Lænderygsmerter

Problemer i bevægeapparatet er således den hyppigste årsag til sygemelding fra arbejde, og her udgør "ondt i ryggen" den største gruppe. Selv om der er foretaget mange videnskabelige undersøgelser indenfor området, ved man i dag ikke med sikkerhed, hvorfor så mange menneskers hverdag bliver påvirket af rygsmerter, men mange med kroniske smerter angiver deres arbejde som den vigtigste årsag til deres problemer.
Ved at sammenligne arbejdsbelastning i tvillingepar, hvor den ene tvilling har ”ondt i ryggen” og den anden ikke har det, viser det sig, at der er stigende risiko for smerter ved stigende fysisk belastning. Således ser det ikke ud til, at arbejde i mere stillesiddende erhverv undgår en risiko for at få ”ondt i ryggen”, snarere tværtimod!

Vi har heller ikke fundet væsentlige forskelle mellem enæggede og tveæggede tvillingepar, hvilket peger på, at fysisk arbejdsbelastning kan være en vigtigere faktor end gener for udvikling af ”ondt i ryggen”.

Ved hjælp af nye tvillingundersøgelser vil vi blandt andet forsøge at belyse, hvordan arbejdsbelastning og genetiske faktorer spiller sammen, hvordan rygsmerter påvirker personers tilværelse over tid, og hvordan ryg- og nakkesmerter påvirkes hver for sig eller sammen af en lang række faktorer.

Kontaktperson:
  • Jan Hartvigsen, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik