Skip to main content

Nyheder

Naturen skaber altid fantastiske løsninger

www.jp.dk, 27. oktober 2018

Og der er et kæmpestort potentiale i at studere naturen. SDU-forskeren Poramate Manoonpong beskæftiger sig med, hvordan man kan optimere robotter ved at lade sig inspirere af de bedste idéer fra naturen. Senest har han bygget en robot, der imiterer kakerlakken, og i november er han vært for en international konference om biomimetik i Odense.

Læs mere her.En kongelig robotbegivenhed

www.youtube.com, august 2018

I samarbejde med VISTEC (Vidyasirimedhi Institute of Science and Technology), et thailandsk universitet, har ESRL udviklet robotter til forsknings- og uddannelsesformål. Robotterne blev præsenteret for Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn ved en åbningsceremoni, der blev holdt i forbindelse med åbningen af en ny fløj på universitetets område.

Se billede fra åbningsceremonien


og en tilhørende video (se 4:10-4:40)
.Investorer sværmer om robotter

www.tv2fyn.dk, 14. september 2018

På Robotmessen R-18, der afholdtes 11.-13. september i Odesen Congress Center var der stor interesse for de fynske robotudviklere. ESRL deltog også. I videoklippet ses ph.d.-studerende Mathias Thor give et bud på fremtidens robotter.

Hør og se mere i dette videoklip.Robot skal lære som en hund

www.aktuelnaturvidenskab.dk, juli 2018

Typiske robotter går eller bevæger sig i forudbestemte rytmer eller ruter. Hvis de står over for ukendte situationer eller bliver bedt om selv at finde vej, er de fortabte. Men nu har robotforskere fra Syddansk Universitet ambitioner om at udstyre bio-inspirerede, gående robotter med en overordnet hjerne, så robotterne kan finde vej, klatre, planlægge og tage egne beslutninger.

Læs mere her på side 5 nederst.VR til kamp mod druk

www.aktuelnaturvidenskab.dk, juli 2018

De to forskere Christiane Stock og Gunver Majgaard har planer om at fi lme en fest med et 360 graders kamera. Men det er ikke for at kunne dele fi lmen på sociale medier bagefter og imponere venner og familie med, hvor sjovt de har haft det. Nej, baggrunden er i virkeligheden en kedelig dansk europarekord, nemlig unge menneskers druk.

Læs mere her.Interessen er stor: Robot-sommercamp har huset fuld

www.fyens.dk, 5. juli 2018

På SDU er der i denne uge Robot-sommercamp, og 53 børn, som var heldige med at få en plads, kæmper med spændende teknik i værkstederne. De yngste er fem år og de ældste 16, og mange lader allerede til at have fået smag for robotternes verden.

Læs mere her.Børn skal få teknologiforståelse ud af robotcamp

www.fyens.dk, 5. juli 2018

Jacob Nielsen er formand for Teknologiskolen, som hvert år arrangerer en uges robot-sommercamp for børn. Og han tager tid ud af kalenderen, fordi det er både vigtigt og sjov.

Læs mere her.Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

www.videnskab.dk, 28. maj 2018

Med inspiration fra dyrenes verden forsøger forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, at udvikle en kunstig hjerne, der er fleksibel og hurtigt kan tilpasse sig nye omgivelser eller en ny krop.


Læs mere her.Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

www.sdu.dk, 28. maj 2018

Robotforskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

Læs mere her.Askov Højskole genfinder sit teknologiske ståsted

www.ing.dk, 26. november 2017

Almen dannelse handler ikke kun om kunst og litteratur, men også om at forstå moderne teknologi – så nu rykker robotterne ind på højskolen, hvor det danske vindmølle-eventyr begyndte.

Læs mere her.Avancerede robotter rykker ind i undervisningen

www.jyllands-posten.dk, 3. november 2017

Moderne teknologi støder sammen med højskolens idealer om dannelse på Askov Højskoles nye linje, hvor man kan lære at programmere en robot. Linjefagsleder er Gunver Majgaard, der også er lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, hvor hun bl.a. forsker i læring med robotteknologi og digitale medier.

Læs mere her.


Nye tal viser: Robotter rykker ind på stuerne

www.bupl.dk, 10. oktober 2017

Gunver Majgaard, lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, beskæftiger sig blandt andet med robotter i pædagogik og undervisning. Hun er enig i, at det er vigtigt at ruste børnene til en fremtid, hvor teknologi vil spille en stadig større rolle, og ser et potentiale i robotter på dette punkt.

Læs mere her.Sko af hajskind får robotter til at stå fast

www.jernindustri.dk, 21. april 2017

Gående robotter glider på ujævne overflader. Nu har forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet løst problemet med hjælp fra dyreriget.

Læs mere her.Det her er jo fremtiden

Børsen, 28. marts 2017

I Odense går 100 børn "til robot", og lige så mange står i kø for at lære om elektronik, maskiner og software. Både undervisere og børn synes, at folkeskolen burde tilbyde de samme muligheder.

Læs mere herHajskind-sko skal hjælpe robotter på ujævne veje

www.dr.dk, 28. marts 2017

"Man kan forestille sig, at materialet med fordel kan bruges til sko til mennesker med dropfod og til de mange ældre, som har problemer med at løfte foden," siger Poramate Manoonpong, der er forsker på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs mere herAbers hjerner skal styre fremtidens hjem

www.sdu.dk, 15. november 2016

Forskere vil kopiere abers hjerneaktivitet for at skabe fremtidens smarte hjem, hvor hjerne og computer smelter sammen og bliver til intelligente rel="noopener noreferrer" systemer.

Læs mere herHar en Black Mirror episode forudsagt fremtidens videospil?

theguardian.com, den 26. oktober 2016

I Playtest skaber en udvikler et augmented reality rædselseventyr, der bruger spillernes egne erindringer til at skræmme dem. Det er tættere på virkeligheden end man måske tror, og bygger på den forskning, som blev præsenteret i en skelsættende artikel skrevet af AI forskerne John Hallam, professor ved Syddansk Universitet, og Georgios Yannakakis, lektor, Institute rel="noopener noreferrer" for Digital Games, University of Malta.

Læs mere her (på engelsk)Data-gigant køber sig ind i fynsk robot

sdu.dk, 29. september 2016

Den lille fynske robotopkomling Kubo Robot har fået en stor it-investor i ryggen. Det er den store danske it-koncern KMD, som investerer i den fynske start-up robotvirksomhed, rel="noopener noreferrer" der udvikler læringsrobotter til skoleområdet.

Læs mere her.Om at lære fra skarnbasser og løvfrøer

NDR.de, 17. marts 2016

En landing kan til tider være en spændende affære. Ikke kun for passagerer på et fly i ru vind, men også for frøer. Biologer fra universitetet i Kiel har nu regnet ud, hvordan frøer land, dvs. frøer, der lever i træerne. Lektor Poramate Manoonpong fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, samarbejder med de tyske biologer for at prøve at aflure skarnbassens evne til at bevæge sig på rel="noopener noreferrer" mange forskellige overflader og overføre den indhentede viden til robotverdenen.

Læs mere her (på tysk).Teknologiskoleindslag på TV2Fyn

www.tv2fyn.dk, 3. februar 2016

Kommentar til onlineklippet fra TV2Fyn: "Egentlig meget sigende, at teknologien ikke spiller, rel="noopener noreferrer" når man skal på live-tv – det var bl.a en løs ledning – robotten kører nu :-)

Se og hør mere her.Robotter i genoptræningen kan lette livet for kommunerne

www.altinget.dk, 4. december 2015

Landets største velfærdsteknologiske projekt, Patient@home, gør status efter tre års rel="noopener noreferrer" arbejde. En af de løsninger, som rummer størst potentiale, er genoptræning af blodprop-patienter med industrirobotter.

Læs mere her.Odense er robothovedstad

www.tv2fyn.dk, 7. oktober 2015

Robotten vi ser køre rundt her er udviklet rel="noopener noreferrer" på Fyn - og dem bliver der flere og flere af- Fyn bliver nu regnet for et af verdens førende områder for udvikling og produktion af robotteknologi.

Læs mere her.Unge i Odense får egen robotskole

www.jobfinder.dk (en del af Ingeniøren), 25. september 2015

Fra 30. september 2015 tilbyder en ny, frivillig forening tekniske fritidsaktiviteter for børn og unge i Odense og omegn. Her rel="noopener noreferrer" kan eleverne lære om elektroniske komponenter, udvikle software og designe robotter. Foreningens aktiviteter foregår på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs mere her.Robotic Valley ligger rel="noopener noreferrer" i Odense - men der mangler folk

DR Fyn, 26. maj 2015

Efter salget af Universal Robots er der store forhåbninger til robotteknologi på Fyn. Men der mangler dygtige medarbejdere.

Læs mere her.Sådan skabte Odense en robot-succes

Ingeniøren, 24. maj 2015

Universal Robots blev i sidste uge solgt for 1,9 milliarder kroner. rel="noopener noreferrer" Virksomheden er født ud af et robotmiljø i Odense og omegn, som bygger på årtiers fokuserede ildsjæle – en tilgang, andre innovationsmiljøer kan lære af, siger netværksforsker. 

Læs mere her.Fra sosu-assistent til civilingeniør

jobfinder.dk, 27. marts 2015

Efter års overvejelser om at læse videre tog det blot ti minutters nedlukning af alle begrænsninger, før so­cial- og sundhedsassistent Mette Kjær Jensen valgte, at hun skulle være civilinge­niør i velfærdsteknologi.

Læs mere her.En hjælpende (robot) hånd

Focus rel="noopener noreferrer" Denmark, vinter-forår 2015 nr. 3

Den offentlige sundhedssektor i Danmark giver gode muligheder for eksperimentelle tiltag, og på den baggrund er der skabt en niche for tilpasning og anvendelse af robotteknologi til pleje og behandlingsformål.

Læs mere her (side 74-75 - på engelsk).Sidst opdateret: 21.09.2020