Skip to main content
DA / EN

Women in Science

Fredag d. 22. april kunne SDU præsentere kvinder i videnskaben (TEK Women in Science) i forbindelse med Forskningens Døgn.

Vi vil gerne have flere kvindelige studerende og forskere på Det Tekniske Fakultet på SDU. I denne sammenhæng spiller de fantastiske forskere allerede en væsentlig rolle i at fungere som rollemodeller for fremtidige studerende og kvinder, der drømmer om en forskerkarriere.

En stjerneparade af kvindelige forskere fra TEK stillede op og præsenterede deres forskning i forbindelse med Forskningens Døgn. En fantastisk session, som blev hædret med bifald fra publikum, der var dukket op i stort antal. Du kan se en video fra foredraget nederst i denne artikel.
Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at arrangere en TEK Women in Science session? 

- Mangfoldighed i videnskaben er afgørende. Jeg håber, at det om 20 år ikke vil være nødvendigt at have en TEK Women in Science session — det vil være mere normalt at være synlig, end så eksotisk, som det er nu, siger lektor Lykke Margot Ricard.

Lykke Margot Ricard siger, at vi statistisk set har en utæt talentpipeline inden for teknologividenskab og teknik, når det kommer til kvinder. Det starter på næsten 50-50 % på ph.d.-niveau, men når det kommer til permanente og seniorvidenskabelige stillinger som lektorater, er kvinder repræsenteret med 20 % sammenlignet med mænd med 80 %, og på fuld professorniveau er vi tæt på nul.

- Hvis der ikke findes kvindelige rollemodeller, er det svært at overbevise den næste generation af kvinder om, at de skal dedikere deres talent til videnskab, uddannelse osv. Man kunne sige, at bare det at gøre det, vi normalt gør, ikke virker. Ingen ønsker at blive valgt alene på grund af at være en minoritet. Vi ønsker, at mennesker og ledelse skal se vores talent. TEK Women in Science er et godt initiativ til at tage scenen og vise vores talenter. Det var også en stor oplevelse at mødes og have en følelse af at støtte mine kvindelige søstre i TEK Women in Science.

Lykke Margot Ricard bakkes op af lektor Vida Engmann, der sammen med lektor Roana de Oliveira Hansen indledte og arrangerede arrangementet.

— Jeg mener ikke, at der er nok kvinder inden for videnskab, især i fysik, matematik, kemi, ingeniørarbejde osv. Derfor synes jeg, at det er vigtigt at give en bred uddannelse af god kvalitet og have rollemodeller til at lede vejen som gode eksempler. Der er mange næste Marie Curies, Lise Meitners og Hedy Lamarrs derude, og de er personer, denne verden ikke har råd til at miste. Først da vil vi tiltrække de bedste og klogeste hoveder af begge køn til at løse verdens vigtigste videnskabelige problemer.

Fremtiden har brug for piger

Hos TEK gør vi meget for at tiltrække flere ingeniørstuderende med lige CPR-numre. For eksempel blev arrangementet Go Get IT Girls afholdt i sidste uge. Her blev et team af piger interesseret i IT og STEM inviteret til pizza, kolde drikke og masser af kode i spil.

På dagen underviste de to softwarestuderende, Dilara Eda Celepli og Sarah Manon Pradel, pigerne, der deltog i arrangementet.

Læs mere om Sarah her

En af deltagerne var 24-årige Michelle Zielinska Munch, som allerede har tilmeldt sig tre af de fire arrangementer. 

- Jeg har været interesseret i IT og har elsket computere siden jeg gik i 8. klasse. I dag læser jeg til computertekniker på Syddansk Erhvervsskole, så jeg er allerede i gang, men jeg vil gerne møde nogle flere kvinder, der er interesseret i IT og dermed skabe et mere omfattende netværk med ligesindede piger, siger den 24-årige studerende på SDE.

Læs mere om kampagnen og de efterfølgende tre arrangementer: https://www.sdu.dk/da/uddannelse/moedsdu/girlssoftware 

Video fra Women in Science 


Prof. Sanja Lazarova Molnar: Simulating the World
Professor ved Mærsk McKinney Møller Instituttet, SDU, som arbejder med modellering, simulering og dataanalalyse.

Ph.d.-studerende Sofie Bach Hybel: Re-design for machine’s disassembly
Ph.d.-studerende ved Institut for Teknologi og Innovation, der arbejder med innovation og design for cirkulær økonomi.

Lektor Roana de Oliveira Hansen: Senses and sensors
Lektor ved Mads Clausen Instituttet, der arbejder med sensorplatforme på mikro- og nanoskala.

Lektor Lykke Margot Ricard: Design as a Catalyst for the Circular Economy
Lektor ved Institut for Teknologi og Innovation, der arbejder med bæredygtig innovation og cirkulær økonomi.

Kandidatstuderende Raisa Sadat Sharmin: Gas sensors
Kandidatstuderende, der arbejder på Mads Clausen Instituttet med gassensorer fremstillet af smarte materialer.

Lektor. Vida Engmann: Powering the surfaces with artificial chloroplasts
Lektor ved Mads Clausen Instituttet, der arbejder med bioinspirerede materialer til grønne energiteknologier.

 

Redaktionen afsluttet: 02.05.2022