Skip to main content
Startup

Startuppet QuasiOS vil slå Microsoft: Bygger et nyt og sikrere styresystem for robotter

Tre unge dataloger fra Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet er lige nu ved at genopfinde, hvordan man tænker sikkerhed i moderne styresystemer. I første omgang skal det komme robotter til gode – men det store mål er at udfordre Windows og Linux.

– Dengang jeg var lille, var der noget, der sagde mig, at jeg skulle slå Microsoft. Det har jeg tænkt, siden før jeg blev konfirmeret.

Selvom der følger et grin med det ambitiøse statement, er der alvor bag ordene fra Jørn Guldberg. Barndommens fascination for computere førte ham nemlig til datalogi-studiet på SDU i Odense med det helt personlige formål, at han ville lave noget, der kunne starte en computer. Og da det som et universitetsprojekt lykkedes i samarbejde med to gode studiekammerater, opstod der magi – også selvom det første egenudviklede styresystem var meget primitivt.

Dengang jeg var lille, var der noget, der sagde mig, at jeg skulle slå Microsoft. Det har jeg tænkt, siden før jeg blev konfirmeret.

Jørn Guldberg, medstifter af QuasiOS

Efter specialet blev afleveret i sommer, er han kommet endnu tættere på drømmen. Sammen med studiekammeraterne Patrick Jakobsen og Jakob Kjær-Kammersgaard har han stiftet virksomheden QuasiOS, som er ved at udleve hans barndomsmissionen om at slå Microsoft.

Startuppet udvikler nemlig en sikker protokol til fjernstyring af enheder, der bygger på samme teknologi som styresystemet. I første omgang skal protokollen ud og arbejde i robotter og lignende internetopkoblede dimser, men et egentligt styresystem skulle gerne følge efter.

– Vi kommer med noget teknologi, der gør, at vi kan sende krypterede beskeder til robotten, samtidig med at vi kan sige, hvem beskederne kommer fra. Vi har en helt anden tilgang til rettigheder end de nuværende styresystemer, som giver en helt anden sikkerhed – og det er jo meget rart for dem der står og arbejder ude ved robotterne, at den ikke starter uden at de er klar, fordi nogen starter den eller opdaterer den gennem netværket, forklarer Jørn Guldberg.

Selvom trekløveret kun har dannet virksomhed siden sommerferien, arbejder de allerede sammen med blandt andet Universal Robots, som har set potentialet i deres tilgang til sikkerhed overfor deres robotter. Og ifølge medstifteren er det kun begyndelsen.

– Vi identificerer os meget med sikkerhed, fordi vi kommer ind med nogle nye ting. Hele hovedformålet er at lave et nyt styresystem, der kan køre på robotterne – og for den sags skyld også servere og laptops. Men lige nu kan vi se, at vi kan gøre den store forskel i sikkerhed og stabilitet indenfor industri 4.0, siger Jørn Guldberg, der ud over at være medstifter er direktør og Kernel Developer i QuasiOS.


Vokset ud af SDU

Allerede under studiet på SDU gik de tre stiftere og puslede med ideen om et styresystem, der tog udgangspunkt i øget sikkerhed. Og her blev de også skubbet i retning af iværksættermiljøet ’SDU Entrepreneurship Labs’.

– Da vi startede der, tænkte vi alle sammen, at vi var alt for tidligt ude – vi var jo mere en idé end en virksomhed. Men når vi ser tilbage, tror jeg, det var det rigtige tidspunkt, for vi har rykket os helt vildt. Det gjorde jo faktisk, at vi var klar til at gøre noget ved virksomheden, da vi var færdige med uddannelsen, siger Jørn Guldberg.

Også i startup-tilværelsen har SDU allerede spillet en helt central rolle. Det arbejde, som stifterne lige nu laver med at udarbejde en ny protokol, der skal danne grundlaget for sikkerheden i deres kommende operativsystem, foregår nemlig som et anvendt forskningsprojekt på universitetet. Et projekt der også involverer Universal Robots som partner og er støttet finansielt af både Danish CyberHub og IMADA på Syddansk Universitet.

– Det bygger på de specialer, vi har lavet, hvor vi har nogle grundprincipper for sikkerhed, som er ret anderledes i forhold til den måde, operativsystemerne gør det i dag. Vi tænker it-sikkerhed på en ny måde, og prøver at kigge på, hvad det for nogle problemer, man har i dag, hvor mange af de systemer, man bruger, er tilbage fra 70’erne og 80’erne. Den gang havde man slet ikke en ide om, hvor vildt det ville blive. Derfor tænker vi rettigheder på en helt fundamentalt anderledes måde, siger Jørn Guldberg.

De tre studiekammerater som sammen har stiftet QuasiOS (fra venstre): Patrick Jakobsen, Jørn Guldberg og Jakob Kjær-Kammersgaard.

Udvikler også for konkurrenterne

Udviklingen af den nye protokol er et halvårligt projekt, som skal danne grundlag QuasiOS. Selvom det er stifterne af virksomheden, der står bag udviklingen, bliver protokolen offentligt tilgængeligt, når den er færdig, da det er et offentligt finansieret projekt.

Sideløbende bygger startuppet dog allerede produkter ovenpå den nye protokol – blandt andet et “Virtual Control Room”-program, der gør brugen af den nye protokol nem, og sikrer at man kan få produktionsfacilitieter sikkert på nettet.

– Fordi vi har udviklet protokollen, har vi også nogle ideer til, hvor den kan bruges. Så måske kan andre også tjene penge på vores arbejde med protokollen, men så kommer der også et økosystem omkring den, som jeg ser er stærkere, end at man lukker for meget af for andre. Man giver selvfølgelig noget væk, men vi kan forhåbentlig bygge nogle ting ovenpå, som er endnu federe, siger Jørn Guldberg.

Samarbejdet giver samtidig en blåstempling, når det unge startup senere skal ud og sælge central sikkerheds-software til meget store virksomheder som Universal Robots. Og i det store billede ser medstifteren det bare som første spæde skridt mod at blive en konkurrent til Windows og Linux:

– Det fedeste vi kan opnå, er styresystemet, men det laver vi ikke lige i morgen. Så vi starter med det næstbedste, som er protokollen og sikkerheden. Men vi har selvfølgelig stadig gemt nogle kort på hånden, siger Jørn Guldberg.

Denne artikel er bragt med tilladelse af TechSavvy.media.

Redaktionen afsluttet: 13.12.2021