Skip to main content

Bioteam: Bæredygtige fødevarer fra havet

Indhold

  • Forelæsning om bæredygtige fødevarer fra havet
  • TLC-øvelse med tang
  • Rundvisning på Biologisk Institut
  • Evt. Hg-måling af hårprøvet

Foredraget tilbydes i uge 40-41 og henvender sig primært til STX- og HTX-hold med Biologi på A- eller B-niveau.

Teori

Havets fødekilder – for eksempel fisk, skaldyr, planter og alger – har foruden de essentielle fedtstoffer et stort indhold af forskellige næringsstoffer, der er vigtige for vores krops funktioner. Imidlertid kan føde fra havet indeholde miljøgifte, og ofte frarådes især gravide kvinder og børn at undgå store mængder rovfisk, eksempelvis tun, laks, aborre og torsk, da de store fisk gennem deres forholdsvis lange liv kan ophobe store koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB'er og kviksølv – verdens giftigste tungmetal.

Så spørgsmålet opstår: Hvor er balancen? Vi kan dårligt undvære føde fra havet, men hvor meget skal vi spise, og hvad skal vi vælge? Desuden bliver flere arter nu dyrket i havbrug, for eksempel laks, og de dyrkede arter indeholder måske nok mindre miljøgifte, men har på den anden side måske en anden fedtstofsammensætning.

Der kan suppleres med kviksølvmålinger af elevernes hår. Eleverne svarer på, hvor meget fisk de spiser til hverdag. Vi måler på hårprøver fra 3 udvalgte elever.

Tilbudstype Foredrag
Hvor SDU i Odense
Varighed 90-120 minutter

Biologisk Institut Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 9033

Sidst opdateret: 03.08.2021