Skip to main content

Tester og udvikler kompressorer til bilindustrien

  • Denne uddannelse kan læses i Odense og Sønderborg
  • Uddannelsen foregår på dansk i Odense og engelsk i Sønderborg

26-årig Jannick arbejder hos virksomheden Rotrex, der fremstiller luftpumper og kompressorer (centrifugalpumper, som er samme teknologi, der anvendes til turboladere) hovedsagligt til bilindustrien.

”Det er min opgave at teste og kvalitetssikre vores produkter. Samtidig udarbejder jeg rapporter til kunderne, som typisk er såkaldte OEM (Original Equipment manufacturing), dvs. firmaer, der producerer originalt udstyr,” fortæller Jannick, som også er tilknyttet et nyt projekt rettet mod alternativ energi.

Virksomheden satser bl.a. på brændelsescelle-markedet og er også ved at udvikle en ’elader’, altså en kompressor med elmotor.

”Det er et marked, hvor vi er meget med fremme – og der er mange, der er interesserede i vores teknologi. Det er så mit job at teste og bygge prototyper af de nye produkter, hvilket jeg synes er super spændende.”

Tester og fikser tingene
Rotrex producerer kompressorer, der kører med omdrejningshastigheder på op til 240.000 omdr./min, og disse tester Jannick ved hjælp af en teststand og en computer. Dermed udsætter han kompressoren for en række forskellige forhold som fx lufttryk og temperatur.

”Generelt har jeg meget praktisk arbejde, ikke mindst fordi jeg også er uddannet smed. Jeg står selv for at samle testenheden, og hvis der er noget i stykker, så skiller jeg den ad, og finder ud af, hvad der er galt.”

Jannick elsker sit job hos Rotrex, bl.a. fordi det giver et godt samspil mellem kontorarbejde og praktiske udfordringer.

”Det bedste ved jobbet er, at det er selvstændigt og frit. Jeg planlægger stort set selv min hverdag: Jeg har en masse opgaver, som skal løses, og så finder jeg selv ud af, hvordan og hvornår,” siger han og fortsætter:

”På en arbejdsplads skal tingene bare glide, og derfor er jeg rigtig glad for al det projektarbejde, jeg har haft på studiet. Hos Rotrex er vi få mennesker om mange opgaver, og så ser man virkelig, hvor vigtig god kommunikation er.”

Fakta

Det tager 3,5 år at blive diplomingeniør i Maskinteknik. På studiet kommer du bl.a. til at arbejde med temaerne:

- Naturvidenskabeligt grundlag
- Mekanisk konstruktion
- Energiteknik
- Måle- og styringsteknik
- Virksomhed og samfund 

På 6. semester er du i praktik i en dansk eller international virksomhed og på sidste semester skriver du afgangsprojekt.

Som diplomingeniør i Maskinteknik kan du også læse videre til civilingeniør i Konstruktionsteknik.