Skip to main content

Matematik i robotter

Workshoppen henvender sig til gymnasieelever fra HTX og STX med fagene fysik og matematik på minimum B-niveau eller teknikfag (el-svagstrøm / elektronik).

Workshoppen tilbydes overordnet i 2 forskellige varianter: 

Workshop 1 (2-3 timer)

For os mennesker er det en simpel opgave at bevæge hånden fra en position til en anden, men det er ikke helt så enkelt at få en robotarm til at gøre det samme. Og jo flere led robotarmen har, jo mere kompleks bliver opgaven.

En 2-leddet robotarm har f.eks. 2 forskellige vinkelkombinationer for hver position for armen. I fagsproget taler man om hhv. forlæns og baglæns kinematik. Vi gennemgår matematikken bag positionsbestemmelse, samt styring af en robot-arm via micro-controller (Arduino). Til slut skal eleverne anvende deres matematiske viden til at styre en robot-arm i praksis

Mulighed for 'virtuel' afvikling: 

Den korte version af workshoppen kan også afvikles som fjernundervisning via Zoom. Her gås der i dybden med stoffet med fokus på anvendelse af  kinematiske ligninger i matematiske CAS-værktøjer (fx Maple). Eleverne bør have kendskab til et CAS-værktøj på forhånd. Varighed 3-4 timer. 

Workshop 2 (6-7 timer)

Ud over teorien fra Workshop 1 består Workshop 2 også af en praktisk del, hvor den matematiske viden omkring kinematik og basal programmering kombineres for at styre en 2- og 3-leddet robot-arm. 

Det praktiske arbejde med robot-armen vil foregå i grupper af 3-4 elever. Basal programmering vil blive introduceret og afprøvet.

Når eleverne kan udføre simple bevægelser med robot-armen, får de konkrete opgaver som f.eks. at lave bestemte bevægelsesmønstre eller tegne med en kuglepen. 

Ved bestilling af workshoppen: Skriv venligst i feltet "Evt. kommentar" i bestillingsformularen, hvilken version du ønsker - lang, kort eller 'virtuel'. 

Læringsmål

Begge workshop-varianter er en smagsprøve på nogle af de udfordringer, som man møder som studerende på robotteknologi-uddannelsen.

  • Grundlæggende forståelse  af en robot-arms konstruktion og virkemåde
  • Grundlæggende forståelse af de matematiske principper bag forlæns og baglæns kinematik: Vektorregning, enhedscirklen, trigonometriske funktioner, cosinusrelationer og løsning af ligninger i hånden.
  • Styring af robot-armen via en micro-controller (Arduino)
  • Basal programmering af en robot-arm.

Pris: 
Hvis workshoppen afholdes hos jer, er det gratis indenfor Region Syddanmark; udenfor regionen opkræver vi som udgangspunkt godtgørelse af transportudgifter.
Hvis workshoppen afholdes hos os, dækker I selv egne transportudgifter.
Afholdelse af den 'virtuelle' version er gratis. 

Kontakt
For mere information kontakt os på tlf. 6550 7444 / brobygning@tek.sdu.dk.  

Tilbudstype Undervisningsforløb
Hvor SDU Odense eller på gymnasiet
Varighed 2-3 timer eller 6-7 timer

Sidst opdateret: 20.09.2021