Skip to main content

Bioteam: Fisk og sundhed

Indhold

  • Forelæsning om fisk og sundhed
  • Dissektion af fisk

Foredraget henvender sig primært til STX- og HTX-hold med Biologi på A- eller B-niveau.

Teori

Fisk er en sund spise, der indeholder de livsvigtige langkædede omega-3 fedtsyrer, som de fleste danskere godt kunne bruge flere af.

Havets fødekilder, for eksempel fisk, skaldyr, planter og alger, har foruden de essentielle fedtstoffer et stort indhold af forskellige næringsstoffer, der er vigtige for vores krops funktioner. Imidlertid kan føde fra havet indeholde miljøgifte, og ofte frarådes især gravide kvinder og børn at undgå store mængder rovfisk, eksempelvis tun, laks, aborre og torsk, da de store fisk gennem deres forholdsvis lange liv kan ophobe store koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB ‘er og kviksølv — verdens giftigste tungmetal.

Så spørgsmålet opstår: Hvor er balancen? Vi kan dårligt undvære føde fra havet, men hvor meget skal vi spise, og hvad skal vi vælge? Desuden bliver flere arter nu dyrket i havbrug, for eksempel laks, og de dyrkede arter indeholder måske nok mindre miljøgifte, men har på den anden side måske en anden fedtstofsammensætning.

Der kan suppleres med kviksølvmålinger af elevernes hår: Når Bioteam besøger jer, vil de have et spørgeskema med, hvor eleverne svarer på, hvor meget fisk de spiser til hverdag. De elever, der skal have målt Hg i håret, giver Bioteam en hårprøve med til SDU. Efter ca. en uge modtager I en e-mail med analyseresultaterne. Der skal afsættes ca. en halv time til at udfylde spørgeskemaer og tage hårprøver. Hver hårprøve koster 50 kr. at få analyseret. Det er ikke nødvendigt med hårprøver fra alle i klassen.

Priser for materialer og kørsel

  • Odense Kommune: gratis
  • Øvrige Fyn: 500 kr.
  • Jylland og Sjælland: 1000 kr.
Tilbudstype Foredrag
Hvor Dit gymnasium eller SDU i Odense
Varighed 90-120 minutter
Biologisk Institut Syddansk Universitet
  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 9033

Sidst opdateret: 03.03.2020