Skip to main content

Specialisering i Cybersikkerhed og Cloud Computing

Denne specialisering fokuserer på at forstå, arbejde med og programmere sådanne komplekse og distribuerede systemer (Cloud Computing). Den kombinerer forskellige ekspertiser, der spænder fra kryptografi til logik og programmeringssprog for at gøre undersøgelsen af systemerne præcis og sikker (Cybersikkerhed). Den udforsker også brugen af industrielle værktøjer, der fuldt automatiserer systeminstallation på effektive og sikre måder.

Portræt at Luís Cruz-Filipe

Cybersikkerhed & Cloud Computing er et dynamisk og voksende forskningsområde på SDU, hvor forskerne er begejstrede for at tæmme kompleksiteten af store, meget interagerende og distribuerede systemer. Vi tackler forskningsproblemerne inden for dette område fra forskellige vinkler – lige fra de mere teoretiske til de mere anvendte perspektiver – og har stærke relationer til erhvervslivet.

Kurser

I studieåret 2021/2022 udbyder vi følgende kurser inden for Cybersikkerhed & Cloud Computing.

Dette kursus giver dig en bredere forståelse af logik, og hvordan den bruges i datalogi. I en tid, hvor kritiske opgaver som eksempelvis ruteplanlægning af fly og medicinstyring i stigende grad digitaliseres, er det vigtigt at forstå, hvordan vi kan formalisere de sikkerhedskrav, vi forventer af sådanne programmer, og kontrollere, at de overholdes.

Ansvarlig underviser: Luís Cruz-Filipe

Læs hele kursusbeskrivelsen

Kryptologi er oprettelsen af hemmelige koder, mulighederne for bryde dem og kryptografiske protokoller for sikkerhed. Talteoretiske problemer, der er relevante for kryptologi og grundlæggende algebra, der er nødvendig for at forstå dem for dem, introduceres også i kurser.

Kryptologi har mange applikationer, herunder afsendelse af private beskeder, muliggørelse af handel over internettet (gennem kryptering af blandt andet kreditkortnumre og elektroniske underskrifter), og godkendelse såsom PIN-koder.

Faglige forudsætninger: Studerende, der følger kurset, forventes at have kendskab til lineær algebra og enten kompleksitetsteori eller gruppeteori.

Ansvarlig underviser: Joan Boyar

Læs hele kursusbeskrivelsen

I Concurrency Theory studerer vi modeller, der fokuserer på de vigtigste spørgsmål i sideløbende systemer, såsom interaktionsprotokoller og hvordan man bygger komplekse systemer ved at forbinde andre, enklere systemer. Vi ser på metoder, der kan være med til at undgå dyre fejl, og drøfter, hvordan matematiske metoder understøtter de bedste moderne praksisser.

Ansvarlig underviser: Fabrizio Montesi

Læs hele kursusbeskrivelsen


Dette kursus dækker det samme faglige emner som DM846, men har mindre omfattende eksamensform uden noget individuelt projekt.

Ansvarlig underviser: Luís Cruz-Filipe

Læs hele kursusbeskrivelsen

I dette kursus præsenteres og undersøges principperne og værktøjerne til design og implementering af distribuerede systemer.

  1. Den første del dækker de arkitektoniske aspekter af distribuerede systemer og analyserer de vigtigste paradigmer, for eksempel multi-tier, peer-to-peer.
  2. Den anden del dækker kommunikationsmodeller og middleware-løsninger.
  3. Den tredje del dækker de vigtigste problemer, der ofte opstår i distribueret programmering, for eksempel at opnå konsensus, detektion af fejl og deadlock, ressourcefordeling og replikation. I denne del diskuteres også vigtige algoritmiske og tekniske løsninger.

Ansvarlig underviser: Marco Peressotti

Læs hele kursusbeskrivelsen

Dette kursus har fokus på, hvordan man forbinder softwareudvikling (Dev – development) og softwaresikkerhed (Sec – security) med softwarefunktioner (Ops – operations). Derudover præsenteres de seneste fremskridt inden for automatisering og oprettelse af sikker software, der revolutionerer softwareindustrien.

Ansvarlig underviser: Jacopo Mauro

Kryptografi giver algoritmer, der er afgørende for sikkerheden (for eksempel fortrolighed, integritet og autenticitet) af vores moderne meddelelser.

Disse algoritmer udgør dog kun én søjle af sikkerhed; det er også vigtigt, at implementeringen af algoritmerne er effektiv og sikker. Dette kursus har fokus på, hvordan man opnår høj ydeevne selv for små embeddede systemer ved implementering af kryptografiske (dvs. matematiske) algoritmer, og hvordan man beskytter en implementering mod sidekanalangreb, der ikke leder efter svagheder i algoritmer eller deres implementering, men i de fysiske egenskaber af computerplatforme.

Undervisningen ledsages af praktiske tutorials om effektiv implementering, sidekanalanalyse og modforanstaltninger.

Faglige forudsætninger: Studerende, der følger kurset, forventes at have kendskab til grundlæggende kryptologi, for eksempel fra kurset DM557: Netværk og sikkerhed.

Ansvarlig underviser: Ruben Niederhagen

Anbefalet studieforløb
Efterår 2021
DM854 DM861 DM885
Forår 2022
DM8xx DM880 DM883 valgfrit kursus

Specialeprojekter

Nedenfor ser du eksempler på specialetitler inden for fagområdet Cybersikkerhed & Cloud Computing:

  • Foundational aspects of choreographic programming
  • A formal programming model for Bitcoin transactions
  • Packaging microservices

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 02.03.2021