Skip to main content
DA / EN

Data- og vidensplatform for cirkulær økonomi – e-produkter

Baggrund

I dag går kostbare mineraler og metaller til spilde pga. den måde, vi behandler brugte eller ødelagte e-produkter.  Der er store miljømæssige- og økonomiske fordele ved at se på, hvordan vi kan behandle vores elektroniske produkter (e-produkter), når de er i stykker eller er blevet skiftet ud af en nyere model.

Projektets formål

Projektet ønsker at udvikle en arkitektur og viden- og dataplatform for Cirkulær Økonomi inden fore-produkter.  Den skal give indsigt i salg, import, brug, levetid, lagring af e-produkter samt hvad der sker med udtjente e-produkter og det e-affald, som genereres – hvordan bliver det indsamlet og behandlet?

Dataplatformen skal også indeholde data om produkternes materiale- og komponentsammensætning, potentielt genanvendelige produkter og komponenter, deres værdi og placering (i produktet), identifikation af kritiske ressourcer, herunder dyrebare og knappe metaller.

Platformen skal give indsigt i, hvordan vi kan optimere genanvendelsen af elektroniske produkter og de elementer, som de består i. Men også, hvordan det kan tænke det ind i selve fremstillingsmetoden – hvordan kan vi designe e-produkter, så de kan genanvendes optimalt og der er mindst muligt tab af ressourcer?

Projektet vil derfor også udvikle en række koncepter og forretningsmodeller for cirkulær økonomi (CE) inden for e-produkter med henblik på, at bidrage til, at virksomheder udvikler og driver forretninger baseret på dette, og at nye virksomheder er baseret på de udviklede modeller.

Projektets outcome

Udvikling af en data- og vidensplatform

Circular Economy (CE) koncepter og forretningsmodeller identificeres

 

Kontakt

Arbejdspakkeleder: Henrik Wenzel, lektor, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi

Partnere

Søren Askegaard, Professor, Institut for Marketing and Management
Johanna Gollnhofer, Assisant Professor, Institut for Marketing and Management 
Niels Vestergaard, Professor, Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi

Erik Skov Madsen, lektor, SDU Engineering Operations Management, Institut for Teknologi og Innovation
Keshav Prajuly, Post doc, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi
Dmitry Zhilyaev, videnskabelig assistent, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi

Sidst opdateret: 20.09.2018