Skip to main content
DA / EN
Bevilling

Bevilling skal gøre dine klik mere gennemsigtige

Du bruger hele tiden apps og websites på din smartphone, tablet, pc eller andre digitale enheder. Disse applikationer indsamler oplysninger om dig og din adfærd, men vi ved for lidt om, hvordan denne data bruges, deles og sælges videre. Professor i datalogi på Institut for Matematik og Datalogi Fabrizio Montesi og professor i politisk kommunikation på Digital Democracy Centre Claes de Vreese har netop modtaget en bevilling på 3 millioner kroner fra VILLUM FONDEN til at gøre dine klik mere gennemsigtige og tilgængelige.

Af Michael Steensen, , 15-09-2022

Professor Fabrizio Montesi fra Institut for Matematik og Datalogi på Det Naturvidenskabelige Fakultet har netop modtaget en bevilling på 3 millioner kroner fra Villum Synergy-programmet under VILLUM FONDEN. Han modtager bevillingen sammen med professor Claes de Vreese fra Digital Democracy Centre på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet – begge på Syddansk Universitet – til deres projekt: Explainable Internet Data Flows (X-IDF).

Et nyt sprog

Når dine data forlader webbrowseren, ved vi kun i overordnede træk, hvad der sker. Hvordan vores data bruges, er typisk beskrevet i tekster om ”cookie-præferencer”, som kan være ufuldstændige og svære at læse. Vi ved med andre ord kun i begrænset omfang, hvordan den omfattende indsamling af personlige data og oplysninger om brugeradfærd foregår.

Vi ønsker, at brugerne skal få besvaret spørgsmål som fx: Hvem får mine data? Hvad bruges de til? Kan jeg identificeres? Kan jeg blive geolokaliseret? Og hvem kan gøre det helt præcist?

Fabrizio Montesi, professor

– Vi håber at finde et klart og brugervenligt sprog til at udtrykke de datastrømme, der foregår mellem brugerne og dem, der indsamler og sælger vores data. Vi har brug for bedre muligheder for, at brugerne kan forstå strømmen af internetdata. Samtidig bør brugerne have mere indflydelse på de data, de efterlader. For hvis vi ikke kan stole på dem, der sælger og bruger vores data, vil mistilliden vokse, hvilket risikerer at skade både demokratiet og muligheden for at omsætte nye ideer, der kan skabe værdi for os alle, siger Fabrizio Montesi.

– Vi ønsker, at brugerne skal få besvaret spørgsmål som fx: Hvem får mine data? Hvad bruges de til? Kan jeg identificeres? Kan jeg blive geolokaliseret? Og hvem kan gøre det helt præcist? uddyber Fabrizio Montesi.

En fælles tilgang

Bevillingen skal hjælpe Fabrizio Montesi og Claes de Vreese med at finde svar på disse spørgsmål. De skal undersøge vores klik på internettet, men også vores viden om og holdninger til den strøm af internetdata, som disse klik efterlader. I den forbindelse vil de to forskere udvikle en app, der kan forklare og anskueliggøre vores data, og i sidste ende gøre data forståelige, tilgængelige og brugbare for os alle.

Om Villum Synergi

Villum Synergy er Danmarks største program for datadrevet tværfaglig forskning. Programmet så dagens lys for tre år siden og har siden støttet 35 forskningsprojekter med i alt i 154 mio. kr.

Med Villum Synergy-programmet ønsker VILLUM FONDEN at styrke tværfaglig datadrevet forskning. Programmet er målrettet forskere fra datalogi, statistik eller anvendt matematik i samarbejde med forskere fra en bred vifte af andre områder – fra teknisk videnskab og naturvidenskab til humaniora og samfundsvidenskab.

Læs mere om programmet.

– Jeg er glad for at modtage bevillingen sammen med Claes og for at potentialet i vores samarbejde bliver anerkendt. Jeg ser frem til at begynde projektet og håber, at det kan inspirere andre til at arbejde videre med forskere fra en bred vifte af andre områder – som fx i krydsfeltet mellem datalogi og samfundsvidenskab, siger Fabrizio Montesi.

Også Claes de Vreese ser stor værdi ved tværfagligt samarbejde:

– Jeg er rigtig glad for bevillingen til vores spændende og vigtige projekt, som vedrører os alle. Men jeg er især glad for det signal, der sendes ved at støtte tværdisciplinær forskning, hvilket flugter helt med Digital Democracy Centre’s mission, siger han.

– For at projektet skal lykkes, kræver det en fælles designtilgang på tværs af datalogi og samfundsvidenskab. Og projektet vil omfatte metoder, der spænder fra matematisk modellering af datastrømme til sociale undersøgelser af brugernes opfattelse. Jeg kunne ikke være mere spændt på at komme i gang, slutter en begejstret Fabrizio Montesi.

Mød forskeren

Fabrizio Montesi er professor i datalogi på Institut for Matematik og Datalogi.

Kontakt

Mød forskeren

Claes de Vreese er professor i politisk kommunikation på Digital Democracy Centre.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 15.09.2022