Skip to main content
DA / EN
Bevilling

SDU-professor opnår største og mest prestigefyldte bevilling i både EU og USA

Ivy League universiteter og SDU-professor samarbejder om at udforske nye strukturer i matematik og fysik med støtte fra Simons Foundation.

Af Jane Jamshidi og Ursula Lundgreen Svane, , 14-04-2023

Det mest præstigefyldte projekt en matematiker kan opnå i USA er en Simons Collaboration (program under Simons Foundation), hvilket er lykkedes Jørgen Ellegaard Andersen, professor i matematik, chair ved DIAS og leder af Center for Kvantematematik her på SDU.

Simons Foundation giver finansiering og ressourcer til innovative forskningsprojekter, der har potentiale til at transformere vores forståelse af verden omkring os. Et af projekterne, der støttes af fonden, er projektet ”New Structures in Geometry and Physics”, hvor Jørgen Ellegaard Andersen er med i styregruppen. Projektet har modtaget en bevilling på ca. 56 mio. kr (USD 8 mio.).

At SDU har en matematiker af en sådan kaliber, som kan opnå både at have den største og mest prestigefyldte bevilling i Europa og i USA på samme tid, er virkelig i verdensklasse og et klart udtryk for forskningsexcellene.

Jens Ringsmose, rektor på SDU

Rektor Jens Ringsmose hentyder her til at Jørgen Ellegaard Andersen samtidig med dette Simons Collaboration projekt også har opnået en ’synergi bevilling’ fra det Europæiske Forskningsråd (ERC) sammen med tre andre excellente europæiske forskere på ca. 75 mio. kr. (EUR 10 mio.).

Simons Collaboration-projektet sigter mod at uddybe vores forståelse af forbindelserne mellem geometri og fysik og samler videnskabsfolk fra hele verden til at samarbejde om banebrydende forskning inden for en række områder, herunder algebraisk geometri, topologi, kvantefeltteori og strengteori. Målet med projektet er at udvikle nye matematiske og fysiske begreber, der kan hjælpe os med bedre at forstå universets grundlæggende natur.

Op til påskeferien mødtes hele projektgruppen, der udover Ellegaard Andersen, består af forskere fra Stanford University, Princeton University, Harvard University og MIT. På mødet lagde de sammen grundstenene til det videre arbejde, der skal gennemføres i løbet af de kommende fire år.

Projektet giver en unik mulighed for at styrke den fælles forskning og langsigtede sammenspil. Vi forventer derfor, at det vil skabe ramme for et samarbejde, der vil føre til store opdagelser og fornyelser af forskningsværktøjerne inden for matematik og fysik

Jørgen Ellegaard Andersen, Professor og leder af Center for Kvantematematik på SDU

Kontakt forskeren

Professor Jørgen Ellegaard Andersen er stifter og leder af Center for Kvantematematik og professor ved Institut for Matematik og Datalogi (IMADA) ved Det Naturvidenskabelige Fakultet, SDU.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 14.04.2023