Skip to main content

Øvrigt Imaging udstyr

PIXImus, DEXA scanner til smådyr og Faxitron digital røntgen udstyr.

PIXImus, DEXA scanner til smådyr

Vores Laboratorium bruger i samarbejde med Professor M. Kaseem’s gruppe, ”Dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) – PIXImus, Dexa scanner til smådyr og Faxitron digital røntgen, til smådyr og knogle præparater.

Lunar PIXImus II Densitometer (GE Medical Systems, USA) bruges til at bestemme krops komposition og knogle mineral densitet. Ved at bruge DEXA densitometri kan vi lave mange målinger ”in situ”, gennem hele dyrets liv – altså præcise fortløbende målinger.

Den information, vi kan generere fra et helt krops scan af et dyr ”in vivo” er meget brugbar. Det tager mindre end 5 minutter at lave et helt krops billede. Hurtig billede optagelse giver hurtigere resultater og er mindre belastende for dyrene. Strålingen fra DEXA scanningen er så lav, at DEXA er tilladt af FDA, som screenings apparatur til forundersøgelser af krops kompositioner. Vi har brugt apparatet til screening af knogle densitet og knoglefrakturer i mus ”in vivo”. (figur 1).

Figur 1: PIXImus, DEXA scanner til smådyr og et scanningsbillede af en mus med femur fraktur i højre side.


Figur 2: Faxitron cabinet X-ray system, og røntgen billede af mus med femur fraktur.

Faxitron digital X-ray (MX-20 Digital)

Faxitron cabinet X-ray system (Lincolnshire, IL 60069, USA) er et imaging system til smådyr, som bruger høj resolution digital imaging til røntgen af knogle og bløde væv. Det bruges som en fænotype platform til identifikation af skeletale abnormaliteter. Vi har brugt dette apparat til røntgen af frakturer i mus, ”in vivo”. (figur 2)