Menu

Sidste nyt

Interessen er stor: Robot-sommercamp har huset fuld

www.fyens.dk, 6. juli 2018

53 børn på mellem fem og 16 år har så meget interesse i robotfeltet, at de bruger en uge af deres sommerferie på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU på at lære om sensorer, programmering og kredsløb til robot-sommercamp.

Læs mere her.

 


SDU udbygger robotlaboratorium

www.electronic-supply.dk, 29. juni 2018

Syddansk Universitets Robot og Industri 4.0-laboratorium er under hastig udvikling og der foregår en række spændende projekter på stedet. Det kunne man se for nyligt, da organisationen MADE holdt årsmøde ved Syddansk Universitet i Odense.

Læs mere her.

 


Technicon skal levere robotter til Syddansk Universitet

www.jernindustri.dk, 28. juni

SDU har stort fokus på Industri 4.0 med den såkaldte I4.0-indsats. Den er funderet på en massiv indsats vedrørende robotter og produktionsteknologi i øvrigt.

Læs mere her.

 


Forskere og virksomheder vinder ved at være med i et "innovationsnetværk"

www.sciencereport.dk, 20. juni 2018

Et innovationsnetværk, der samler virksomheder og forskere inden for samme fagområde, kan hjælpe virksomheder ud af starthullerne, og give forskere faglig sparring, fortæller to medlemmer.

Læs mere her.

 


SDU udbygger robotlaboratorium

www.jernindustri.dk, 21. juni 2018

Syddansk Universitets Robot og Industri 4.0-laboratorium er under hastig udvikling, og der foregår en række spændende projekter på stedet. Det kunne man se for nyligt, da organisationen MADE holdt årsmøde ved Syddansk Universitet i Odense.

Læs mere her.

 


SDU vil være centrum for fodboldanalytikere

www.ing.dk, 14. juni 2018

DBU's dataanalytiker efterlyser uddannelse, for lige nu kradser dansk fodbold kun i overfladen af big data. SDU vil inddrage både idrætsforskere og ingeniører om en uddannelse, der også kan trække på droneteknologi.

Læs mere her.

 


For mange øl? Virtual reality skal lære unge at styre deres brandert

www.dr.dk, 7. juni 2018

Forskere udvikler nu et virtual reality-spil, der skal ruste unge til at modstå gruppepres til fester.

Læs mere her.

 


Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

www.sdu.dk, 28. maj 2018

Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

Læs mere her.

 


Selvopladelige droner skal holde øje med luftledninger

www.electronic-supply.dk, 23. maj 2018

Droneforskere fra SDU  er ved at udvikle droner, som kan flyve så tæt på luftledninger, at de kan finde slitage  eller brud på kablerne.

Læs mere her.


Odenses roboteventyr har ingen ende

www.fyens.dk, 28. april 2018

Ugens helt store erhvervsnyhed, salget af Mobile Industrial Robots (MIR), er opsigtsvækkende og sætter endnu en tyk streg under betydningen og kvaliteten af  "den fynske robothånd". Handlen cementerer, at robotterne er mere end en døgnflue, og at det ikke bare var et lucky punch, da Universal Robots (UR) for tre år siden blev solgt for 2,3 milliarder kroner.

Læs mere her.

 


Personlig værdighed gennem teknologi

www.e-pages.dk/jpdiverse, 26. april 2018

Velfærdsteknologen skal gøre folk mere selvhjulpne, fortæller to af landets førende forskere på området, men det stiller krav til forskerne, mens plejepersonalets rolle kommer til at ændre sig.

Læs mere her.

 


MIR blev født på SDU

www.sdu.dk, 26. april 2018

Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 milliarder kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.

Læs mere her.

 


SDU investerer massivt: 100 millioner kroner til nyt robotlaboratorium

www.fyens.dk, 17. april 2018

Flere roboteksperter til robotbranchen og viden om den nyeste teknologi og brugen af den er blandt de væsentligste årsager til, at SDU investerer et godt stykke over 100 millioner kroner i et nyt robotlaboratorium, hvor man også inviterer branchen indenfor.

Læs mere her.

 


I fremtiden kan hjertestarteren flyve

www.hjerteforeningen.dk, 12. marts 2018

På Fyn tester SDU Dronecenter på golfbaner, om droner kan bringe hjertestartere ud i tyndt befærdede områder.

Læs mere her.

 


Askov Højskole genfinder sit teknologiske ståsted

www.ing.dk, 26. november 2017

Almen dannelse handler ikke kun om kunst og litteratur, men også om at forstå moderne teknologi – så nu rykker robotterne ind på højskolen, hvor det danske vindmølle-eventyr begyndte.

Læs mere her.Forskere efter 3D-print af knogler: Vi vil kurere cancerpatienter i 2018

www.dr.dk, 6. november 2017

Har du ved et uheld fået ødelagt en knogle, kan du på sigt formentlig få printet en ny. Forskerparret og stifterne af Perticle3D, Casper Slots og Martin Bonde Jensen, er i gang med et forsøg med 3D-print af kunstige knogler på Syddansk Universitet, og formålet er at kurere cancerpatienter og folk, der har været ude for trafikuheld

Læs mere her.Avancerede robotter rykker ind i undervisningen

www.jyllands-posten.dk, 3. november 2017

Moderne teknologi støder sammen med højskolens idealer om dannelse på Askov Højskoles nye linje, hvor man kan lære at programmere en robot. Linjefagsleder er Gunver Majgaard, der også er lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, hvor hun bl.a. forsker i læring med robotteknologi og digitale medier.

Læs mere her.Nye tal viser: Robotter rykker ind på stuerne

www.bupl.dk, 10. oktober 2017

Gunver Majgaard, lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, beskæftiger sig blandt andet med robotter i pædagogik og undervisning. Hun er enig i, at det er vigtigt at ruste børnene til en fremtid, hvor teknologi vil spille en stadig større rolle, og ser et potentiale i robotter på dette punkt.

Læs mere her.RoboTrainer-One

Handicap-nyt nr. 3 2017

På Syddansk Universitet satser man på robottræning. Handicap-nyt har været på besøg for at høre om forskningen og afprøve en prototype.

Læs mere her på siderne 42-43.3D-printede knogler vinder Venture Cup, National Startup Competition 2017

DR, 21. juni 2017

Stort til lykke til velfærdsteknologistuderende Casper Slots og Martin Bonde og deres underviser Morten Østergaard Andersen, som står bag Particle 3D.Fysisk interaktion med træningsteknologier

Medicoteknik, april 2017

Træningsteknologier i alle former – fra fitnessure til exoskeletter – er begyndt at markere sig til mange forskellige målgrupper, fra forskningsprojekter omkring svære funktionsnedsættelser, til pointgivning af egen daglig motion. Fælles for dem alle er, at teknologierne skaber interaktion, og deres succes og anvendelighed er i høj grad knyttet til kvaliteten af interaktionen. På SDU forsker vi for tiden i fysisk, kropslig interaktion og dens betydning for indsats og motivation.

Læs mere her.Sko af hajskind får robotter til at stå fast

www.jernindustri.dk, 21. april 2017

Gående robotter glider på ujævne overflader. Nu har forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet løst problemet med hjælp fra dyreriget.

Læs mere her.En frossen udfordring: Robotteknologi ved minus 86 grader

www.jernindustri.dk, 31. marts 2017

Robotters materialer, ledninger, friktion og bevægelighed er testet til ukendelighed, når det foregår under helt normale forhold. Men hvordan virker en robot, når den skal operere ved -86 grader og håndtere blod- og vævsprøver i en fryser? Det har en gruppe sammensat af forskellige danske universiteter (herunder Syddansk Unive private virksomheder og fryserproducenten Gram Bioline sat sig for at undersøge. Målet er at udvikle en automatiseret fryser til vævsprøver, der håndteres af avanceret teknologi og robotgribere frem for det sundhedsfaglige rel="noopener noreferrer" personale.

Læs mere her.Unge danskere vinder guld for armbånd, der skal forhindre 'cutting'

www.nyheder.tv2.dk, 29. marts 2017

Et armbånd, der skal hjælpe selvskadere af med smerteafhængighed, har netop indbragt to unge fynboer en guldmedalje rel="noopener noreferrer" ved en international konkurrence. rel="noopener noreferrer"

Læs mere her.Robotter ruller på plejehjem

www.innovationsfonden.dk, 29. marts 2017

Robotten serverer vand, bærer vasketøj og følger ældre til frokoststuen. Samtidig kan robotten tolke følelser som træthed. Forskere fra SDU står i spidsen for at udvikle en servicerobot, som allerede om to år ruller ind på et ældrecenter.

Læs mere herNu flytter robotterne på plejehjem

Politiken, 29. marts 2017

Forskere på SDU, herunder Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, arbejder på at udvikle en velfærdsrobot, der kan overtage en del af opgaverne på landets plejehjem. Den skal kunne servere vand for de ældre, flytte vasketøj rundt, guide beboere til frokoststuen og føre korte samtaler.

Læs mere herDet her er jo fremtiden

Børsen, 28. marts 2017

I Odense går 100 børn "til robot", og lige så mange står i kø for at lære om elektronik, maskiner og software. Både undervisere og børn synes, at folkeskolen burde tilbyde de samme muligheder.

Læs mere herHajskind-sko skal hjælpe robotter på ujævne veje

www.dr.dk, 28. marts 2017

"Man kan forestille sig, at materialet med fordel kan bruges til sko til mennesker med dropfod og til de mange ældre, som har problemer med at løfte foden," siger Poramate Manoonpong, der er forsker på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs mere herSDU er flyvende: Her laver de træningsudstyr til astronauter

TV2 Fyn, 13. marts 2017

Lige nu samarbejder ingeniører fra SDU med Danish Aerospace Company om at skabe træningsudstyr til kommende astronauter.

Læs mere herRobotsamarbejde går fantastisk

TV2 Fyn, 13. marts 2017

Lige nu samarbejder ingeniører fra SDU med Danish Aerospace Company om at skabe træningsudstyr til kommende astronauter. Robot-træningen skal erstatte de tunge motionscykler til træning af astronauter i rummet. På SDU arbejder de med træningsrobotter, som kan det samme som dem i motionscentrene. Men i stedet for jernklodser i robotterne, bruger de motorer. Og det giver dem endnu flere muligheder, lyder det fra Anders Stengaard Sørensen, lektor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Se og hør mere her (video)SDU udvikler træningsredskaber til astronauter

www.youtube.com, 6. marts 2017

SDU's ekspertise inden for udvikling af træningsrobotter kommer nu rumfartsindustrien til gavn. SDU har nemlig indgået et samarbejde med Danish Aerospace Company om udvikling af ny træningsteknologi til astronauter.

Se mere her (video)Statsminister på knæ for robotbørn

www.sdu.dk, 20. januar 2017

Lars Løkke Rasmussen var på knæ, da han besøgte Teknologiskolen på SDU. Teknologitossede børn viste stolt deres rel="noopener noreferrer" robotprojekter frem til en rel="noopener noreferrer" statsminister i børnehøjde.

Læs mere herOdense skal uddanne nye robotingeniører

www.jernindustri.dk, 6. januar 2017

Fra 2017 kan man læse til diplomingeniør i Robotteknologi på Syddansk Universitet. rel="noopener noreferrer" Uddannelsen skal give de studerende rel="noopener noreferrer" de praktiske færdigheder, rel="noopener noreferrer" som robotindustrien savner.

Læs mere herGlæde i robotfirmaer: Vi har brug for "hurtige" uddannelser

www.fyens.dk, 3. januar 2017

Der er brug for et quick-fix i robotbranchen, hvis rekrutteringsbehovet rel="noopener noreferrer" skal løses rel="noopener noreferrer" - så virksomhederne rel="noopener noreferrer" i Odense-klynge glædes over nye tiltag rel="noopener noreferrer" og uddannelser.

Læs mere herAutomatiser eller dø

subsite.fyens.dk, 28. december 2016

Hvis ikke de lader robotter overtage løntunge menneskers arbejde, vil de fynske produktionsvirksomheder ikke overleve. Sådan lyder det samstemmende fra virksomhedsejere, ingeniører og forskere, herunder Henrik Gordon Petersen, som er professor i robotteknologi på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet (SDU). Situationen er ifølge ham sammenlignelig med tidligere revolutioner på arbejdsmarkedet. "Og vi er rel="noopener noreferrer" rigtig godt med på rel="noopener noreferrer" Fyn i kraft af samarbejdet rel="noopener noreferrer" mellem Teknologisk Institut, SDU og den voksende robotklynge rel="noopener noreferrer" på øen," rel="noopener noreferrer" siger han.

Læs mere herOdense skal være en smart by

www.sdu.dk, 15. december 2016

Kandidatstuderende på rel="noopener noreferrer" SDU’s uddannelse rel="noopener noreferrer" i software engineering på rel="noopener noreferrer" Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet rel="noopener noreferrer" har arbejdet på at rel="noopener noreferrer" udvikle og forbedre Odense kommunes apps.

Læs mere herVis robotten hvordan du svejser, så gør den det selv

www.jernindustri.dk, 21. november rel="noopener noreferrer" 2016

En rel="noopener noreferrer" ny dansk svejserobot kan lære rel="noopener noreferrer" at følge en bane, som svejseren viser. rel="noopener noreferrer" Robotten er nemlig udstyret rel="noopener noreferrer" med en fjederophængt sensor, der følger metallet.

Læs mere herAbers hjerner skal styre fremtidens rel="noopener noreferrer" hjem

www.sdu.dk, rel="noopener noreferrer" 15. november 2016

Forskere rel="noopener noreferrer" vil kopiere abers hjerneaktivitet rel="noopener noreferrer" for at skabe fremtidens rel="noopener noreferrer" smarte hjem, hvor hjerne og computer smelter sammen og bliver til intelligente systemer.

Læs mere herHar en Black Mirror episode forudsagt fremtidens videospil?

theguardian.com, den 26. oktober 2016

I Playtest skaber en udvikler et augmented reality rædselseventyr, der bruger spillernes egne erindringer til at skræmme dem. Det er tættere på virkeligheden end man måske tror, rel="noopener noreferrer" og bygger på den forskning, rel="noopener noreferrer" som blev præsenteret rel="noopener noreferrer" i en skelsættende artikel skrevet af rel="noopener noreferrer" AI forskerne John Hallam, rel="noopener noreferrer" professor ved Syddansk Universitet, og Georgios Yannakakis, lektor, Institute for Digital Games, University of Malta.

Læs mere her (på engelsk)Fremtidens avancerede robotteknologi

www.mm.dk, 8. november 2016

- I stedet for at være bange skal vi tænke positivt om ny teknologi og robotter. Vi får mulighed for at slippe for kedelige job, for dem tager robotterne. I stedet vil vi få et meget mere kreativt samfund med nye spændende muligheder, siger leder af SDU Robotics, professor Henrik Gordon Petersen.

Læs mere her (side 2)Undervisningsprisen 2016

 www.sdu.dk, 30. oktober 2016

Prisen gives til en underviser, der har udmærket sig ekstraordinært ved motiverende og engageret undervisning af højeste kvalitet, og i år blev den bl.a. givet til lektor Kurt Bloch Jessen, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Kurt Bloch Jessen er involveret i en lang række fag og projekter på tværs af Det Tekniske Fakultet. Han er en meget engageret underviser, som er særdeles værdsat af de studerende. Han yder også en stor indsats i forbindelse med studievejledningen, og han møder altid de studerende i øjenhøjde. Det er studerende og studienævn, som indstiller underviserne, og prisen tildeles en underviser ved hvert fakultet på SDU. Prisen er på 25.000 kroner.Svejserobot med kun to knapper

 sdu.dk, 30. september rel="noopener noreferrer" 2016

Forskere rel="noopener noreferrer" fra SDU har udviklet en rel="noopener noreferrer" ny intelligent robotsvejser, som ikke kræver rel="noopener noreferrer" programmering. Den er så rel="noopener noreferrer" let at betjene, at forskerne bag øjner et boomende marked af smede- og maskinværksteder, som kan hente store effektiviseringer.

Læs mere herData-gigant køber sig ind i fynsk rel="noopener noreferrer" robot

sdu.dk, rel="noopener noreferrer" 29. september 2016

Den rel="noopener noreferrer" lille fynske robotopkomling Kubo Robot rel="noopener noreferrer" har fået en stor it-investor rel="noopener noreferrer" i ryggen. Det er den store danske it-koncern KMD, som investerer i den fynske start-up robotvirksomhed, der udvikler læringsrobotter til skoleområdet.

Læs mere herDanmarks nye rel="noopener noreferrer" dronestrategi offentliggjort rel="noopener noreferrer" på SDU

sdu.dk, 27. september rel="noopener noreferrer" 2016

Uddannelses- rel="noopener noreferrer" og forskningsminister, Ulla Tørnæs, og Transport- og Bygningsminister, Hans Christian Schmidt, offentliggjorde Danmarks nye dronestrategi på SDU den 23. september 2016.

Læs mere herDansk rel="noopener noreferrer" dronestrategi: En dronelufthavn rel="noopener noreferrer" og 30 millioner til forskning

ing.dk, rel="noopener noreferrer" 23. september 2016

I dag lancerer regeringen Danmarks første dronestrategi. Udbredt brug af droner i den offentlige sektor, en dansk dronelufthavn og 30 mio. afsat til droneforskning indgår i strategien.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herPræsentation rel="noopener noreferrer" af regeringens dronestrategi i Odense

trm.dk, rel="noopener noreferrer" 23. september rel="noopener noreferrer" 2016

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har sammen med uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs i dag løftet sløret for regeringens dronestrategi.

Læs rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" mere herOffentliggørelse af Danmarks dronestrategi

ufm.dk, 23. september 2016

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs offentliggør Danmarks første dronestrategi.

Læs rel="noopener noreferrer" mere rel="noopener noreferrer" herDronekravlegårde skal forbedre danske droner

videnskab.dk, rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" 23. september 2016

Regeringen vil give droneforskere bedre testbaner, så Danmark kan komme helt i front på droneområdet. rel="noopener noreferrer" Det skaber glæde rel="noopener noreferrer" blandt droneforskere.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her64 millioner til forskning i droner

sdu.dk, 23. september 2016

SDU står i spidsen for et stort forskningsprojekt, som skal sikre Danmark en førerposition i udvikling af droner.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herBoye: rel="noopener noreferrer" Droner kan blive nyt fynsk erhvervseventyr

fyens.dk, 23. september 2016

Potentialet for et droneeventyr i Beldringe er stort, vurderer Odense-borgmester Anker Boye. Hans kollega i Nordfyns Kommune, Morten Andersen, glæder sig over regeringens støtte til testcenter for droner.

Læs mere herRobotter rel="noopener noreferrer" hjælper høsten i hus

tv2fyn.dk, rel="noopener noreferrer" 7. september 2016

Høsten rel="noopener noreferrer" er ved at være i hus, og den kræver rel="noopener noreferrer" masser af hårdt rel="noopener noreferrer" arbejde for landmanden og hans ansatte. Men i fremtiden vil robotter og automatisering overtage en stor del af arbejdet i landbruget. Der er allerede robotter til salat på markedet, men Ifølge robotforskeren Henrik Midtiby er dog stadigvæk nogle afgrøder, rel="noopener noreferrer" som volder robotterne problemer.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFremtidens rel="noopener noreferrer" landbrug rel="noopener noreferrer" er et højhus styret af robotter

DR.dk, 6. september 2016

Automatiseringen er for alvor på vej ud på markerne rel="noopener noreferrer" - og snart er markerne på vej indenfor. Det kan rel="noopener noreferrer" være en fordel i en fremtid med klimaforandringer og befolkningseksplosion. rel="noopener noreferrer"

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobot skal scanne patienter

SDU.dk, 29. juni 2016

Robotter skal overtage flere arbejdsopgaver på hospitaler. rel="noopener noreferrer" Robotter skal nu lære at ultralydsscanne patienter. rel="noopener noreferrer" Det vil sikre bedre behandling.

Læs rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" mere herRobotter rykker ind på sygehusene

TV2 Fyn, 29. juni 2016

Robotter overtager flere og flere opgaver i industrien, men er også på vej ind i sundhedsvæsenet. Forskere fra SDU og OUH vil nu udvikle rel="noopener noreferrer" en robot, der kan ultralydscanne patienter.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herBlev rel="noopener noreferrer" tilbudt job før sin sidste eksamen

fyens.dk, 20 June 2016

Lys og optik er nogle af de redskaber, Søren Stærke bruger, når han i Odense-virksomheden Newtec udvikler intelligente maskiner, der kan veje, pakke og sortere kartofter, så vægten på en pose kartofler eksempelvis havner så tæt på rel="noopener noreferrer" 5 kg som muligt.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFire ambitiøse rel="noopener noreferrer" ingeniørstuderende rel="noopener noreferrer" belønnet med Rambøll Legatet 2016

ramboll.dk, 13. maj 2016

Fire talentfulde ingeniørstuderende (hvoraf den ene studerer energiteknologi på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet) har modtaget Rambøll Legatet rel="noopener noreferrer" 2016. Legatet tildeles udvalgte studerende, der skal rel="noopener noreferrer" læse på et eliteuniversitet i udlandet..

Læs rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" mere herHøreprøver skal have testet troværdigheden

sdu.dk, 11. maj 2016

De udbredte tale-i-støj-test, som høreklinikker bruger til at undersøge patienters evne til at forstå tale i støjende omgivelser, skal rel="noopener noreferrer" under lup. Der er mistanke om, at høreprøven rel="noopener noreferrer" er upræcis.

Læs rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" mere herIngeniør fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet sikrer hurtigere fly

SDU.dk, 10. maj 2016

Software-engineering studerende Henrik Møller Hansen var med til at starte AviationCloud. Virksomheden har specialiseret sig i at sende fly den hurtigste rel="noopener noreferrer" vej gennem skyerne. Det med så stor succes, at en stor amerikansk rel="noopener noreferrer" investor har valgt at satse på virksomheden.

Læs rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" mere herDrømmestudie: SDU-studerende skal lære om kampfly i Tyskland

fyens.dk, 12. april 2016

Tirsdag, den 12. april 2016 var HCA rel="noopener noreferrer" Airport rammen om underskrivelsen af en ny samarbejdsaftale rel="noopener noreferrer" mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og internationale Airbus Defence & Space, der skal dygtiggøre danske ingeniørstuderende rel="noopener noreferrer" inden for flytest.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFarver rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" skal hjælpe kritisk syge patienter

tv2fyn.dk, 23. marts 2016

Sygeplejersker kan have svært ved at spotte de patienter, som under indlæggelsen pludselig bliver meget syge. Nu skal farvekoder erstatte bip-lyde og dermed være med til at skabe et hurtigt overblik over patientens tilstand.

Læs mere herIndlæggelse i hjemmet

tv2fyn.dk, 21. marts 2016

Hør rel="noopener noreferrer" hele indslaget rel="noopener noreferrer" herOm at lære fra skarnbasser og løvfrøer

NDR.de, rel="noopener noreferrer" 17. marts 2016

En landing kan til tider være en spændende rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" affære. Ikke kun for passagerer på et fly i ru vind, men også for frøer. Biologer fra universitetet i Kiel har nu regnet ud, hvordan frøer land, dvs. frøer, der lever i træerne. Lektor Poramate Manoonpong fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, rel="noopener noreferrer" samarbejder med de tyske biologer for at rel="noopener noreferrer" prøve at aflure skarnbassens evne til at bevæge sig på mange forskellige overflader og rel="noopener noreferrer" overføre den indhentede viden til robotverdenen.

Læs mere her (på tysk)Historien om skibsbyggeren, der endte med at bygge maskiner til mennesket

altinget.dk, 26. februar 2016

Arnestedet for dansk robotforskning er Odense. En af de centrale kræfter er lektor på SDU rel="noopener noreferrer" Anders Stengaard Sørensen. Først byggede rel="noopener noreferrer" han svejserobotter for Mærsk. Nu vil han revolutionere den kommunale genoptræning.

Læs rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" mere herFond investerer rel="noopener noreferrer" massivt i robotter til flyproduktion

borsen.dk, 3. februar 2016

Det skal være slut med store mængder manuelt arbejde, rel="noopener noreferrer" når Terma Aerostructures rel="noopener noreferrer" bygger paneler til flyindustrien. Forskere fra tre universiteter skal hjælpe med at automatisere en helt ny form for arbejde.

Læs rel="noopener noreferrer" evt. mere herFremtidens operationsrobotter rel="noopener noreferrer" skal sy os sammen

www.dr.dk, 3. februar 2016

Om få år vil robotter være så veludviklede, rel="noopener noreferrer" at de kan overtage afgørende rel="noopener noreferrer" funktioner under en operation.

Se rel="noopener noreferrer" og rel="noopener noreferrer" hør mere her (video)Teknologiskoleindslag rel="noopener noreferrer" på TV2Fyn

www.tv2fyn.dk, 3. februar 2016

Kommentar til onlineklippet fra TV2Fyn: "Egentlig meget sigende, at teknologien rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" ikke spiller, når man skal på live-tv – det var bl.a en løs ledning – robotten kører nu :-)

Se og hør mere herTurde du være under nålen? I Odense lærer robotter at sy i mennesker

Ekstrabladet, 6. januar 2016

Der er ingen grund til, at lægerne skal stå for simple rel="noopener noreferrer" opgaver i forbindelse med operationer - i fremtiden skal robotter blandt rel="noopener noreferrer" andet sy sårene sammen.

Læs mere herKirurgrobot skal lære at sy sår

odense.lokalavisen.dk, 26. december 2015

Robotter fra Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet (SDU) er sendt rel="noopener noreferrer" i mesterlære på Odense Universitetshospital (OUH) for at lære rel="noopener noreferrer" fra de bedste kirurger, så robotterne kan overtage det mest trivielle arbejde. Efter hver operation skal et sår sys sammen. Det er rutinearbejde, som læger hver rel="noopener noreferrer" dag foretager tusindvis rel="noopener noreferrer" af gange, men nu skal robotter altså overtage nål og tråd.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFremover kan rel="noopener noreferrer" det være en robot, der lapper dit sår sammen under en operation rel="noopener noreferrer"

DR P1, 23. december 2015

Lige nu er robotter nemlig i mesterlærer på Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet, rel="noopener noreferrer" så de kan blive kirurgers nye assistenter.

Hør rel="noopener noreferrer" mere herKirurgirobot skal lære at sy operationssår

youtube, rel="noopener noreferrer" 21. rel="noopener noreferrer" december 2015

Kirurgen skal i fremtiden overlade nål og tråd til en robot. Robotter fra Syddansk Universitet (SDU) er sendt i mesterlære på Odense Universitetshospital (OUH) for at lære fra de bedste kirurger, så robotterne kan overtage det mest trivielle arbejde.

Se mere herRobot skal lære at sy operationssår sammen

videnskab.dk, 20. december 2015

Kirurgen skal i fremtiden overlade nål og tråd til en robot. Robotter fra Syddansk Universitet er sendt i mesterlære på Odense Universitetshospital.

Læs mere herKirurgirobot skal lære rel="noopener noreferrer" at sy operationssår

www.odenserobotics.dk, 18. december rel="noopener noreferrer" 2015

Kirurgen skal i fremtiden overlade nål og tråd til en robot. Robotter rel="noopener noreferrer" fra Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet (SDU) er sendt i mesterlære på Odense Universitetshospital (OUH) for at lære fra de rel="noopener noreferrer" bedste kirurger, så rel="noopener noreferrer" robotterne kan overtage det mest trivielle arbejde.

Læs mere herUng lovende virksomhed får plads i Odense Robotics StartUp rel="noopener noreferrer" Hub

www.odenserobotics.dk, rel="noopener noreferrer" 16. december 2015

Nordbo Systems bliver den første virksomhed, der kan rel="noopener noreferrer" flytte ind med laptops og robotudstyr i Odense Robotics StartUp Hub – et nyt acceleratorforløb for robot- og teknologivirksomheder med særligt potentiale. Som en del af ’startpakken’ får virksomheden adgang til Teknologisk Instituts laboratorium og testfaciliteter i Forskerparken i Odense.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobotter rel="noopener noreferrer" i genoptræningen kan lette livet for kommunerne

www.altinget.dk, rel="noopener noreferrer" 4. december 2015

Landets største velfærdsteknologiske projekt, Patient@home, gør status efter tre års arbejde. En af de rel="noopener noreferrer" løsninger, som rummer størst potentiale, rel="noopener noreferrer" er genoptræning af blodprop-patienter med industrirobotter.

Læs rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" mere herOdense er robothovedstad

www.tv2fyn.dk, 7. oktober 2015

Robotten vi ser køre rel="noopener noreferrer" rundt her er udviklet rel="noopener noreferrer" på Fyn - og dem bliver der flere og flere af- Fyn bliver nu regnet for et af verdens førende områder for udvikling og produktion af robotteknologi.

Læs mere herUnge i Odense får egen robotskole

www.jobfinder.dk (en del af Ingeniøren), 25. september 2015

Fra 30. september 2015 tilbyder en ny, frivillig forening tekniske fritidsaktiviteter for børn og unge i Odense og omegn. Her kan eleverne lære om elektroniske komponenter, udvikle software og designe robotter. Foreningens aktiviteter foregår på Mærsk rel="noopener noreferrer" Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herSDU-forsker får rel="noopener noreferrer" Grundfosprisen

Det Tekniske Fakultet, 24. september 2015

Professor Henrik Gordon Petersen, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, hædres med en million kroner rel="noopener noreferrer" for sin indsats inden for anvendt robotteknologi. 

Læs mere herSDU-forsker får en million

www.fyens.dk, 24. september 2015

Grundfosprisen rel="noopener noreferrer" uddeles i dag til robotforsker: En robotarm, der kan kaste bold og ramme en plastikkop fra flere meters rel="noopener noreferrer" afstand, er blandet andet en af de opfindelser, der kan lade sig gøre på baggrund af robotteknologi udviklet af Henrik Gordon Petersen, rel="noopener noreferrer" professor og robotforsker fra Syddansk Universitet. Han modtager i dag Grundfosprisen og den tilhørende check på rel="noopener noreferrer" en million kroner af Grundfos Fonden. - Det er en stor ære for mig, siger forskeren selv.

Læs mere herSådan skabte Odense en robot-succes

Ingeniøren, 24. maj 2015

Universal Robots blev i sidste uge solgt rel="noopener noreferrer" for 1,9 milliarder kroner. Virksomheden er født ud af et robotmiljø i Odense og omegn, som rel="noopener noreferrer" bygger på årtiers fokuserede ildsjæle – en tilgang, rel="noopener noreferrer" andre innovationsmiljøer kan lære af, siger netværksforsker.

Læs mere herRobotic rel="noopener noreferrer" Valley ligger i Odense - men der mangler folk

DR Fyn, 26. maj 2015

Efter rel="noopener noreferrer" salget af Universal Robots er der store forhåbninger til robotteknologi rel="noopener noreferrer" på Fyn. Men der mangler dygtige medarbejdere.

Læs mere herSådan skabte Odense en robot-succes

Ingeniøren, rel="noopener noreferrer" 24. maj 2015

Universal Robots blev i sidste uge solgt for 1,9 milliarder kroner. Virksomheden er født ud af et robotmiljø i Odense og omegn, som bygger på årtiers fokuserede ildsjæle – en tilgang, andre innovationsmiljøer kan lære af, siger netværksforsker. 

Læs mere herSe rel="noopener noreferrer" hvem der modtog fondsmidler i 2015

EnergiFyn, 28. april rel="noopener noreferrer" 2015

Den 28. april 2015 fandt den officielle uddeling af fondsmidler sted ved et arrangement hos Energi Fyn. To af bevillingerne har tilknytning til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" mere herDansk universitet åbner nyt dronecenter

Jyllands-Posten.dk, 25. april rel="noopener noreferrer" 2015

Dronecenteret skal samle nogle af verdens førende kræfter med ekspertise rel="noopener noreferrer" inden for ubemandede luftfartøjer.

Læs mere herSDU vil forme fremtidens droneteknologi med banebrydende uddannelse

Det Tekniske Fakultet, 14. april 2015

SDU (Syddansk Universitet) lancerer rel="noopener noreferrer" en civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi - den første af sin art i Europa. Fremtidens ingeniører, rel="noopener noreferrer" der vil levere løsninger til den hastigt voksende drone-industri, skal uddannes her.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFra sosu-assistent til civilingeniør

jobfinder.dk, rel="noopener noreferrer" 27. marts 2015

Efter års overvejelser om at læse videre tog det rel="noopener noreferrer" blot ti minutters nedlukning af alle rel="noopener noreferrer" begrænsninger, før so­cial- og sundhedsassistent Mette Kjær Jensen valgte, rel="noopener noreferrer" at hun skulle være civilinge­niør i velfærdsteknologi.

Læs mere herDroner på P4 FYN Morgen

18. marts 2015

For de rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" fleste er droner enten noget med krig, eller noget med hobby. Men droner rimer også på big business, nye opfindelser og fynske job. Danmarks eneste rel="noopener noreferrer" testcenter for droner ligger i HCA Airport, og testcentret oplever en stigende interesse fra firmaer der vil teste droner eller udstyr til droner i lufthavnen. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet deltager også aktivt i denne udvikling. rel="noopener noreferrer"

Hør mere herFlyvende rel="noopener noreferrer" robotter: SDU satser på droner

fyens.dk, 25. februar 2015

Nok er droner et nyt arbejdsredskab, men rel="noopener noreferrer" det er også sjovt at flyve med dem.

Læs mere herIngeniørstuderendes rel="noopener noreferrer" app gør rel="noopener noreferrer" engelsk til en leg

Det Tekniske Fakultet, 14. januar 2015

Femten hold ingeniørstuderende rel="noopener noreferrer" på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet, har det seneste halve år konkurreret om at udvikle en app til brug i engelskundervisning i skolerne. Nordens største it-forlagsvirksomhed rel="noopener noreferrer" MV-Nordic har nu udråbt en vinder.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herNu kan du studere droner på rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" universitetet

Ingeniøren, 2. januar 2015

Til februar åbner Syddansk Universitet landets første kursus i droneteknologi for både studerende og branchens aktører.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herForskere vil ruste Danmark til en fremtid med rel="noopener noreferrer" droner

TV2 Fyn, 29. december 2014

Det helt store gadget-hit under juletræet i år har været droner. Det fjernstyrede, flyvende stykke legetøj er i virkeligheden et værktøj, som vi skal lære at udnytte bedst muligt, rel="noopener noreferrer" mener forskere fra SDU, der nu starter et nyt, rel="noopener noreferrer" åbent kursus i droneteknologi.

Læs mere herNu kan du lære at flyve med droner

Fyens, 29. december 2014

På Syddansk Universitet kan man nu tage et kursus i droner. Kurset er det første af sin art i Danmark.

Læs mere herEn hjælpende (robot) hånd

Focus Denmark, vinter-forår 2015 nr. 3

Den offentlige sundhedssektor i Danmark giver gode muligheder for eksperimentelle tiltag, og på den baggrund er der skabt en niche for tilpasning og anvendelse af robotteknologi til pleje og behandlingsformål.

Læs mere her (side 74-75 - på engelsk)Der skal gang i robotterne - fra Lego til LocoKit

Aktuel Naturvidenskab, nr. 5 2014

Hvis robotter i fremtiden skal udføre slidsomt og kedeligt arbejde i vores hverdag, bør robotterne have ben. Robotingeniøren Jørgen Christian rel="noopener noreferrer" Larsen fortæller her om sit arbejde med at udvikle et byggesæt, der skal gøre vejen til gående robotter kortere.

Hør mere herRobotter kan blive vore venner

Hochschulmagazin "Konzepte, 11. november 2014

Weingarten alumne bliver lektor rel="noopener noreferrer" i Danmark.

Læs mere her (på engelsk)Implementeret velfærdsteknologi er succeskriteriet

Odense Health, 7. november 2014

Leverandør rel="noopener noreferrer" af velfærdsteknologi måler ikke succes på pilotprojekter, men på om teknologien bliver udbredt.

Læs mere herTo professorer hædret med Dannebrogordenen

Det Tekniske Fakultet, 28. oktober 2014

Hele to professorer fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk rel="noopener noreferrer" Universitet er blevet hædret med et af kongerigets fineste ordener, Dannebrogordenen.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFolkeskoleelever udvikler rel="noopener noreferrer" fremtidens rel="noopener noreferrer" velfærdsteknologi

Det Tekniske Fakultet, 18. september 2014

I næste uge gør robotterne deres indtog på Ejerslykkeskolen i Odense, når elever fra 8C kaster sig over projektet Fremtidens rel="noopener noreferrer" Velfærdsteknologi. Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet bidrager til projektet med viden, software og support.

Læs mere herGenoptræning med industrirobotter

Nyhedsinformation, rel="noopener noreferrer" 10. september 2014

Robotten er som en personlig træner. Den kan indstilles præcist efter den enkeltes behov og sørge rel="noopener noreferrer" for, at patienten udvikler sig maksimalt.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobotter kan nu lære ved at se

Det Tekniske Fakultet, 20. august 2014

Det er lykkes forskere på Det Tekniske Fakultet rel="noopener noreferrer" at skabe robotter, som kan lære en ny opgave blot ved at se en person udføre den. Det gør robotterne meget mere fleksible og kan lette brugen rel="noopener noreferrer" af robotter i industrien

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobotter rel="noopener noreferrer" lærer nye opgaver ved at se på dig

Ingeniøren, 19. august 2014

Forskere fra Syddansk Universitet har skabt robotter, som kan rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" programmere sig selv blot ved at se på vores bevægelser.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herLindø-robot på Odense Bys Museer

www.fyens.dk, rel="noopener noreferrer" 25. juni 2014

En af de mest avancerede robotter, som blev udviklet til Lindøværftet, skal på Odense Bys Museer."Det rel="noopener noreferrer" er et kulturminde og forløberen for hele roboteventyret i Odense," siger lektor Anders Stengaard Sørensen fra Mærsk Mc-Kinney Møller rel="noopener noreferrer" Instituttet på Syddansk Universitet.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herIndustrirobotter skal genoptræne patienter

Medico & Rehab, 25. juni 2014

I et nyt projekt vil forskere på Syddansk Universitet programmere industrirobotter til at kunne genoptræne patienter, der har mistet førligheden. rel="noopener noreferrer" Industrirobotterne vil være en væsentligere billigere genoptræningsløsning rel="noopener noreferrer" for de svageste patienter end de nuværende.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobotter skal genoptræne patienter

www.fyens.dk, 24. juni 2014

Industrirobotter skal udvikles til at genoptræne svage patienter. Robotten skal være personlig træner og rel="noopener noreferrer" sørge for, at patienten udvikler sig maksimalt.

Læs mere herIndustrirobotter skal genoptræne danske patienter

Proinvestor, 25. juni 2014

Forskere fra Syddansk rel="noopener noreferrer" Universitet vil omprogrammere rel="noopener noreferrer" industrirobotter til at genoptræne patienter, som har mistet førligheden. Det kan spare sundhedssystemet for dyre special-robotter.

Læs mere herIndustrirobotter skal genoptræne danske patienter

Ingeniøren, rel="noopener noreferrer" 25. juni 2014

Forskere fra Syddansk Universitet vil omprogrammere industrirobotter til at genoptræne patienter, som har rel="noopener noreferrer" mistet førligheden. Det kan spare sundhedssystemet for dyre special-robotter.

Læs mere herIndustrirobotter skal genoptræne patienter

www.tv2fyn.dk, 24. juni 2014

Robotten er som en personlig træner. Den rel="noopener noreferrer" kan indstilles præcist efter den enkeltes behov og sørge for, at patienten udvikler sig maksimalt.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herIndustrirobotter skal rel="noopener noreferrer" genoptræne patienter

Det Tekniske Fakultet, 24. juni 2014

Industrirobotter skal udvikles til at genoptræne svage patienter. Robotten er som en personlig træner. rel="noopener noreferrer" Den rel="noopener noreferrer" kan indstilles præcist efter den enkeltes behov og sørge for, at patienten udvikler sig maksimalt.

Læs rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" mere herRobotter kan nu efterligne menneskers arbejde

Det rel="noopener noreferrer" Tekniske Fakultet, 21. marts 2014

Det er lykkes forskere på Syddansk Universitet (herunder Mærsk Kc-Kinney Møller Instituttet) at skabe et robotsystem, der kan efterligne menneskers handlinger. Samtidig rel="noopener noreferrer" kan robotterne lære af deres erfaringer. Det kan sikre, at arbejdspladser i industrien forbliver i Danmark.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herSe den her: Danskere udvikler venlig robot-butler

www.b.dk, 6. marts 2014

SDU har fået et eksemplar af verdens mest avancerede servicerobot: Care-O-botten. Men forskerne ved, at folk er skeptiske over for rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" robotter, og den får derfor ikke lov til at komme ud i folks hjem, før den viser venlighed, reagerer forudsigeligt rel="noopener noreferrer" og agerer fornuftigt i virkeligheden.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herØnsker rel="noopener noreferrer" du dig en kop kaffe?: Forskere arbejder på fremtidens robot-tjener

www.fyens.dk, 2. marts 2014

SDU-forskere arbejder på at udvikle verdens mest avancerede rel="noopener noreferrer" service-robot, som kan hjælpe ældre med fysisk krævende husarbejde. Planen er, at den om ti år ruller ind rel="noopener noreferrer" på det første plejehjem.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herFørste Care-O-bot i Danmark: Rullende servicerobot kan hente vand og rydde op

Det Tekniske Fakultet, 28. februar 2014

Forskerne arbejder på at udvikle Care-O-botten, så den bliver verdens mest avancerede servicerobot, rel="noopener noreferrer" som kan hjælpe ældre med at klare hverdagen - hente ting og gøre rent. Planen er, at den rel="noopener noreferrer" om ti år ruller ind på det første plejehjem.

Læs mere herDet tager kun fire timer at rel="noopener noreferrer" bygge en gående robot

Det Tekniske Fakultet, 13. februar 2014

Forskere fra Det Tekniske Fakultet, herunder Mærsk M-Kinney Møller Instituttet, har udviklet et byggesæt, så man kan bygge en gående rel="noopener noreferrer" robot på få timer. Det kan få stor betydning for udviklingen af gående robotter.

Læs mere herDanske forskere sælger samlesæt til en gående robot

Ingeniøren, 13. februar 2014

Alle kan bygge rel="noopener noreferrer" en gående robot af det samlesæt, som er udviklet af forskere på Syddansk Universitet, herunder Mærsk Mc-Kinney rel="noopener noreferrer" Møller Instituttet. Med en 3D-printer kan robotten tilmed udbygges efter egne ønsker.

Læs mere herDet nye Odense Byråd ser på robotter

Det Tekniske Fakultet, 15. januar 2014

Det nye Odense Byråd var onsdag på besøg på RoboLab på Syddansk Universitet for at få et indblik i robotternes muligheder for at skabe vækst på Fyn. Flere innovative robotvirksomheder har rødder rel="noopener noreferrer" i RoboLab.

Læs rel="noopener noreferrer" mere herRobotter bøjer armeringsjernet til dobbeltkrum betonmammut

Ingeniøren, 6. januar 2014

Ingeniører fra bl.a. Syddansk Universitet (herunder Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet) har udviklet robotsystemer, som kan bøje armeringsjernene til dobbeltkrumme betonkonstruktioner. Et demonstrationsprojekt skal stå rel="noopener noreferrer" klar i denne måned.Lego-robot lavet af 7 ingeniørstuderende fra SDU

tv2fyn, 22. december 2013

Syv unge fyre på Syddansk Universitet (herunder Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet) har fået øje på dronernes perspektiv - men også begrænsninger. For eksempel blev fynske droner brugt under oprydningen efter tyfonen Haiyan i Filippinerne. Men dronerne kan kun flyve i 30 til 60 minutter før de løber tør for strøm. rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" Og netop batterilevetiden forsøger de syv studerende nu at løse.

Læs og hør mere her


Det sociale boligbyggeri kan blive flottere

Byggeteknik, den 19. december 2013

Forskere fra Syddansk Universitet rel="noopener noreferrer" har udviklet nye teknologier, som giver mulighed for billigere pragtbygninger.


Nu bliver vores sociale boligbyggeri rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" flottere

Det Tekniske Fakultet, den 19. december 2013

En revolution af vores bygninger er på vej. Forskere fra Det Tekniske Fakultet har udviklet nye teknologier, som giver arkitekter mulighed for at skabe meget billigere pragtbygninger.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her


Hospitaler modarbejder rel="noopener noreferrer" nye velfærdsteknologier

www.patientathome.dk, den 18. december 2013

Kroniske patienter skal stadig bøvle med at komme på hospitalet, selvom teknologien til at hjælpe dem i eget hjem er til stede. Hospitalerne rel="noopener noreferrer" bakker ikke op om nye opfindelser, og millioner af forskningskroner ender med at gå tabt, skriver direktionen bag Patient@home i et debatindlæg i Politiken 16. december 2013.

Læs mere her


Se lego-robot rel="noopener noreferrer" skifte batteri på rel="noopener noreferrer" drone

www.fyens.dk, den 13. december 2013

Studerende fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet rel="noopener noreferrer" deltager i udviklingen af drone-teknologien, som er i voldsom udvikling for tiden, hvor de flyvende autonome robotter spås at komme til at fylde meget mere i vores dagligdag.

Læs mere her


Forskere gør det nemmere at tale med rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" robotter

www.dr.dk, den 10. december 2013

Syddansk Universitet er med i et nyt forskningsprojekt, hvor forskerne skal gøre det nemmere at tale med robotter.

Læs mere her


Sprogforskere rel="noopener noreferrer" skal lære robotter at adlyde

www.jernindustri.dk, den 6. rel="noopener noreferrer" december 2013

Hvordan får man robotten rel="noopener noreferrer" til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til at forstå instrukser.

Læs mere her


Sprogforskere skal lære robotter at adlyde

www.teknikogviden.dk, den 6. december 2013

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til rel="noopener noreferrer" at forstå instrukser.


Sprogforskere skal lære robotter at adlyde

www.elektronik-online.dk, den 5. rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" december 2013

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til at forstå instrukser.

Læs mere her


Sprogforskere skal lære robotter at adlyde

www.videnskab.dk, den 4. december 2013

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til at forstå instrukser.

Læs mere her


Sprogforskere skal lære robotter at adlyde

www.kommunikationogsprog.dk, rel="noopener noreferrer" den 4. december 2013

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe rel="noopener noreferrer" med at få robotterne til at forstå instrukser.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her


Sprogforskere skal lære robotter rel="noopener noreferrer" at adlyde

www.sdu.dk, den 3. december 2013

Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største rel="noopener noreferrer" udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe med at få robotterne til at forstå instrukser.


Sprøjtebom rel="noopener noreferrer" med kameraer halverer brugen af sprøjtegifte

www.ing.dk, rel="noopener noreferrer" den 9. oktober 2013

Forskere fra SDU har udviklet en marksprøjte, der selv kan afgøre, om der skal sprøjtes eller ej. Besparelser på 60 procent af sprøjtegift er mulige.

Læs mere her


Ny opfindelse mindsker forbruget af sprøjtegifte med 60 procent

Det Tekniske Fakultet, den 7. oktober 2013

Forskere fra Det Tekniske Fakultet, rel="noopener noreferrer" herunder Mærsk Mc-Kinney rel="noopener noreferrer" Møller Instituttet, har med stor succes udviklet en intelligent sprøjtebom, som reducerer landbrugets forbrug rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" af pesticider med 60 procent. Flere test viser, at den intelligente sprøjtebom samtidig bekæmper ukrudtet lige så effektivt som en gammeldags sprøjte.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her


Algoritmer i samfundets tjeneste

www.apmollerfonde.dk, den rel="noopener noreferrer" 7. rel="noopener noreferrer" oktober 2013

Anvendt matematik og styring af robotter på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i Odense.

Læs mere her


SDU-professor: Kunstige insektøjne får stor betydning

www.fyens.dk, 29. august 2013

Det er lykkedes forskere fra Frankrig, Tyskland og Schweiz at rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" udvikle kunstige insektøjne med et bredt synsfelt. En professor i kunstig intelligens fra Syddansk Universitet ser store muligheder i opfindelsen.

Læs mere her


Teknologi: Naturens gåder giver inspiration

www.fyens.dk, rel="noopener noreferrer" 29. august 2013

Naturen rel="noopener noreferrer" overgår ofte den menneskelige fantasi og er en stor inspirationskilde. På Syddansk Universitet, herunder Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, rel="noopener noreferrer" forsøger professor i kunstig intelligens, John Hallam, at knække naturens gåder til gavn for den teknologiske udvikling.

Læs mere her


Kører ræs uden at forurene

Det Tekniske Fakultet, 29. juli 2013

De ingeniørstuderende fra TEK (herunder Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet) har udviklet en el-racerbil, som de nu skal køre ræs i på Formel 1-banen Hockenheim i Tyskland.

Læs mere her


Radrenserrobot klar til landbruget

Det Tekniske Fakultet, 26. juni 2013

Nu har første skud på stammen til en kommerciel radrenserrobot set dagens lys. Markrobotten, der er resultatet mellem virksomheder og forskere, peger frem mod et mere miljøvenligt landbrug.

Læs mere her


Træning med robot kan vække lamme muskler

www.sdu.dk, 28. maj 2013/Ny Viden, juli 2013

Et rel="noopener noreferrer" trafikoffer med en lam arm har fået bevægelse tilbage efter træning med en robot. Forskere på Syddansk Universitet vil nu undersøge, om robotter kan hjælpe andre med at genvinde førligheden.

Læs mere her


Brug for studerende i dansk erhvervsliv

www.teknologisk.dk, 15. maj 2013

Den rel="noopener noreferrer" 9.-10. april 2013 blev DEsign for VULNERABLE Generations, Children and Elderly’s årlige rel="noopener noreferrer" internationale konkurrence i udviklingen af ny teknologi afholdt i Aarhus. Fem rel="noopener noreferrer" danske civilingeniørstuderende fra Lærings- og Oplevelsesteknologistudiet på Syddansk rel="noopener noreferrer" Universitet i Odense var blandt de heldige vindere med en maleprograms-applikation, som skal bygge bro mellem børn med og uden rel="noopener noreferrer" specielle behov.

Læs mere her


Præmier til studerende

Syddansk Universitet, rel="noopener noreferrer" 7. maj 2013

- Sig din mening og vind en præmie. Sådan lød oplægget til en undersøgelse af studie- og undervisningsmiljøet rel="noopener noreferrer" på Syddansk Universitet. På de mellemstore uddannelser vandt bacheloruddannelsen som rel="noopener noreferrer" civilingeniør i velfærdsteknologi, som har base på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, med 64 procent, og det resulterede i en check på rel="noopener noreferrer" 9000 kroner.


Træningsrobotter hjælper folk med lammelser

www.videnskab.dk, 28. april 2013

Træningsrobotter er et lovende redskab til genoptræning af patienter rel="noopener noreferrer" med lammelser. Det kan dog være en udfordring at motivere folk til at træne maksimalt, når træningspartneren er en robot, der aldrig bliver træt. Men det kan løses med computerkode.

Læs mere her


Fynsk pris til MMMI forsker

Syddansk Universitet, 25. rel="noopener noreferrer" april 2013

Professor Henrik Gordon Petersen rel="noopener noreferrer" modtog i dag Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2013.


Træningsrobotter løb af med udviklingsmidler

www.energifyn.dk, 25. april 2013

Forskningsprojekt fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet tildelt midler fra rel="noopener noreferrer" Energi Fyns Udviklingsfond til udvikling af robotter, som kan hjælpe patienter med rel="noopener noreferrer" at træne i eget hjem.

Læs mere her og her


Vinder af CareWare rel="noopener noreferrer" Innovationsprisen 2013

Aarhus Kommune, 23 April 2013

CareWare 2013 Innovationsprisen gik til rel="noopener noreferrer" produktet RoboTrainer Light, rel="noopener noreferrer" som er en træningsrobot, der er i stand til at simulere vægtløshed og forskellige grader af modstand til personer med nedsat funktionsevne eller til rekreativ og forebyggende træning. Det er lektor Anders Stengaard Sørensen, Mærsk Instituttet, der står bag udviklingen af Robo Trainer Light.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her


Studerende vinder for bedste løsning til børn

Det Tekniske Fakultet, 16. april 2013

Fem studerende fra Lærings- og Oplevelsesteknologi har netop vundet en international konkurrence for deres app med et maleprogram til børn.

Læs rel="noopener noreferrer" mere her


Patient@home går rel="noopener noreferrer" til filmen

Det Tekniske Fakultet, 11. april 2013

Stort nationalt forskningsprojekt med SDU i spidsen sætter ord og levende billeder på sine indsatser.


Computerstyrede træningsredskaber

Danskernes Akademi, 7. april 2013

Computerstyrede træningsredskaber rel="noopener noreferrer" kan være vejen frem, når det handler om genoptræning i hjemmet. Lektor og ph.d. fra SDU Anders Stengaard Sørensen og fysioterapeut Peter Kromann fortæller her hvordan.


Danske robotter skal trække på hinandens erfaringer

ing.dk, 2. april 2013

Et nyt forskningsprojekt vil minimere robotternes dyre indkøringsfase, så det kan blive rentabelt at benytte dem i mindre produktioner..

Læs mere her.


At motivere er vigtig del af fremtidens velfærdsteknologi

Magasinet Innovation, marts 2013

Opsamling og måling af data ved hjælp af sensorer er meget i fokus hos Veltek på Mærsk Mc-Kinney Møller rel="noopener noreferrer" Instituttet.

Læs mere her.


Stine til kamp mod rygerlunger

Aktuel Naturvidenskab, marts 2013

Stine Gissing Madsen, der læser til civilingeniør, samarbejder med læge om at udvikle løsninger til at forebygge KOL, også kaldet rygerlunger.

Læs mere her.


Træning, robotter og velfærdsteknologi

Aktuel Naturvidenskab, marts 2013

Træningsrobotter er et lovende redskab til genoptræning af patienter rel="noopener noreferrer" med lammelser. En af udfordringerne er, at det kan være svært at motivere folk til at træne maksimalt, når træningspartneren er en robot, der aldrig bliver træt. Men det kan løses med computerkode, der overtrumfer den indre komfortdjævel.

Læs mere her.


Hukommelse gør robotter mere konkurrencedygtige

videnskab.dk, rel="noopener noreferrer" 17. februar 2013

Med ny dansk teknologi lærer robotter af egne fejl og succeser og bliver på den måde bedre til at udføre deres arbejde.

Læs mere her.


Ph.d.-studerende modtager prestigefyldt stipendium

Det Tekniske Fakultet, 8. februar 2013

Anders Blaabjerg Lange, der forsker i elektronik og robotteknologi, fik i går overrakt årets rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" EliteForsk-pris på 300.000 kr.

Læs mere her
.


Modtager af Uddannelsesministeriets EliteForsk-rejsestipendie rel="noopener noreferrer" på 300.000 kr.

fs.dk, 7. februar 2013

Anders Blaabjerg Lange, Ph.d.-studerende, Cand. Polyt., 30 år, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.


30-årig fynbo får eliteforskerpris

dr.dk, rel="noopener noreferrer" 7. februar 2013

Han er 30 år og han er værkstøjsmager for robotter, der bruges til at hjælpe folk, der er kommet til skade i trafikken eller bruges på rel="noopener noreferrer" en fabrik.


To rel="noopener noreferrer" fynske forskere modtager prestigefyldt stipendium

fyens.dk, 7. februar 2013

Anders Blaabjerg Lange er 30 år, født i Balslev og student fra Odense Tekniske Gymnasium. Han er ansat ved Syddansk rel="noopener noreferrer" Universitet, hvor han forsker i elektronik og robotteknologi ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, og er den ene af de to fynske forskere, der torsdag den 7. februar 2013 får overrakt rel="noopener noreferrer" årets EliteForsk-priser på Glyptoteket i København.

Læs mere her.


Gæsteforelæsning om teknologi i sundshedsvæsenet

Det Tekniske Fakultet, 23. januar 2013

Mennesker, patientforløb og teknologi er temaet, når gæsteprofessor Hal Wolf fra en amerikansk sundhedsorganisation forelæser ved Mærsk Mc-Kinney rel="noopener noreferrer" Møller Instituttet, rel="noopener noreferrer" mandag den 28. januar rel="noopener noreferrer" 2013.

Læs mere her.


Carmen sætter folk i arbejde

Fyens Stiftstidende, 21. januar 2013

Projektet Carmen skal forske rel="noopener noreferrer" i, hvordan ny teknologi kan udbrede anvendelsen af robotter, så man styrker industriens konkurrenceevne og sikrer danske rel="noopener noreferrer" arbejdspladser.


Forskning i ny robotteknologi skal sikre danske arbejdspladser

Det rel="noopener noreferrer" Tekniske Fakultet, 6. december 2012

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller modtager ca. 18,3 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd til at finde nye metoder, som udvider anvendelsen af robotter rel="noopener noreferrer" – og derved styrker industriens konkurrenceevne.

Læs mere her.


Studerende strømmer til DMTS

Magasinet MTI, oktober 2012

Landsmødet for Dansk Medicoteknisk Selskab (DMTS) slog rel="noopener noreferrer" alle redkorder med 67 studerende fra fire forskellige uddannelsesinstitutioner (herunder SDU/MMMI) - og de studerende nød at netværke med hinanden og snakke med industriudstillerne.

Læs mere her på siderne 22 og 23.


Underviserpris for inspirerende vejledning

Det Tekniske Fakultet, 8. oktober 2012

Lektor Karsten Holm Andersen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet modtog i fredags Syddansk Universitets undervisningspris bl.a. for sin usædvanligt inspirerende vejledning og rel="noopener noreferrer" energiske indsats i Formula Student-projektet.

Læs mere her.


Årsfest: Undervisningspriser

SDU, 5. oktober 2012

Ved årsfesten blev fem undervisere (herunder lektor Karsten Holm Andersen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet) hver 25.000 kroner rel="noopener noreferrer" samt en ærefuld titel rigere. Det skete, da rektor Jens Oddershede uddelte undervisningspriserne – et til hvert fakultet.


Elastikbåndet rel="noopener noreferrer" sladrer til fysioterapeuten

Ny Viden, september 2012

Slut med at pjække for nakke- eller rygøvelserne rel="noopener noreferrer" derhjemme. Ny opfindelse fra Syddansk Universitet gør det muligt for lægen eller fysioterapeuten at overvåge om patienterne rel="noopener noreferrer" passer genoptræningen i hjemmet.

Læs mere her.


Dansk Java-værktøj skærer rel="noopener noreferrer" 20 procent af udviklingstiden

Version2, 21. august 2012

Kodeværktøjet Javeleon er udviklet af to danske iværksættere og hævdes at rel="noopener noreferrer" kunne spare Java-udviklere op til 20 procent af tiden foran tastaturet.

Læs mere her. rel="noopener noreferrer"


Offentligt sats på it-startups i Silicon Valley skal give arbejdspladser - i Danmark

Version2, rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" 17. august 2012

Fem danske it-virksomheder (hvoraf det ene er baseret på Mærsk Instituttet (red.)) får nu muligheden for at opbygge netværk og udbrede deres teknologi i Silicon Valley. Handels- og investeringsministeren er dog ikke bange for, at virksomhederne efterfølgende holder sig rel="noopener noreferrer" væk fra Danmark.

Læs mere her.


Fem it-firmaer på statsstøttet rel="noopener noreferrer" eventyr til Silicon Valley

Computerworld, 17. august 2012

Javeleon, der har base på Mærsk Instituttet, er blandt de fem it-firmaer, der er blevet udvalgt til at deltage i projektet SCALEit. Projektet sender de fem virksomheder rel="noopener noreferrer" til Silicon Valley, rel="noopener noreferrer" hvor der venter seks uger med vejledning, workshops, præsentation, events og individuelle mentortimer fra succesfulde virksomhedsstiftere.

Læs mere her.


Nyt rel="noopener noreferrer" forskningsprojekt bidrager til energirigtigt dyrefoder

Det Tekniske Fakultet, SDU, 3. august 2012

Nyt erhvervs-ph.d.-projekt i samarbejde mellem Vejle-virksomheden Graintec og Det Tekniske Fakulte skal bidrage til energirigtige produktionsmetoder til fiske- og dyrefoder.

Læs mere her.


17 mio. til udvikling af intelligent energisystem til gartnerier

Det rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" Tekniske Fakultet, SDU, 22. juni 2012

Forskere fra Det Tekniske Fakultet står i spidsen for et nyt projekt, der skal gøre gartnerierne mere energieffektive til fordel for miljø og pengepung.

Læs mere her.


Ny robotbaseret produktionsplatform på vej

Det Tekniske Fakultet, SDU, 8. juni 2012

Forskere fra Det Tekniske Fakultet deltager i en ny offentlig-privat udviklingsplatform, FiberLab, der netop har modtaget 40 millioner kr. i støtte fra Højteknologifonden.

Læs mere her.


Fremtidens sygehus

Det Gode Liv, juni 2012

Med forskning for 90 mio. kr. er Syddansk Universitet blevet centrum for den største satsning på velfærdsteknologi i Danmark nogensinde - en satsning som for alvor kan sætte gang i en helt ny industri.


Robot hjælper med genoptræning

Region Syddanmark, 1. juni 2012

Når der bliver færre hænder til at tage sig af flere patienter, må sygehusene tage ny teknologi i brug, så en større del af behandlingen kan foregå derhjemme. RoboLab, herunder Mærsk Instituttet, på Syddansk Universitet arbejder blandt andet med at forbedre genoptræningen efter ulykker og slagtilfælde.

Læs mere her.


Elektrisk racer på vej

NyViden, maj 2012

Syddansk universitet satser på grøn teknologi ved sommerens racerløb.

Læs mere her.


Forsker fra TEK vandt i ph.d.-cup

Det Tekniske Fakultet, SDU, 15. maj 2012

Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet vandt i denne uge Dagbladet Informations Ph.d.-cup.

Læs mere her.


Fire fra SDU vandt i ph.d.-cup

Presse og formidling, SDU, 14. maj 2012

Vinderne, herunder adjunkt Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Instituttet, har fået UG med kryds og slange for formidling af og samfundsrelevans i deres ph.d-afhandlinger.


Forskeren kæmper med robotter mod sygehusventetid

Information.dk, 14. maj 2012

Robotforsker Thiusius R. Savarimuthu arbejder for at få robotter til at tage blodprøver i stedet for mennesker, så ventetiden på hospitalerne bliver kortere. Patienterne driver hans forskning, hvor kommunikation og formidling er mindst lige så vigtigt, som algoritmerne, der bestemmer blodprøvenålens stik.

Læs mere her.


Her er vinderne af ph.d.-cuppen

Information.dk, 14. maj 2012

Vinderne af dette års ph.d.-cup er kåret.

Læs de korte resumeer af deres afhandling her.


Patient@home viser ny teknologi

Det Tekniske Fakultet, 3. maj 2012

SDU deltager i fremstød for den store velfærdsteknologiske satsning, som universitetet står i spidsen for. Kommunikationsudstyr, der styres af øjenbevægelser, og et anlæg, der viser tegnefilm, når børn med luftvejsproblemer bruger deres iltmaske rigtigt. Det er to af de fem bud på fremtidig velfærdsteknologi, som SDU, herunder Mærsk Instituttet, vil vise frem på konferencen World of Health IT, der holdes i København den 7.-8. maj 2012.


Ph.d. på 3 minutter - om automatisk blodprøve

DR, Danskernes Akademi, 19. april 2012

Forestil dig, at du ikke længere skal vente i kø på sygehuset for at få taget din blodprøve. I stedet kan du sætte dig hen til RoBlood-maskinen, som tager blodprøven på dig i stedet for en bioanalytiker. Det er udsigterne, hvis resultaterne fra dette ph.d.-projekt bliver til et produkt. Adjunkt Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Instituttet, Syddansk Universitet, fortæller om 'RoBlood'. 


Kæmperne står i vejen for innovationen

DEN OFFENTLIGE SEKTOR.DK 29. marts 2012

Ifølge projektleder, Kasper Hallenborg, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, står store aktører som KMD og CSC i vejen for nye aktører og nye løsninger inden for bl.a. sundhedsområdet. Det er et problem, at de forsvarer deres dominans på markedet frem for at bidrage aktivt til at tage imod nye aktører.


Verdens største lege-laboratorium på Fyn

Fyens Stiftstidende 27. marts 2012

Syddansk Universitet vil lave en 60 hektar stor Active Living Park, der bliver unik på verdensplan. Mærsk instituttet deltager i projektet.

Læs mere her.


Krav: Danmarks velfærd skal ligge i Odense

Fyens Stiftstidende, 26. marts 2012

Fyn vil være hjemsted for sengerobotter og telemedicin. Udviklingen af den danske velfærdsteknologi skal ske i Odense. Det krav vil møde fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF), når hun tirsdag kommer til Odense.

Læs mere her.


Om 10 år bliver robotter de nye mobiltelefoner

Ingeniøren 18. marts 2012

Robotudviklingen er gået fra at gøre noget for nogen, til at gøre noget ved nogen. Det næste rel="noopener noreferrer" skridt er at gøre noget med nogen. 

Læs rel="noopener noreferrer" mere her.


Fynsk blodprøverobot kan spare millioner

P4 Fyn 3. januar 2012

Ny fynsk robot kan spare det danske sundhedsvæsen for 300 mio. kr. om året.
Robotten hedder RoBlood, og den skal tage blodprøver på patienter på sygehusene. Det vil både spare tid for patienterne og bioanalytikerne, og den anslåede besparelse på 300 mio. kr. er udregnet efter, hvor meget tid bioanalytikerne ville kunne rel="noopener noreferrer" spare.

Læs mere her.


Robotterne kommer

P4 Fyn 2. januar 2012

I industrien har robotterne været her længe. Og de er på vej ind på vores plejehjem og vores legepladser.
I denne uge sætter P4 Fyn fokus på robotter. Med ambitionen om at være Nordeuropas robothovedstad er Odense hjemstavn for en masse spændende robotter, som vi i denne uge ser nærmere på.

Læs mere her.


Robothænder griber chancen

Styrelsen rel="noopener noreferrer" for Forskning og Innovation 5. december 2011

I 2006 fik innovationskonsortiet rel="noopener noreferrer" Movebots en bevilling af Rådet for Teknologi og Innovation på 12,8 mio. kr. til at udvikle verdens mest avancerede griberobot. Resultatet er en ny højteknologisk virksomhed, Universal Robots, samt mange erfaringer, der har gjort eksisterende virksomheder som fx Grundfos klogere på fremtidens industrirobotter.


Velfærd rel="noopener noreferrer" som eksport

TV2 Fyn 22. november 2011

Ny velfærdsteknologi kan udvikle sig til et eksporteventyr. Syddansk Universitet skal i samarbejde med danske virksomheder udvikle ny rel="noopener noreferrer" teknologi, der skal træne og behandle patinter i eget hjem.

Hør mere om projektet her.


SDU satser stort på velfærdsteknologi

SDU Nyheder 22. november 2011

Syddansk Universitet skal lede en stor national forskningsindsats i velfærdsteknologi. Budgettet er på knap 190 millioner kroner.


Syddansk rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" Universitet skal stå i spidsen for en storstilet satsning inden for velfærdsteknologi. Indsatsen, der er rettet mod sygehuse og ældrepleje, involverer flere udenlandske partnere, andre danske forskningsinstitutioner og 29 virksomheder.

Læs mere her.


190 mio. kr. til forskning og innovation i velfærdsteknologi

Styrelsen for Forskning og Innovation 21. november 2011

Det Strategiske Forskningråd og Rådet for Teknologi og Innovation har netop tildelt den hidtil største bevilling på 70 mio. kr. til et SPIR (Strategic Platform for Innovation and Research) i intelligente samfundsløsninger og velfærdsteknologi. Bevillingen suppleres af medfinansiering, således at det samlede volumen bliver ca. 190 mio. kr.

Læs hele pressemeddelelsen her.


Stor pose penge til SDU

TV2 Fyn 18. november 2011

Syddansk Universitet har i dag fået én af sine største forskningsbevillinger nogensinde.


Det strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation har bevilget 70 mio. kr. til et SPIR-projekt inden for Velfærdsteknologi specielt rettet mod sygehus- og ældreplejeområdet. Projetet bærer titlen "Patient-at-home" og involverer bl.a. flere udenlandske partnere samt 29 virksomheder. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er koordinator på projektet.

Hør mere om projektet her.


Rodney Brooks besøger Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

Nyheder fra MMMI 17. november 2011

I forbindelse med en invitation som HCA-foredragsholder, besøgte Rodney Brooks Mærsk Mc-Kinney Moller Instituttet den 17. november 2011 og holdt herunder et foredrags med titlen "Great research and development opportunities in robotics".

Læs mere her.


MMMI-forskere præsenterer softwareløsninger på JavaOne konference i Californien

Nyt fra Det rel="noopener noreferrer" Tekniske Fakultet 29. september 2011

En gruppe af forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet rel="noopener noreferrer" drager fredag den 30. september 2011 af sted til Californien, hvor de skal præsentere deres softwareløsninger på årets JavaOne konference.

Læs mere her


Anti-terrorkonference til Odense i 2012

Nyt fra Det Tekniske Fakultet 23. september 2011

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har fået næste års værtskab for den internationale anti-terrorkonference EISIC (European Intelligence rel="noopener noreferrer" & Security Informatics Conference on Counterterrorism and Criminology).

Læs mere her.


Hybridgriberen bliver hædret som trestjernet verdensnyhed

Højteknologifonden 9. september 2011

Højteknologifondsprojektet Hybridgriberen har siden 2009 arbejdet på en ny type robothånd, som bliver den første rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" af sin slag i verden med fleksibilitet som en menneskehånd.


Hvordan robotter lærer at løbe

jena.OTZ.de 17. august 2011

Endnu humper de sig igennem rosensalene i Jena, men det går fremad. Til glæde for eksperter fra både Europa og Canada, som mødes i Jena for at få analyseret deres modeller fra løbelaboratoriet på Friedrich-Schiller-Universität.

Læs mere her.


Ingeniører konkurrerer med markrobotter

Det Tekniske Fakultet 28. juni 2011

I Robolab bliver der lige nu knoklet for at få robotterne klar til dysten Field Robot Event, der i år finder sted i Herning den 30. juni – 2. juli 2011.

Læs mere her.


Robotter på skolebænken

Weekendavisen, 15. maj 2011

»Jeg byder vores nye robotherskere velkommen« - sådan skrev en deltager i quiz-programmet Jeopardy ved siden af sit finalesvar, da han i februar tabte til supercomputeren Watson fra IBM. Hans kommentar var bare for sjov, men han må nu have ærgret sig. Robotten skovlede 77.000 dollars ind. Det var over tre gange rel="noopener noreferrer" så meget som deltageren, Ken Jennings, vandt efter dysten - og han er ellers den spiller, som har tjent flest penge i amerikanske quiz-programmer og vundet Jeopardy flest gange rel="noopener noreferrer" i træk.

Læs mere her.


Forsker optrævler terrornetværk

RUST, rel="noopener noreferrer" maj 2011

Forskere på Syddansk Universitet arbejder på intelligente programmer, der kan optrævle terrornetværk. Rasmus Rosenqvist rel="noopener noreferrer" Petersen er en af dem, der udvikler computerprogrammer, som kan tage efterretningstumper og sætte dem sammen til overskuelige terrornetværk.

Læs mere her på s. 16-17.


Ph.d.-studerende leger med fjernstyrede robotter

metroXpress 3. maj 2011

På film er det intet problem at få en bil til at tænke selv, men i vkrkeligheden er det uhyre kompliceret. Ph.d.-studerende Kjeld jensen kæmper med opgaven rel="noopener noreferrer" på Syddansk Universitet.


People’s Choice Award til SDU-team

Det Tekniske rel="noopener noreferrer" Fakultet, 28. januar 2011 rel="noopener noreferrer"

Et team af studerende fra Ingeniøruddannelserne på SDU vandt People’s Choice prisen i årets Venture Cup-finale

Læs mere her.


Robotter skal handle på egen hånd

Ny Viden, januar 2011

Næste generation af robotter rel="noopener noreferrer" rykker ind i vores hjem, hvor de skal være med til at sikre vores velfærd. Forskere på SDU er med i tre nye europæiske projekter, der skal bane vejen for dem.

Læs mere her.


Ingeniørstuderende Lasse Lund Sten Jensen har netop modtaget legat på 15.000 kr. fra Nordea-fonden til støtte af hans studieophold i Kina.

Det Tekniske Fakultet, 6. januar 2011

Den 17. januar 2011 siger rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" Lasse Lund Sten Jensen farvel til familie og venner og tager flyveren til Kina, hvor der venter et semester på det kinesiske universitet Huazhong University rel="noopener noreferrer" of Science and Technology.

Læs mere her.


FPGA'er styrer SDU-racer på Silverstone

elektronikbranchen.dk, 17. november 2010

Danske studerende bygger højteknologisk bil, hvor rel="noopener noreferrer" gearskiftet blandt andet foregår via Ethernet rel="noopener noreferrer" og FPGA'er.

Læs mere her.


FPGA'er styrer SDU-racer på Silverstone

elektronikbranchen.dk, 17. november 2010

Danske studerende bygger højteknologisk bil, hvor rel="noopener noreferrer" gearskiftet blandt andet foregår via Ethernet og FPGA'er.

Læs mere her.


Sygeplejersker skal erobre teknologi

Mandag Morgen, 15. november 2010

“Jeg vil kæmpe mod robotter på rel="noopener noreferrer" min arbejdsplads rel="noopener noreferrer" med næb og kløer,” siger social- og sundhedsassistent Anette Bendtsen. Hun kan ikke forstå, hvorfor et af Horsens Kommunes plejecentre, Præsthøjgaarden, på forsøgsplan vil lade en robot vaske de ældre og demente som en del af centrets plejetilbud.

Læs mere her (PDF-fil).


Robot på egne ben

videnskab.dk, 10. november 2010

Forskere på SDU udvikler robotter, som kan finde nye gangarter, når de mister en legemsdel.

Læs mere her.


Robot på egne ben

Ny Viden, oktober 2010 

Forskere på SDU udvikler robotter, som kan finde nye gangarter, når de mister rel="noopener noreferrer" rel="noopener noreferrer" en legemsdel.

Læs mere her (side 18-20) (PDF-fil).


Danske forskere til sundhedskaravane i USA

Forsknings- og Innovationsstyrelsen, 29. september 2010

Sundhedsteknologi og -innovation er på dagsordenen, når danske og amerikanske forskere møder hinanden og repræsentanter fra toneangivende virksomheder og hospitaler rel="noopener noreferrer" fra den 24.-29. oktober i Silicon Walley. Her vil de bl.a. diskutere nye løsninger og udvikle nye samarbejder. Fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet deltager rel="noopener noreferrer" Lars Dyhr, Kasper Hallenborg og Yves Demazeau. RoboCluster er repræsenteret ved Dorthe Kjær Pedersen og Louise Skovborg Just.

Læs mere her.


Shape-shifting robot compensates for damaged limb

New Scientist magazine, issue 2776, 4. september 2010, side 19

Hvis man tror, at robotter, der kan skifte form eller trave videre, uanset hvor mange "lemmer" de mister undervejs, kun er noget for Terminator film, så må man tænke om igen, rel="noopener noreferrer" for et hold europæiske robotforskere har udviklet software, som gør, at en modulær robot kan tilpasse sig til situation, hvor en del af den ikke længere fungerer. Det er postdoc David rel="noopener noreferrer" Johan Christensen fra Syddansk Universitet i Odense, der sammen med to forskere fra Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne rel="noopener noreferrer" har arbejdet på projektet.

Læs mere her (på engelsk) (PDF-fil).


Legorobot går på trapper

COMON, 4. august 2010

En af de helt store udfordringer for robotforskere er at få dem til at op og ned ad trapper. Derfor der det imponerende, når en fyr, der kalder sig 222DOC, har fået en Logo Mindstorms NXCT robot til at gå op og ned ad trapper, fortæller robotforsker Kasper Støy fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet.


Robotter rel="noopener noreferrer" og huse bliver levende

Fyens Stiftstidende, 24. august 2010

Robotter der suser rundt i dine rel="noopener noreferrer" blodårer og æder truende fedtdannelser. Eller huse der vokser og reparerer sig selv. Fynske forskere er med helt fremme, når verdensnavne i aften beretter fra grænselandet mellem forskning og science fiction.


Studerende fra SDU viser kræfter i silverstone

Tekniske rel="noopener noreferrer" Fakultet, 21. juli 2010 rel="noopener noreferrer"

For 3. år i træk har studerende fra SDU (bl.a. fra Mærsk Instituttet) deltaget i dysten om at designe, bygge, præsentere og køre den bedste bil i mål på Silverstone-banen i England.

Læs rel="noopener noreferrer" mere om begivenheden her og om Formula Student-projektet og SDU Vikings-teamet. rel="noopener noreferrer" Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til lektor Karsten rel="noopener noreferrer" Holm Andersen.


ASONAM 2010

Denne internationale konference, der rel="noopener noreferrer" afholdes af SDU i Odense rel="noopener noreferrer" den 9.-11. august, drejer sig om de seneste fremskridt inden for analyse af sociale netværksdannelser og datamønstre.

Læs mere her.


MMMI's cykelhold vundet præmie

I SDU's interne konkurrence "Vi Cykler Til Arbejde 2010" har MMMI's hold vundet i kategorien rel="noopener noreferrer" "Det SDU-hold, der cykler flest dage pr. deltager". Holdet vil få overrakt en præmie af universitetsdirektøren tirsdag, den 15. juni 2010 kl. 10.30 i lokale 078.


Fynske fødevarer får robot-hjælp

Fyens Stiftstidende, 17. juni 2010

Roboteksperter fra Fyn, Sønderjylland og Nordtyskland får nu seks millioner kroner stillet til rådighed for at udvikle robotter rel="noopener rel="noopener noreferrer" noreferrer" til fødevareindustrien i den syddanske og nordtyske region.

Læs mere om projektet her.


Unge mænd uddanner sig

TV2 Nyhederne, 11. juni 2010

Flere og flere indvandrere går i gang med en længevarende uddannelse - bl.a. inden for robotteknologi på Mærsk Instituttet.RoBlood præsenteret for dronningen

Sammen med Designskolen i Kolding viste lektor Anders Stengaard Sørensen og ph.d.-studerende Thiusius Rajeeth Savarimuthu, begge Mærsk Instituttet, hvordan robottekniske og designmæssige idéer går hånd i hånd i RoBlood-projektet, da dronningen besøgte Kolding by den 7. juni 2010. Læs mere om besøget her.


Tildeling af Oticon-stipendium

Anders Blaabjerg Lange og Rasmus Hasle Andersen, begge robotteknologistuderende ved Mærsk Instituttet, har hver fået tildelt et Oticon-stipendium på 100.000 kr.


Robot til havnefestival

Robotten, der håndterede mursten under havnefestivalen i Odense den 28. maj 2010, er bygget af to studerende fra Mærsk Instituttet, Emil Pedersen og Oluf Skov Nielsen, der begge er ved at afslutte deres uddannelse som civilingeniør i robotteknologi. Som led i deres speciale har de udviklet softwaren til robotten, der kan bygge en mur præcis i den størrelse, man ønsker. 

Læs mere her.


Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet præsenterer dansk robotforskning på EXPO 2010 i Shanghai

Den 8. maj 2010 gav professor Norbert Krüger et foredrag om "Brains and Machines" på den danske EXPO-stand i Shanghai. Derudover præsenterede han kinesiske studerende for Instituttets robotforskning på Shanghai Universitet.


Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet vinder international robotkonkurrence

Det skete i forbindelse med ”2010 ICRA Contingency Challenge”, der blev afholdt den 4.-6. maj 2010 i Anchorage i Alaska.


Danske virksomheder skal overleve på hyperfleksibel produktion

Ingeniøren, 23. april 2010
En række universiteter og firmaer vil skabe en ny type fabrik baseret på robotter og fleksible moduler, som skal gøre det muligt at omstille produktionen lynhurtigt. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er en af deltagerne i dette spændende projekt.

Soft Engineers

Fyens Stiftstidende, 29 March 2010

Forberedelserne er i fuld gang til en ny SDU-uddannelse som civilingeniør i velfærdsteknologi.

Projekt baner vejen for en revolution

Pressemeddelelse, 15. marts 2010

Lektor Peter Eggenberger Hotz fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er partner i et 3-årigt EU-projekt, der skal kombinere produktion og informationsmetoder i en kunstig subcellullar matrix, som efterligner levende celler i planter, dyr og mennesker.

Robot efterligner firbens retningshørelse

Ingeniøren, 14. marts 2010

Fynsk udviklingsfirma har udviklet robot, der ligesom et firben nøjagtigt kan skelne, hvorfra en lyd kommer.

Robot kan høre præcis hvor lyden kommer fra

Ingeniøren, 12. marts 2010

Pift ad robotten, og den vender snuden lige imod dig. Lizard Technology og Syddansk Universitet har udviklet en robot, der efterligner firbenets hørelse til at retningsbestemme lyd.


Første prototype på fremtidens betonkonstruktion


dr.dk tv 3. marts 2010


Det kan sagtens lade sig gøre at kombinere produktion og miljø.
Beton, som vi kender den, er massiv og firkantet. Men fremtidens mere miljøvenlige og samtidig kreative beton, den er allerede i støbeformen.

Nyt spin-off firma vil lytte sig til succes

Ny Viden, marts 2010

Nyt spin-off firma vil lytte sig til succesfirmaet Lizard Technology ApS bruger forskning i firbens superhørelse udført på bl.a. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Forskningsresultaterne kan anvendes til produkter inden for overvågning og beskyttelse. Professor John Hallam, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, er en af forskerne bag idéen til succes'en.

Ny software giver industrirobotter større frihed

university technology network, februar 2010

Ny software udviklet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet giver ved hjælp af nye automatiske beregningsmetoder industrirobotter med 6 akser mulighed for at udnytte arbejdsområdet omkring et produkt maksimalt. Den nye software er klar til at blive implementeret ude i virkeligheden, og der arbejdes i øjeblikket på at få patenteret opfindelsen. Derudover fortsættes forskningen i et nyt EU-projekt TailorCrete.

Robotsucces kræver prioritering og flere folk

Ingeniøren, 12. februar 2010

Den danske robotudvikling er kendt for de matematiske modeller bag styringen og for teknologioverførslen fra forskermiljø til industri. Men Danmark risikerer at tabe momentum, hvis der ikke kommer flere forskere til.

Innovation skal lette hverdagen for kronisk syge

Forsknings- og Innovationsstyrelsen, 22. januar 2010

Et nyt partnerskab mellem forskere, offentlige og private aktører skal udvikle nye hjælpemidler, så personer med diabetes og andre kronisk syge kan leve en mere normal tilværelse.

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er en af de mange institutioner, der deltager i projektet, som har fået navnet ’Innovative løsninger til kronisk syge’. Projektet har netop modtaget 23 millioner kroner fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen til at udvikle løsninger inden for områderne hjerte-/kar- og lungesygdomme, diabetes, muskel-/skeletlidelser.

Mærsk Instituttets deltagelse i projektet drejer sig om to delprojekter inden for lungesygdommen KOL, der står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. I det ene delprojekt skal Mærsk Instituttets forskere udvikle en multi-agentbaseret platform til applikationer og tjenester til KOL-patienter, og i det andet delprojekt skal Instituttes forskere være med til at udvikle intelligente løsninger baseret på monitorering af patienternes aktiviteter og adfærd.

Nye civilingeniøruddannelser i velfærdsteknologi og lærings- og oplevelsesteknologi

Det Tekniske Fakultet, 22. december 2009

Tværfaglighed og fremsynethed kendetegner Det Tekniske Fakultets to nye civilingeniøruddannelser i Velfærdsteknologi og i Lærings- og Oplevelsesteknologi. Begge uddannelser er forankret hos Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og starter september 2010.

Ny brochure om Mærsk Instituttet

16. december 2009

Brochuren giver (på engelsk) et indblik i de mange aktiviteter, der p.t. forskes og undervises i på Mærsk Instituttet.

Ambitiøse energi-forskere på fornemt ophold

SDU Nyt, 16. december 2009

Hans Martin Mærsk-Møller og Martin Rytter Lykke Jensen skal forske på Berkeley.

Måske skal vi tænke mere i cafémiljø end i kabiner

dbio, december 2009

Roblood. Den første prototype på en robot, der engang vil kunne tage blodprøver, er rullet ind på Odense Universitetshospital. I øjeblikket samles der patientdata til videre forskningsbrug, mens medarbejderne er ved at vænne sig til den elektroniske kollega, der kan detektere vener ved hjælp af infrarødt lys. Design- og produktudvikling er i høj grad en tværfaglig affære, understreger projektets førstemand, Thiusius Rajeeth Savarimuthue.

RoBlood rammer plet

Det Tekniske Fakultet, 11. december 2009

En ny undersøgelse understøtter behovet for udviklingen af blodprøvetagningsrobotten RoBlood. I 7 ud af 10 tilfælde kan blodårer ikke lokaliseres ved hjælp af synet. Avanceret kamerateknologi kan være med til at afhjælpe problemet.

Ph.d.-studerende tager til UC Berkeley

Det Tekniske Fakultet, 11. december 2009

To ph.d.-studerende fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet skal på gæsteforskerophold på et af verdens bedste universiteter, nemlig UC Berkeley i Californien.

Robotter lærer at gribe ting

University of Liege, 8. december 2009:

En menneskelignende robot, der er i stand til at bevæge sig med lethed i vores omgivelser og interagere med dem. Som er i stand til at forstå vores ordrer og udføre dem. En slags utrættelig og pålidelig mekanisk ”slave”. Menneskehedens gamle drøm, der giver stof til så mange science-fiction romaner, er måske ikke så fjern endda. Professor Justus Piater fra University of Liege udvikler protokoller, der skal lære robotter at gribe ting som led i det EU-støttede projekt PACO-PLUS.

Styrtede 26 meter: Kan i dag gå og løbe

TV2 Nyhederne, 8. december 2009:

For 11 år siden styrtede Allan Lauridsen ned fra 26 meters højde. Lægerne var dengang ikke i tvivl om, at Allan Lauridsen skulle tilbringe resten af sit liv i en kørestol. Siden da har han gennemgået 15 større operationer, og har gennem en speciel træningsform kæmpet sig tilbage. I dag kan han - mod alle odds - både gå og løbe. Nu vil han sammen med danske forskere hjælpe andre til at dyrke samme genoptræning ved hjælp af en robot.

Studerende sætter strøm på leg, læring og underholdning

Det Tekniske Fakultet, 1. december 2009

Nu tilføres boldspil, balancetræning og hinkelege et pust af morgendagens teknologi. Studerende præsenterer resultaterne fra 13 ugers intenst arbejde med robotteknologi og legekultur.

Formning af fremtiden

Communications of the ACM, November 2009:

For at kunne skabe formændrende, robottekniske grupper må forskerne kunne undervise micromaskiner i samarbejde.

SDU opruster mod terror

www.sdu.dk, 14. oktober 2009:

Europas første anti-terrorforskningslab – Counter-terrorism Research Lab – bliver nu en realitet på Det Tekniske Fakultet.

Danske studerende udvikler netværk til biler

COMON, 13. juli 2009:

Et dansk projekt om hurtig transmission af data i en racerbil har vundet en europæisk konkurrence for ingeniørstuderende.

Græsslåning styret ved hjælp af Wii konsol

Corriere della Sera, 8. april 2009:

Med en remotekontrol til en Nintendo Wii konsol kan græsplænen holde sig i tip-top stand helt af sig selv.

Forskere vil udvikle intelligent drivhus

jp.dk, 11. marts 2009:

Forskere vil lave klimavenlige væksthuse, der kan genbruge sommerens overskudsvarme om vinteren.

Levende modeller inspirerer

Ny Viden, marts 2009:

Forskere på SDU vil kopiere bevægemønstre hos frøer, aber, firben og mennesker for at udvikle en ny generation af robotter, der kan gå, hoppe og løbe.

Robotten giver en hjælpende hånd

videnskab.dk, 2. marts 2009:

StarWars-fans tror formentlig, at en simpel robothånd er opfundet for længst. Men forskerne lægger stadig arm med teknologien, der dog endelig er ved at være på plads.

Kemiske robotter skal fjerne giftstoffer

videnskab.dk, 2. marts 2009:

På Syddansk Universitet er robotforskere ved at udvikle kemiske robotter af en klump fedt og en bunke DNA-molekyler. Robotterne skal eksempelvis kunne fjerne toxiner fra have eller søer.

Gartneri på Fyn er energieffektiv rollemodel

Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside, 23. februar 2009:

Et nyt væksthus på Fyn skal demonstrere, hvordan de danske væksthusgartnerier kan skære mindst 50 % af energiforbruget og måske endda på sigt være i stand til at producere energi til de omkringliggende husstande.

Maskine tager selv blodprøver

DR1, 1. februar 2009:

At få taget en blodprøve er ofte forbundet med lang tid i venteværelset. Men det skal en ny blodprøve robot lave om på.

Intelligent, priselastisk kunstlysstyring

gartner tidende, 22. januar 2009

På grund af høje energipriser er der stigende behov for styringsstrategier, der udnytter kunstlyset i væksthusproduktionen optimalt. Brugen af kunstlys bør undgås, hvis ikke planterne kan udnytte det, så med kendskab til det kommende vejr og planternes behov kan ny software måske være med til at spare på kunstlyset.

Syddansk Universitet skaber kunstigt liv

DR2, 20. januar 2009:

I mange år har robotmagerne forsøgt at efterligne mennesker. Men nu er forskningen på vej i en hel anden retning. I hvert fald har robot-afdelingen på Syddansk Universitet nu sat menneske-robotterne på standby, for i stedet at skabe kunstigt liv i andre væsner fra naturen.

 Sygehuse tester blodprøve-robot

DR, 20. januar 2009:  

Arbejdet med at udvikle en robot, der automatisk kan udtage blodprøver, er nu nået så langt, at man kan teste den på sygehusene i Vejle og Odense.

Fremtidens robotter tænker med kroppen

Jyllands-Posten, den 12. december 2008:

Din intelligens sidder ikke kun i hjernen - den er i lige så høj grad bestemt af kroppens form. Det mener danske forskere, som vil give fremtidens robotter den perfekte krop.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Acceptér cookies