Skip to main content
DA / EN

Green Water Living Lab åbnet

Havvandsenergi-projektet Green Water åbnede sit Living Lab.

Onsdag d. 21. oktober kunne Green Water Research Project fejre den officielle åbning af projektets demonstrationsanlæg – Green Water Living Lab i Hardeshøj Foreningshus. Godt 100 personer, heriblandt borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen og formand for Bitten og Mads Clausen Fonden, Peter Mads Clausen, var mødt op for at se anlægget i funktion og få et nærmere indblik i teknologien. Det var især projektets samarbejdspartnere fra kommunen, Danfoss, Siemens, Grundfos og ikke mindst Mads Clausen Instituttet fra SDU, som huser projektet, der var med. Der var stor begejstring at spore blandt gæsterne.

 

Projektet er et mønstereksempel

-Projektet er et mønstereksempel på, hvordan forskning, udvikling og iværksætteri kan vekselvirke med stor synergieffekt. Visionen er selvfølgelig, at anlægget bliver en succes og udvikler sig til en god forretning, der bidrager til den grønne omstilling og til skabelse af flere grønne jobs og gerne her i Sønderborg-området, sagde Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen.

 

Anlæg skal forbedre teknologi

Green Water Living Lab er et energiteknisk anlæg, der er udsprunget som et projekt fra ingeniøruddannelserne på SDU i Sønderborg. Projektet går ud på at lave grøn energi ved anvende havvand til at henholdsvis køle eller opvarme bygninger. Demonstrationsanlægget skal bruges til videre udvikling af teknologien i samarbejde med flere SDU-projekter. Anlægget producerer i øjeblikket 80 kilowatt energi, hvilket er nok til at forsyne ca. 10 huse med energi. I projektet forventer man, at teknologien for alvor vil blive en god forretning, når man kan producere 1-2 megawatt.

 

Henrik Andersen og Michael Sørensen, masterstuderende i hhv. Mechatronics og Innovation and Business ved Mads Clausen Instituttet, SDU, er projektets daglige ledere. Professor Alexander Brem fra MCI er overordnet projektansvarlig.

 

Projektet er støttet økonomisk af Bitten og Mads Clausen fonden med ca. 2 millioner kr. Sønderborg Kommune har bidraget med 350.000 kr. samt med at stille lokalerne i Hardeshøj til rådighed. Derudover er projektet begunstiget af adskillige andre bidragydere som Danfoss, Grundfos, Siemens, Thybo Køle-Teknik og Vollerup El-Service.

 

For yderligere info, kontakt projektleder Michael Sørensen på e-mail mats@mci.sdu.dk/telefon 6160 2400, projektleder Henrik Andersen på e-mail han@mci.sdu.dk/telefon 5194 9396, eller projektansvarlig på SDU, professor Alexander Brem brem@mci.sdu.dk/telefon 6550 9246.

Foto: Projektleder Michael Sørensen byder velkommen til åbningen af Green Water Living Lab.

Redaktionen afsluttet: 23.10.2015