Keywords
- Generalisering af de hele og reelle tal
- Ringe
- Kongruens og kongruensklasser
- Grupper
- Symmetri gruppe
- Hvad sker der efter gymnasiet?
- Hvad er Institut for Matematik og Datalogi?
- Hvad er (anvendt) matematik?
Kernestof
- Regningsarternes hierarki
- Symbolmanipulation
Supplerende stof
- Bevisførelse inden for udvalgte emner
Praktisk
Hele arrangementet varer cirka 90 minutter. Det vil foregå som kombineret oplæg og opgaver, så eleverne bliver inddraget mest muligt.
Forudsætninger
Der er ikke nogen specifikke emner, eleverne skal være bekendt med for at kunne følge med i oplægget. Det kræver dog en interesse og grundforståelse for, hvad matematik er. Oplægget er derfor bedst passende til elever med Matematik A, som er interesseret i at se, hvad matematik også kan være.
Baggrund
Målet med dette oplæg er at give eleverne en idé om, at vi har andre strukturer i matematik end for eksempel de hele og reelle tal. Vi vil derfor vise, at vi kan generalisere de strukturer, som de allerede kender ved at definere ringe og grupper. Herved vil de se, at vi får mange andre interessante og brugbare strukturer.
Selve oplægget
Oplægget tager udgangspunkt i de første kurser i Algebra, man vil få på universitet. Vi vil i oplægget forsøge at forklare, hvordan vi kan generalisere allerede kendte strukturer.
I oplægget vil der være fokus på definitionerne af ringe og grupper. Eleverne vil starte med at arbejde med opgaver, hvor formålet er eksempelvis at bestemme om de lige og ulige tal er en ring. Udover det vil vi også se på kongruens i de hele tal og ringen bestående af kongruensklasser modulo n. Som et eksempel på en gruppe vil vi se på symmetrier af firkanten, hvor der er god mulighed for at visualisere gruppen.
Mere information
Send en e-mail til Peter Bækgaard Madsen pbm@sdu.dk for nærmere information.