne siger


Q: Hvordan ser I forskellen mellem undervisningen på universitetet og så den i gymnasiet?


Victoria Møller, 22. Studie: Psykologi

V: Vi har ret meget selvstudie, så vi har selv ansvar for at finde ud af, hvordan man lærer tingene bedst. Hvor meget skal jeg læse hver uge? Er det bedst at læse før eller efter forelæsningerne? Hvor meget får jeg ud af den enkelte forelæsning? Vi havde heldigvis et godt introforløb, hvor vi lærte en del om forskellige studieteknikker. Men det er frihed under ansvar. Der er ikke nogen, der banker dig oven i hovedet, hvis du ikke er forberedt. Man kan altid række hånden op og spørge til forelæsningerne eller spørge efter forelæsningen.

Suphatcha Khamchang, 22. Studie: Innovation & business

 

S: Det er lidt anderledes for os i Sønderborg, for vi har ikke forelæsninger, men derimod timer i klasser, som man kender det fra gymnasiet. Vi er ikke så mange, så det er meget klasseorienteret. Det er faktisk rigtig lækkert. Det er nemt at få fat i en underviser og spørge, hvis der er noget, man er i tvivl om.

Anna Daugaard Knudsen, 20. Studie: Dansk

 

A: Der er også rigtig meget selvstudie hos os, og man skal selv finde ud af, hvor meget man skal læse for at få noget ud af undervisningen. Jeg synes, en af de helt store udfordringer har været, der er hele tiden noget mere, man kan læse op på og undersøge.

I gymnasiet vidste du ligesom, at når du havde læst det, du skulle og lavet dine afleveringer, så var du færdig og kunne holde fri.


Q: Hvordan griber man læsningen an?


V: Man skal nok vænne sig til, at der er rigtig meget anbefalet litteratur, og man kan ikke komme igennem det hele, så man må lære at prioritere og se, hvad der er ekstra spændende. Jeg var på et kursus i studieteknik, som biblioteket holdt inden studiestart, hvor vi fik nogle gode værktøjer. Teksterne kan godt være lidt overvældende i starten. Det er meget videnskabelige tekster og ikke altid så pædagogisk, så svarene ligger ikke lige for. Man kan godt blive bange for i starten, at man ikke er klog nok til at være her, men så finder man heldigvis ud af, at de fleste andre har det fuldstændig lige sådan.

A: Jeg synes, det er en udfordring at læse det engelske, for sværhedsgraden bliver jo ikke anderledes af, at man læser det på et andet sprog. Jeg har oplevet, at jeg ikke altid forstår alt af, hvad der står, men at det alligevel har givet mig nogle flere kompetencer, og jeg bliver bedre. Vores undervisere er mere omhyggelige, når det er engelske tekster, der skal gennemgås.

S: Vores campus er meget internationalt, så alt er på engelsk. Det var meget svært i starten, for jeg er heller ikke specielt god til engelsk. Men når man bruger det og vænner sig til at læse engelsk, går det stærkt med at blive bedre. Når man bruger det hver dag, forstår man det pludselig meget bedre, og man finder ud af, at alle jo har en forskellig accent, og at det er okay, at man ikke er perfekt til engelsk.

A: Der kan godt være nogle svære eksamener, hvor man godt ved, at man ikke får de højeste karakterer. Man kan ikke være stærk i det hele og synes, det hele er lige sjovt. Der er stadig trælse fag og ting, der ikke lige passer til dig. Man må tage det med. Man ser hurtigt, hvilke fag man godt kan lide. Man skal ikke panikke over, at det ikke er hver dag, det er helt vildt sjovt.

V:  Man skal også se langsigtet på det. Der er moduler og fag, man ikke rigtig gider men man skal igennem, men man skal kunne se sig selv i den rolle, man får, når man er færdiguddannet.

A: Jeg læser Dansk for at få nogle kompetencer, jeg kan bruge i alle mulige sammenhænge. På arbejdsmarkedet er det jo heller ikke en paratvidenstest, man skal igennem.

V:  Jeg vægter også forståelse højere end hukommelse og konkret viden. Det er jo der, det begynder at blive rigtigt sjovt, når man begynder at kunne koble tingene og får et overblik, at man får de aha-oplevelser, man mangler indimellem.


Q: Er I i en studiegruppe med andre?


S: Vi har ikke studiegrupper, men vi arbejder i grupper i klassen. Vi har store semesterprojects, hvor vi arbejder i grupper et helt semester, så dem er man meget sammen med. De blev dannet for os på første semester, men derefter har vi selv valgt dem, efter hvem vi samarbejder bedst med.

V: Jeg startede i en studiegruppe, men nu læser vi selv i løbet af semesteret, og så har vi i stedet en eksamensgruppe, hvor vi mødes op mod eksamen og taler om bestemte begreber, vi har svært ved. Det hjælper ret meget at høre andre forklare det. Og så har vi gruppeprojekter på studiet. Men der er en del, der har studiegrupper.

A: Vi var i studiegrupper fra starten, som studiet havde lavet. Jeg er stadig samen med nogle af dem jeg startede sammen med. Vi læser ikke sammen hver dag, men op til eksamener, eller hvis vi har en opgave, bruger vi hinanden rigtig meget. Studiegrupperne er et godt fundament for at få skabt noget socialt. Jeg har i hvert fald fået skabt en social base, der gav en tryghed, da jeg startede og ikke kendte nogen.


Q: Hvordan har det været at flytte til en ny by for at læse?


S: Jeg flyttede til Sønderborg fra Aarhus. Det var ikke svært, for jeg startede jo på uni med det samme. Jeg troede faktisk, det ville være svært at komme fra en større by til en mindre by, men det var det ikke. Jeg har boet i Aarhus hele mit liv, men det har været godt at prøve noget anderledes. Der er nærmest ingen, der er fra Sønderborg, så folk er ret åbne og kender ingen, og alle har lyst til at lære nye mennesker at kende. Det er en meget international campus, så folk er meget åbne og imødekommende. Det er en hyggelig by, og jeg er blevet meget positivt overrasket.

A: Det var en større omvæltning for mig, end jeg havde troet, det ville være. Det er jo ikke bare at flytte, man skal også lære en helt ny by at kende og starte på et nyt studie. Det var ikke det sjoveste. Men min kæreste flyttede med mig, så jeg var ikke helt alene i verden. Det har taget noget tid, og jeg har i hvert fald fundet ud af, at det sted, jeg kommer fra, betyder mere, end jeg troede.

V: Jeg kendte ikke rigtig nogen i Odense, og jeg kendte ingen, der skulle starte på uddannelsen, så det var et ret stort spring. Men jeg synes hurtigt, at det gik rigtig godt. Vi havde en hel uges introforløb med vores tutorer, hvor det kun handlede om det sociale. Man fik gode muligheder for at snakke med andre. Men man skal selv opsøge det, så kommer man også nemt tæt på folk. Jeg har fået rigtig mange venner, så det føles, som om jeg har boet her længe.

A: Jeg flyttede direkte hjemmefra og sammen med min kæreste. Det var et stort spring, men det har været dejligt at flytte hjemme fra. Jeg var virkelig klar til at flytte.

V: Man får også et helt andet forhold til sine forældre, når man flytter hjemmefra. De er så glade, når man kommer hjem, og det er hyggeligt. Man bliver på en eller anden måde for voksen til at bo hjemme.

"Man skal ikke panikke over, at man ikke har ti bedste veninder efter den første uge"

 


Q: Er det let at få nye venner?


V: Ja, det synes jeg, men man skal prioritere at komme med til det sociale især første semester. Man kan godt mærke, om folk har en kæreste, når de starter eller ej for eksempel. Det sociale gør netop, at når man har en lidt træls periode, når det er lidt hårdt, eller man savner det der- hjemme, så har man nogen, der hjælper en igennem. Man skal heller ikke sidde hjemme og læse og stresse over det hele første semester. Det er så vigtigt at komme ud og være med. Det er en investering at bruge krudt på det sociale i starten.

A: Man skal investere i det i starten og være med til alt det man kan. Men man skal også huske sig selv. Det har været vigtigt for mig. Hvis jeg har været med til noget en hel dag, har jeg brug for at tage hjem og synke det hele. Dem, jeg er meget sammen med i dag, har det taget et års tid at få skabt de der meget tætte relationer til. Man skal ikke panikke over, at man ikke har ti bedste veninder efter den første uge.

V: Det er faktisk det allerbedste råd. Slap nu af, det skal nok komme. Både det sociale og det faglige. Det gjorde vores tutorer meget ud af at sige til os. Alle er stressede og forvirrede i starten og lidt paniske.

A: Og hav dig selv med i det.

V: Ja, og husk, det måske ikke er de første, du klikker med, der ender med at blive dine bedste venner. Men tag med ud og meld dig ind i nogle sociale udvalg og aktiviteter på kryds og tværs af uddannelser.


Q: Er der tid til at have et liv ved siden af studiet?


V: Helt bevidst valgte jeg ikke at søge arbejde det første halve år. Jeg ville gerne falde på plads. Men man kan sagtens finde tid til alt det andet, hvis man bare strukturer sin tid og finder tiden til at læse.

S: Jeg meldte mig heller ikke til en masse det første semester, for man ved jo ikke, hvad der kommer til at ske, og hvordan det er. Men nu er jeg faktisk lige startet til badminton i en lokal klub i Sønderborg, og jeg har fået et studiejob.

A: Jeg har ikke sat mig så meget ind i forenings- livet, men jeg har et arbejde på uni, som jeg fik efter de første par måneder. Det har givet mig rigtig meget, og jeg har lært nogle andre mennesker på tværs af uddannelser at kende.

V:  Man har brug for at have noget andet ved siden af studiet, ellers går man kold i det. Det er alligevel fem år af ens liv, man skal bruge på det.

A: Ja og husk, at når man læser så kan det godt være, at man kan alt det, der står i dagens tekst, men det betyder ikke i sig selv, at du bliver attraktiv for arbejdsmarkedet. Man skal kunne gebærde sig socialt og vise, at man har lavet noget andet end bare at sidde og kigge ned i en bog. Universitetet er meget teoretisk, men man skal jo også kunne bruge den viden og bruge sig selv i det.

V:  Det er der også mange, der har sagt til os. I stedet for at fokusere på eksamen og karakterer, så hav fokus på de færdigheder, du får.


Q: Hvad ville I gerne have vidst om at være studerende, før I startede?


V:  At det er vigtigt at få et godt netværk og være åben over for nye mennesker. Lad det faglige komme. Det skal nok komme. Giv dig selv plads og lad være med at slå dig selv oven i hovedet, hvis der er noget, du ikke forstår, eller der er en tekst, du ikke har fået læst. Vær åben. Udnyt de tilbud, der er i studiebyerne, og kom ud og få oplevet noget.

S: Ja, og tænk over, hvor du bor i din studieby. Det betyder meget, om du bor centralt. Man kan nemmere være med i noget socialt, hvis man bor i nærheden af andre.

A: Jeg ville ønske, at nogen havde sagt til mig, inden jeg startede, at det hele nok skal gå. Det er ikke så farligt. Du skal give det hele et halvt år, inden du finder ud af, om det er rigtigt eller forkert for dig. Sæt dine forventninger lidt ned, både til studiet og til, hvornår du finder venner eller et arbejde, hvis du gerne vil det. Det skal nok komme alt sammen.

"I stedet for at fokusere på eksamen og karakterer, så hav fokus på de færdigheder, du får."


Anna:

Q: Hvor er du vokset op?

- Lidt uden for, og i, Kolding.

Q: Har du et råd til kommende studerende?

- Træk vejret, tag en dag af gang og mærk efter - det hele skal nok gå. Vi har alle gode og dårlige dage, hvor vi kan være i tivivl.

Q: Hvornår er det sjovt på studiet?

- Det er sjovt på studiet, når man laver noget socialt, og når man kommer hjem og føler at dagen har været god og man har læst noget spændende, som man kunne se sig selv i.


Suphatcha:

Q: Hvor er du vokset op?

- Thailand indtil jeg var ni. Derefter flyttede jeg til Aarhus.

Q: Har du et godt råd til kommende studerende?

- Hellere læse noget, man brænder for end noget man er god til. Det holder længere. Det er trods alt noget du skal lave resten af dit liv.

Q: Den sætning du siger mest for tiden?

- Fake it 'til you make it - på den gode måde.

Q: Andet, du har lyst til at fortælle?

- Husk at være dig selv. Man behøver ikke at imponere nogen. Folk finder hurtigt ud af det, hvis man prøver på at være noget, man ikke er.


Victoria:

Q: Hvor er du vokset op?

- Jeg er vokset op i Midtjylland.

Q: Hvornår er det sjovt at være på studiet?

- Når vi hver især har mulighed for at fordybe os i netop de emner vi interesserer os ekstra meget for. Og når de ting vi tidligere har lært kan benyttes i en større sammenhæng.

Q: Den sætning du siger mest for tiden?

- “Lad os tage til det her!” eller “Det skal nok gå”

Q: Hvad er sjovt?

- Det er sjovt og hyggeligt at tage til nye spændende arrangementer i Odense med vennerne, samt at møde nye mennesker.