Skip to main content
DA / EN
BEVILLING

Fremtidens robotteknologi: bedre brug af data fører til hurtigere automation

SDU står i spidsen for projektet FERA, som har modtaget over 14 millioner kroner fra Innovationsfonden. I samarbejde med en række partnere herunder Odense Robotics, Novo Nordisk og Universal Robots er det målet at forbedre automationsløsninger i industrien ved at bruge data mere strategisk.

Af Sune Holst, , 16-05-2024

- Ved at bruge data fra eksisterende robotløsninger til at lave nye, reducerer vi både omkostninger og implementeringstiden for nye automationsløsninger. Dette bryder med traditionel tilgang, hvor hver ny robotløsning kræver omfattende design og ti- skrævende programmering. Det kommer virksomheder ikke blot i Odense, men hele Danmark til gode.

Sådan lyder det fra Mikkel Baun Kjærgaard, som er professor i Software Engineering ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttetpå SDU. Han taler om projektet FERA, der netop har modtaget 14,3 millioner kroner fra Innovationsfonden.

FERA står for Fast and Efficient Robotic Automation via Re-Use of Data. Men FERA betyder også ’vildt dyr’ på latin; data fra den virkelige verden kan nemlig fremstå som et vildt dyr, som er svær at holde styr på. Projektet bidrager her med en unik software-baseret måde at strukturere og genbruge data fra robotløsninger på.

- Vi forventer vi at se en reduktion i programmeringstiden med op til 25 procent og en forbedring i løsningseffektiviteten og dækningen af potentielle fejlkilder. Dette er et kæmpe skridt fremad for robotindustrien, uddyber Mikkel Baun Kjærgaard.

Stort økonomisk potentiale
Og tid er som bekendt penge. Ved at anvende data mere strategisk kan virksomheder accelerere deres automationsstrategier og dermed opnå en hurtigere effekt af investeringerne.

- Denne nye måde at bruge data på kan have stor betydning for både robotvirksomheder og dem, der skal bruge løsningerne, siger Søren Elmer, som er CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale klynge for robot, automation og droner, og fortsætter:

- Projektet nedbringer tiden det tager at implementere nye automationsløsninger, og det er afgørende for at bevare konkurrenceevnen i en globaliseret verden. Vi forventer, at FERA vil være med til at sætte nye internationale standarder for, hvordan data anvendes i robotteknologi.

Søren Elmer uddyber, at FERA et eksempel på styrken ved partnerskaber mellem universiteter, industrien og teknologiske innovatører. Med FERA er vejen banet for en fremtid, hvor robotautomation bliver gjort mere tilgængelig for virksomheder af enhver størrelse.

FERA-projektet vil blive demonstreret i praksis i 2026, med specifikke anvendelser allerede under udvikling hos Novo Nordisk og Universal Robots, to af projektets industripartnere. Disse demonstrationer sigter mod at vise, hvordan FERA kan forbedre processer som maskinbetjening og samling af produkter i forskellige industrier.

Fakta:
Projektet støttes af Danmarks Innovationsfond gennem Grand Solutions-programmet med en bevilling på 14,3 millioner kroner. Projektets totale budget lyder på 20,4 millioner kroner.

Partnere: SDU, KU, Universal Robots, Novo Nordisk, Odense Robotics, PIAB og University of Bremen.

Kontakt:
Mikkel Baun Kjærgaard, Projektleder, Professor på SDU, Mobil: 21972447, email: mbkj@mmmi.sdu.dk
Birgitte Wulff, kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden. Mobil: 61905011, email: birgitte.wulff@innofond.dk 

Redaktionen afsluttet: 16.05.2024