Skip to main content

En hverdag med Corona

Corona-karantæneperioden har for mange af os ændret hverdagen. Følgende er et interview med Charlotte Dickmeiss, der arbejder for Institut for Psykologi med undervisnings- og eksamensplanlægningen, som fortæller lidt om hvordan hendes hverdag er blevet ændret. Derudover kan I møde Caroline Sonne Ibsen, der som studerende på psykologiuddannelsen også har mærket de drastiske ændringer i hverdagen.

En arbejdendes fortælling

Charlotte DickmeissJeg arbejder med undervisnings- og eksamensplanlægning på psykologiuddannelsen. Jeg laver en stor del af det arbejde, der kun er synligt, hvis det går galt.

Hvordan har din hverdag forandret sig i Corona karantæneperioden?

De første 3 uger var både jeg og min mand hjemme sammen med vores datter i 3. g. Vi var en del i vores sommerhus og sås kun med vores børn til søndagsmiddag. Vi nød faktisk at have mere tid på de skæve tidspunkter – at kunne lufte hunden senere end kl. 6.30 fx.

Som tingene er lige nu, er min mand tilbage på sit arbejde og hans hverdag er på mange måder tilbage til normalen. Vores datter har også fået lov til at komme ind på gymnasiet nogle timer om ugen, så nu er jeg mest alene hjemme sammen med vores hund.

Det har været mærkeligt at skulle aflyse en masse aftaler med venner og familie, men vi var lige i starten gode til at facetime med forældre og venner…. det er vi ikke længere, synes jeg… Vi savner også at kunne bruge vores medlemskab af Dexter og at kunne gå ud at spise eller i biffen. Til gengæld er vi fuldt opdaterede på "Better call Saul" og "Homeland", ligesom jeg har læst en masse Murakami og bøger om 2. verdenskrig.

Jeg veksler lidt i hverdagen mellem at synes, at jeg har gevaldig god tid til mine opgaver og dagen efter føle, at for søren, hvordan skal jeg nå alt det, jeg plejer? Der er nogle nye systemer, som skal implementeres oven i alt det her, og det kan godt stresse lidt. Der er også usikkerheden ift. efterårets undervisning, skemaer og studyguides – skal vi blot planlægge som vanligt eller køre med to forskellige planer – en almindelig og en coronaversion? Den daglige kontakt med kollegerne savner jeg – lige at kunne råbe ud på gangen, at der er kage fx! Eller den uformelle snak om arbejdsgange, som pludselig munder ud i en smartere måde at gøre tingene på – den snak mangler jeg også.

Omvendt er jeg overrasket over, at jeg kan undvære mine to store skærme – jeg tror, at de fleste TAP’er, der sidder med de samme ting som jeg, meget nødigt ville arbejde blot på den bærbare…. Da SDU åbnede for afhentning af udstyr, hentede jeg min stationære computer og mine to skærme – og glemte mus og tastatur – så jeg kunne alligevel ikke sætte det store kontor op derhjemme. Så gik tiden, og lige nu kunne jeg egentlig godt hente tingene, men det fungerer faktisk fint for mig at sidde blot med den bærbare.

Hvordan strukturerer du bedst din tid, så du når dine arbejdsopgaver?

Jeg tænder for computeren kl. 8 og så går jeg i gang – helt som jeg plejer. Jeg kan dog også godt flekse lidt mere, så jeg arbejder lørdag formiddag for at kunne holde fri et andet tidspunkt.

Hvad er dit bedste råd til andre, der sidder i samme situation som dig?

Prøv at holde fast i nogle rutiner, så det minder lidt om den gamle hverdag – både ift. hvornår man starter sin dag men så sandelig også ift. at kunne lukke ned for arbejdet, når klokken er ud på eftermiddagen.

Hvilke positive ting har Corona karantæneperioden eventuelt medført for dig?

Vi har setes lidt mere med vores voksne børn, som også har kedet sig og manglet social kontakt. Vi har fået rødvin om torsdagen. Jeg har opdaget, at jeg faktisk kan udføre alle mine arbejdsopgaver hjemmefra. Zoom er okay. Jeg har haft aftalt gåture med nogle kolleger, og det har været skønt.

En studerendes fortælling

Caroline Sonne IbsenJeg hedder Caroline, jeg er 23 år gammel og studerer psykologi på SDU. I øjeblikket er jeg i gang med faget Pædagogisk psykologi på B08 (fjerde semester), som er meget spændende men også fagligt udfordrende! Og når ja... så skulle jeg have startet et spritnyt pendler-eventyr i foråret, da jeg slut marts flyttede til København og fortsat skal studere og have en hverdag på SDU. Det har Corona-krisen forhindret og nu ser hverdagen en del anderledes ud.

Hvordan har din hverdag forandret sig i Corona karantæneperioden?

Da SDU valgte at lukke ned grundet COVID 19, sad jeg derhjemme og læste op til eksamen på B07 og var rimelig afskærmet i forvejen, som perioder op til en eksamen typisk er. I dag, godt 2 måneder efter, sidder jeg stadig afskærmet fra omverden foran en computerskærm og hovedet nede i de tykke bøger. Dog er hverdagen for mig markant anderledes end den normale hverdag som studerende.

Typisk vil jeg stå op kl.8, muligvis læse eller forberede mig til den kommende forelæsning, gøre mig klar til skole og cykle ud på SDU. Her ville jeg normalt møde en veninde på de fyldte gange på campus på vej til undervisningslokalet, hvor en 3 timers forelæsning vil gå i gang. En hverdag på campus vil ofte indeholde undervisning med faglige diskussioner, pauser til at få en sludder og en kop kaffe fra kantinen, muligvis en øl i fredagsbaren ”nedenunder” og generel en masse menneskelig kontakt, hvor end jeg befinder mig. Alt det mangler jeg i min nye Corona hverdag. Kaffen er instant og laves derhjemme, forelæsningslokalet er skiftet ud med mit spisebord og undervisningen foregår gennem Zoom, som til min overraskelse fungerer godt.

Men jeg savner mine studiekammerater, jeg savner diskussioner og samtaler som ikke kun foregår virtuelt. Pauserne går til køkkenet i stedet for kantinen og samtalerne foregår over messenger i stedet for ansigt til ansigt. Hverdagen er meget anderledes! Som nylig udklækket pendler prøver jeg at huske på, hvor fedt det er at slippe for transporttiden – som det eneste positive. Og ved tidlige forelæsninger kan man sidde i nattøj under dynen med en varm kop kaffe og trætte morgen-øjne, hvilket også er ret fedt! Men jeg må jeg blankt erkende, at jeg bedst kan lide min hverdag på universitet med mine venner og studiekammerater og at diskussionerne og samtalerne foregår under samme tag.

Hvordan strukturerer du bedst din tid, så du stadig er fuldtidsstuderende?

Både som menneske og studerende er jeg kæmpe fan af to-do lister og jeg kan simpelthen ikke undvære dem i min hverdag. Om det handler om daglige gøremål, indkøbslister, læseplaner – lige meget hvad, så giver det en struktur og glæde når jeg kan strege de ting ud som jeg skal nå. Det lyder helt sikkert hul i hovedet for nogle men jeg ved, at vi er et par stykker der har det sådan.

To-do lister skaber struktur, som hjælper mig til at få overblik og klare tingene i små bidder, end at skulle kaste mig over en pensumliste på en gang. Jeg har en veninde der er sød til at sende et udkast af en læseplan og i den skriver jeg hvilke dage jeg skal læse hvad til. Det er ofte, at jeg ikke når det men så er det ikke verdens undergang!

I en Corona-hverdag er det vigtig for mig stadig at følge med i de virtuelle forelæsninger over zoom, da jeg ellers ikke har andre skolemæssige opgaver ud over at læse. Da undervisningen er live føles det trods alt lidt, som om at være på skolebænken igen. Bare en anderledes bænk, hjemme hos mig selv.

Hvad er dit bedste råd til andre, der sidder i samme situation som dig?

Heldigvis er vores nye Corona-hverdag ens for alle studerende – og det synes jeg skaber en tryghed og et fællesskab på en eller anden sjov facon. Det betyder samtidig, at alle ved hvordan det er at gå derhjemme og have virtuel undervisning. Vi er på en måde sammen om det her.

Her må jeg trække psykologi-kortet og siger, at det er hammer vigtigt at tale med andre, både om hvad der er godt og fedt og de ting som er svære og hårde. Ring til en ven, gå en tur – enten med en ven eller veninde på afstand eller med en god podcast i ørene. Det kan være guld værd at få noget luft til hjernen (specielt i denne tid, hvor vi alle er meget indendørs og sidder stille). Jeg kan klart mærke en forskel på mit humør når jeg har været lidt udenfor og væk fra lejlighedens murere, som til tider bliver meget små og omklamrende.

Sørg for ikke at gemme dig selv væk og glemme dig selv, for den sag skyld. Husk på de ting der gør dig glad; se en god film, drik en øl med en ven på afstand udendørs, lav det sport du synes er sjovt, begynd at udfolde dine kreative sider og lær at strikke eller male eller bage. Selvom studiet skal passes, er Corona-tiden helt særlig og speciel og en åbenlys mulighed for at lave de ting, der ellers ikke prioriteres i en travl studie-hverdag.

Hvilke positive ting har Corona karantæneperioden eventuelt medført for dig?

Det er gået op for mig, at jeg savner min hverdag på campus med kantine-kaffe, pauserne hvor vi snakker om løst og fast - og så selvfølgelig det sociale studieliv med mine venner. Det kan ikke erstattes på zoom eller gennem Facebook - og det bliver tydeligt i en Corona-tid. Derudover troede jeg, at jeg var disciplineret og struktureret ud til fingerspidserne – hvilket bliver mindre og mindre rigtigt, jo længere tid vi kommer ind i Corona-perioden.

Redaktionen afsluttet: 29.05.2020