Skip to main content
DA / EN

Nyheder

 • 02.01.2024

  Forskningsnetværk vil undersøge robotter og berøring

  Hvordan føles det at blive rørt eller selv røre en robot? Det behøver vi meget mere viden om, hvis robotterne for alvor skal rulles ud i f.eks. sundhedssystemet. Netop det vil et nyt forskningsnetværk undersøge.

 • 20.12.2023

  Agave-projektet er afsluttet

  Agave Projekt - omfavner fremtiden inden for geomodellering

 • 15.12.2023

  Æresprofessor Cecilia Laschi: "I lang tid havde jeg en drøm om at blive delfintræner"

  I november 2023 blev professor Cecilia Laschi æresdoktor på SDU for hendes banebrydende forskning inden for bio-inspirerede, bløde robotter. Vi fangede hende til en hurtig snak om, hvorfor hun overhovedet valgte at blive forsker, og hvad hun laver, når hun ikke, blandt andet, studerer blæksprutters kropsliggjorte intelligens.

 • 01.12.2023

  TEK-iværksættere bliver verdensmestre – igen

  Mikkel Bytoft Rasmussen og Mads Lorentzen, der i 2022 dimitterede fra henholdsvis Software Engineering og robotteknologi på SDU, vil gøre det nemmere for døve og hørende at kommunikere med hinanden. I november vandt de universiteternes verdensmesterskab i iværksætteri for anden gang.

 • 24.11.2023

  Nu er den nye Mærsk 2-bygning officielt indviet

  Torsdag blev den nye bygning, der skal huse dele af Mærsk Mc-Kinney Møller Instittutet, officielt indviet af rektor på SDU Jens Ringsmose og formand for Den A.P. Møllerske Støttefond Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

 • 23.10.2023

  Slut med trafikpropper? SDU-professor har udviklet AI-styret trafiksignal, der kan reducere CO2-udledning, støj og brændstofforbrug

  I dag bliver trafiklys som regel indstillet til at skifte efter nogle faste tidsintervaller, men det kan gøres meget smartere med kunstig intelligens, der løbende kan forudsige trafikkens udvikling og tilpasse lysene derefter. Professor Sadok Ben Yahia fra Syddansk Universitet har udviklet et nyt system, der i en simuleret test giver bemærkelsesværdigt gode resultater.

 • 10.10.2023

  Bogen The Ethics of Drone Design rammer hylderne

  Dylan Cawthorne, der er droneforsker ved Syddansk Universitet, har netop udgivet bogen The Ethics of Drone Design: How Value Sensitive Design Can Create Better Technologies, hvor han diskuterer de etiske dilemmaer i forbindelse droneteknologiens ekstraordinære potentiale til at forandre den verden vi lever i – på godt og ondt.

 • 22.09.2023

  SDU-forskere skal udvikle robotter, der kan aflaste sygeplejersker

  Der er akut mangel på sygeplejersker i flere dele af Europa, og det skal et nyt projekt med Syddansk Universitet i spidsen gøre noget ved. De i alt otte partnere har fået en bevilling på godt 12 millioner til at bygge og afprøve en række nye hospitalsrobotter. Robotterne skal overtage nogle af de trivielle opgaver, som sundhedsfaglige i dag udfører, så de i stedet kan bruge mere tid på pleje og behandling af patienter.

 • 18.09.2023

  Ny teknologi skal gøre produktion billigere og smartere

  På Det Tekniske Fakultet på SDU foregår der et bredt samarbejde, der med hjælp fra moderne teknologier skal starte en mindre revolution indenfor produktionsbranchen.

 • 17.08.2023

  Center for Industriel Software på SDU er kommet flyvende fra start i Sønderborg

  Det er under ni måneder siden, at SDU gik sammen med private og offentlige aktører om at oprette Center for Industriel Software, men centret er allerede en succeshistorie på flere parametre. De studerende strømmer til og nu står en stærk stab af forskere og undervisere også klar til at tage imod dem.

 • 16.08.2023

  Studie sår tvivl om effekten af lovgivning om skærmbrug

  Kinas forsøg på at begrænse børn og unges forbrug af computerspil har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt. Det er resultatet af et studie, som SDU-professor Anders Drachen og hans kollegaer har publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour. Hvis man vil have mindreårige til at bruge færre timer foran skærmen, er man nødt til at gå mere nuanceret til værks, siger professoren.

 • 08.08.2023

  Har du talt med din robot i dag? Et nyt AI-projekt vil lære mennesker og robotter at kommunikere gennem ord, bevægelser og andre intuitive signaler

  SDU Robotics deltager i et nyt forskningsprojekt, der skal styrke kommunikationen mellem mennesker og robotter i produktionsvirksomheder. Mere specifikt skal robotten trænes til at forstå, hvordan vi har det under arbejdet, ligesom en menneskelig kollega ville.

 • 28.04.2023

  Kan kunst gøre robotter bedre?

  Ingeniører arbejder ikke kun med matematiske udregninger, modeltegninger på ternet papir og tykke opslagsværker fulde af tabeller. De arbejder også med kunst, endda i stigende grad, og det gælder også på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Men hvorfor egentlig?

 • 18.04.2023

  Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye LSP-byggeri er fundet

  Det bliver arkitektfirmaet Christensen & Co, der skal tegne det nye danske robotcenter Center for Large Structure Production (LSP) på Lindø. Et projekt som A.P. Møller Fonden har bevilget 90 millioner kroner til.

 • 10.04.2023

  Følg med minut for minut: Danske studerende sender satellit i rummet

  Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire universiteter. Satellitten indeholder en mikrocomputer og skal bl.a. teste kunstig intelligens i rummet. Vær med til at sende den godt afsted tirsdag d. 11. april, når AU og SDU sender live.

 • 24.03.2023

  28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner og naturbevarelse

  Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til naturbevarelse.

 • 20.03.2023

  SDU-forskere får 13 millioner til at udvikle robot, der kan give medvind til den grønne omstilling

  Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotsvejsekran. Sådan én kan nemlig blive nødvendig, hvis vi skal nå i mål med udbygningen af grøn energi fra havvindmøller.

 • 17.03.2023

  Robotkonference i Odense tiltrak langt flere gæster end ventet

  European Robotics Forum 2023 i Odense er netop overstået, og mere end 1.000 deltagere lagde vejen forbi Europas største robotkonference.

 • 03.02.2023

  Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus

  SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.

 • 01.02.2023

  Emad Samuel Malki Ebeid skal stå i spidsen for SDU Digital and High-Frequency Electronics

  SDU etablerer en ny afdeling med fokus på digital og højfrekvent elektronik. Emad Samuel Malki Ebeid, professor ved SDU, bliver sektionsleder.

 • 26.01.2023

  Database kan blive en potentiel gamechanger i robotverdenen

  Hvis man kunne genbruge robotdata fra tidligere produktionsprocesser, ville det blive langt lettere at forbedre eksisterende eller skabe nye robotløsninger. Netop det er ambitionen med ReRoPro-projektet på SDU. Her forklarer professor Norbert Krüger fra SDU, hvad det går ud.

 • 20.12.2022

  Ny robot firdobler næsten antallet af afsprittede hænder

  En ny modulær robot til sygehuse udviklet på SDU har vist sig at være rigtig god til at få folk til at spritte deres hænder. Derudover kan den potentielt set også bruges som vejviser, rengøringsassistent og informationsstander.

 • 23.09.2022

  SDU-droner skal kortlægge afrikansk land

  Med droner skal forskere fra SDU opmåle matrikler i Sierra Leone, som skal sikre lokalbefolkningens ejendomsret i et af verdens fattigste lande. Verdensbanken har doneret 41 millioner dollars til pilotprojektet, som er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser.

 • 16.09.2022

  Forskere klar med ultralydsrobot til gigtpatienter

  Forskere fra SDU og OUH har udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot. Den er netop blevet CE-godkendt og er nu klar til at blive solgt og taget i brug på hospitaler i hele Europa. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne.

 • 05.09.2022

  Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen

  Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.

 • 30.05.2022

  Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling

  Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.

 • 08.04.2022

  Kunstig intelligens kan afsløre livsfarlig leversygdom

  Forskere fra SDU og OUH står bag ny og banebrydende metode, som ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre leverfibrose. I Danmark levere 300.000 mennesker med sygdommen, som ofte først opdages, når det er for sent.

 • 10.02.2022

  Ny bygning til 120 millioner på vej

  Onsdag tog Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU sammen med A.P. Møller Fonden det første spadestik til en ny robotbygning, der skal supplere den eksisterende. Fonden har doneret 100 millioner til den nye bygning, som blandt andet rummer et nyt Dream Lab og plads til 600 ansatte og studerende.

 • 04.02.2022

  Millioner til nyt dansk robotfyrtårn: SDU i front for Center for Large Structure Production (LSP)

  108 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.

 • 21.06.2021

  Ny æra på vej: 5G giver droneteknologien nye muligheder

  Droner kan være en hjælp til miljøovervågning, transport af medicinsk udstyr og diverse kritiske funktioner, men kan komme i karambolage med den eksisterende flytrafik. Med etableringen af det landsdækkende 5G-netværk kan droner flyve ubemandede side om side med fly og andre forhindringer i luften. Det har fået et bredt hold af forskere og virksomheder til at søsætte et ambitiøst droneprojekt med bevilling fra Innovationsfonden.

 • 15.04.2021

  Stor profil skifter Google ud med SDU

  Elin Rønby Pedersen har formået at sætte et klart humanistisk aftryk i Silicon Valley. Efter 25 år med visitkort fra Google, Microsoft og Xeroc PARC vender eksperten i human centered computing og maskinlæring hjem til Danmark til en stilling som professor og leder af SDU Applied AI and Data Science på Syddansk universitet.

 • 19.01.2021

  Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

  Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

 • 12.01.2021

  Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger

  SDU-forskere og virksomheder vil sammen revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.

 • 11.01.2021

  Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet

  Danmark får sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.

 • 23.11.2020

  Robotforskere vinder prestigefyldt konkurrence

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.

 • 26.08.2020

  Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed for produktion af kompositdele

  Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.

 • 23.06.2020

  Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder

  Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.

 • 14.06.2020

  Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

  Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne, ’spise’ strøm fra elkabler og selv give besked, hvis der er behov for reparationer.

 • 27.05.2020

  Robot kan pode patienter for covid-19

  Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.

 • 17.04.2020

  SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

 • 20.03.2020

  Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet

  Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.

 • 13.01.2020

  Angst skal trænes væk i den virtuelle verden

  Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.

 • 09.01.2020

  Robotter kan analysere gigt i hænder

  Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.

 • 08.01.2020

  Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

  Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.

 • 21.11.2019

  Værsgo: 40 robotstuderende er klar til praktik i de fynske virksomheder

  De har eksperimenteret, programmeret og opstillet systemer, og efter 2,5 år på diplomingeniøruddannelsen i robotteknologi, er de studerende på Syddansk Universitet nu klar til praktik

 • 18.11.2019

  Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

  Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

 • 06.11.2019

  Kom til generalforsamling: Nyt fagråd og en fælles studiezone skal løfte sammenholdet på softwareuddannelserne

  Torsdag 7. november er der stiftende generalforsamling i de softwarestuderendes nye fagråd, Enigma. Det finder sted i en ny studiezone i bygning 44, hvor man kan møde hinanden på tværs af årgange.

 • 05.11.2019

  Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

  Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra Syddansk Universitet står bag. Forskerne vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

 • 01.11.2019

  SDU henter verdenskendt topprofessor til at stå i spidsen for Center for Kvantematematik

  Professor Jørgen Ellegaard Andersen tiltræder d. 1. november på SDU, hvor han skal stå i spidsen for det nyoprettede Center for Kvantematematik (QM). Han er forskningsleder for projektet ’Recursive and Exact New Quantum Theory’, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

 • 30.10.2019

  Studerende udvikler bæredygtig drone

  Droneholdet SDU Eagles har udviklet en bæredygtig drone, som kan transportere udstyr og er 30 procent mere energieffektiv.

 • 24.10.2019

  Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster

  En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.

 • 16.10.2019

  Algoritme skal hjælpe vilde fisk

  Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

 • 13.09.2019

  2 millioner kroner til Teknologiskolen: Skal udbredes i hele Region Syddanmark

  Teknologiskolen for børn og unge på Mærsk-instituttet skal med en ny bevilling fra VILLUM FONDEN udbredes til fem nye byer, mens pigerne får deres helt eget hold.