Skip to main content
Robotter

Robotkonference i Odense tiltrak langt flere gæster end ventet

European Robotics Forum 2023 i Odense er netop overstået, og mere end 1.000 deltagere lagde vejen forbi Europas største robotkonference.

Af Sebastian Wittrock, , 17-03-2023

Gong! 

I midten af konferencecenteret ODEON i det centrale Odense runger det efter slaget af en percussionkølle mod messing. Det skal markere, at nu sker der noget særligt i den store sal, men det kunne sådan set lige så godt markere, at European Robotics Forum 2023 som sådan var noget særligt.

Europas største robotkonference fandt i år sted i Odense fra den 14. til den 16. marts og var arrangeret af Syddansk Universitet (SDU) og euRobotics.

Og arrangementet endte med at tiltrække langt flere gæster end forventet. 

- Mere end 1.000 gæster har været forbi. Vores mål var mellem 600 og 800, så jeg er henrykt, fortæller arrangør Morten Berenth Nielsen fra SDU.

- Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi har haft et helt fantastisk team i ryggen, og fordi SDU og Odense har styrken til at løfte opgaven. 

Robotøkosystemet er i sandhed unikt og ekstraordinært her i Odense

Bernd Liepert, Præsident, euRobotics

Robotbyen Odense

Netop Odense som robotby har været temaet for årets konference. For ti år siden blev European Robotics Forum også afholdt på Fyn, og siden dengang har Odense udviklet sig til at blive en verdenskendt robot-hub

Spørger man Bernd Liepert, der er præsident i euRobotics, er det dybt imporende, hvordan en forholdsvis lille dansk by har formået det. 

- Da forummet blev holdt i Odense for ti år siden, var det ret småt, og roboteventyret var kun lige begyndt. Nu er det et kæmpestort event, atmosfæren her er fantastisk, og alle delegerede er imponerede over transformationen af Odense til en robotby, siger Bernd Liepert. 

- Jeg har en klar fornnemelse af, at der er et langt mere aktivt fællesskab i Odense end andre steder i Europa. Robotøkosystemet er i sandhed unikt og ekstraordinært her i Odense. 

Kronprins og priser

Også til den obligatoriske prisuddeling blev der skrevet historie til European Robotics Forum 2023. For første gang nogensinde vandt samme firma i både kategorien Technology Transfer Award og The Entrepeneurship Award.

Førstepladserne gik til ROPCA, der arbejder med at automatisere ultralydsscanninger og har udviklet robotten ARTHUR, som kan scanne gigtpatienter. Firmaet er stiftet af professor  i robotteknologi fra SDU, Thiusius Rajeeth Savarimuthu, og lektor på SDU og overlæge på OUH, Søren Andreas Just.

- Det er en stor ære at vinde ikke bare én, men to prestigefyldte priser. Det er helt oprigtigt fantastisk, lød det fra Thiusius Rajeeth Savarimuthu

Ud over priserne fik ROPCA også ros fra Kongehuset under European Robotics Forum. Med til åbningsceremonien 14. marts var nemlig kronprins Frederik, som gik en runde blandt udstillingens stande og prøvede at få scannet sin hånd i ROPCAS robot. 

- Det var en fin oplevelse, sagde prinsen til Fyens Stiftstidende og fortalte om sin tiltro til, hvad robotteknologi kan komme til at betyde for sundhedssystemet. 

- Mere teknologi i sundhedssektoren kan være med til at løse problemer med manglende arbejdskraft og lange ventelister. 

Redaktionen afsluttet: 17.03.2023