Skip to main content

Dokumentar: The Islands and the whales

Færøernes fiskerikultur i skyggen af havenes forurening og en usikker fremtid. En billedskøn film om tillid og sammenhold.

EN FILM AF MIKE DAY (2016)

Visninger i København - ved Filmfestivalen CPH-DOX 2017:
Lør. 18/3  kl. 19:15   Cinemateket  (Mød instruktøren - og hovedpersonen Pál Weihe!)

Tor. 23/3  kl. 21:45  Nordisk Film Falkoner
Lør. 25/3  kl. 16:00 Grand Teatret (Med debat!) 
Billetter: Se link CPH:DOX

 

Visning i Odense:

Lør. 25/3  kl. 16:00  Nordatlantisk Hus, Nordatlantisk Promenade 1, 5000 Odense C, tlf. 66137085.

Pris kr. 50 - køb billet ved indgangen.

Nordatlantisk Hus viser i samarbejde med filmfestivalen CPH:DOX 2017 og Føroyingafelagið á Fyn - Færøsk forening på Fyn filmen THE ISLANDS AND THE WHALES.

Færingerne har altid spist det, naturen har givet dem, og de sætter stolt den lokale mad på bordet. Det er sparsomt, hvad jorden giver, så det er på havet, de høster deres afgrøder. Jagten på hvaler og fugle har holdt færingerne i live i generationer og har givet dem det liv de holder af; et liv de vil give videre til deres børn.

Men de står overfor en trussel mod deres traditioner.Det er ikke kontroverserne om hvalfangsten, der truer. Truslen kommer fra hvalerne selv. Færingerne mærker følgerne af de forurenede have i deres traditionelle fangstdyr. Det der engang sikrede deres overlevelse kan på sigt tvinge dem ud i et valg mellem sundhed og tradition.

 Færøernes storslåede natur lægger en smuk, dramatisk ramme om indbyggernes liv. Og om 'The Islands and the Whales', en billedskøn film fra øriget, hvor menneske og natur har levet med og af hinanden siden tidernes morgen. Men tiderne skifter, og nu er menneskets aftryk på planeten også nået helt op nordpå. Forureningen af havene gør fiskene giftige og folk syge. Men fiskeriet er en integreret del af færingernes kultur og selvforståelse. En læge med et godt hjerte er fanget i dilemmaet i midten. Skal han insistere på at hans medborgere må indrette sig efter omstændighederne og måske endda finde andre måder at ernære sig på? Eller skal han acceptere, at fiskeriet og de nære bånd til naturen er en så indgroet del af øernes kultur, at de ikke lader sig ændre? Udenlandske aktivister agiterer for det første, men sammenstødet mellem de to verdenssyn bliver aldrig to-dimensionelt i denne fængslende film om traditioner, sammenhold og tillid i skyggen af en usikker fremtid.

 

Efter premieren i København d. 18/3 kan du møde instruktøren og filmens hovedkarakter, den færøske læge, Pál Weihe. Frem til 25/3 er der landsdækkende visning. I Grand vil filmen blive efterfulgt af en DEBAT om færøsk identitet, kultur og tradition, hvor du denne gang kan møde filmens instruktør i panelet. Desuden kan du møde Rógvi Nybo, der er vokset op på Færøerne og længe har beskæftiget sig politisk med grindedrab i forbindelse med, at Færøerne de sidste 30 har været under angreb udefra, samt Elisabeth Vestergaard, antropolog og Professor Emeritus, der har mange års erfaring med færøsk kultur, folk og identitet. Debatten bliver modereret af den dansk-færøske journalist Marita Hoydal fra Nordisk Samarbejde.