• 23.11.2020

Robotforskere vinder prestigefyldt konkurrence

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.

• 26.08.2020

Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed for produktion af kompositdele

Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.

• 23.06.2020

Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder

Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.

• 14.06.2020

Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne, ’spise’ strøm fra elkabler og selv give besked, hvis der er behov for reparationer.

• 27.05.2020

Robot kan pode patienter for covid-19

Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.

• 17.04.2020

SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

• 20.03.2020

Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet

Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.

• 13.01.2020

Angst skal trænes væk i den virtuelle verden

Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.

• 09.01.2020

Robotter kan analysere gigt i hænder

Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.

• 08.01.2020

Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.

• 21.11.2019

Værsgo: 40 robotstuderende er klar til praktik i de fynske virksomheder

De har eksperimenteret, programmeret og opstillet systemer, og efter 2,5 år på diplomingeniøruddannelsen i robotteknologi, er de studerende på Syddansk Universitet nu klar til praktik

• 18.11.2019

Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

• 06.11.2019

Kom til generalforsamling: Nyt fagråd og en fælles studiezone skal løfte sammenholdet på softwareuddannelserne

Torsdag 7. november er der stiftende generalforsamling i de softwarestuderendes nye fagråd, Enigma. Det finder sted i en ny studiezone i bygning 44, hvor man kan møde hinanden på tværs af årgange.

• 05.11.2019

Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra Syddansk Universitet står bag. Forskerne vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

• 01.11.2019

SDU henter verdenskendt topprofessor til at stå i spidsen for Center for Kvantematematik

Professor Jørgen Ellegaard Andersen tiltræder d. 1. november på SDU, hvor han skal stå i spidsen for det nyoprettede Center for Kvantematematik (QM). Han er forskningsleder for projektet ’Recursive and Exact New Quantum Theory’, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

• 30.10.2019

Studerende udvikler bæredygtig drone

Droneholdet SDU Eagles har udviklet en bæredygtig drone, som kan transportere udstyr og er 30 procent mere energieffektiv.

• 24.10.2019

Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster

En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.

• 16.10.2019

Algoritme skal hjælpe vilde fisk

Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

• 13.09.2019

2 millioner kroner til Teknologiskolen: Skal udbredes i hele Region Syddanmark

Teknologiskolen for børn og unge på Mærsk-instituttet skal med en ny bevilling fra VILLUM FONDEN udbredes til fem nye byer, mens pigerne får deres helt eget hold.