H.C. Andersen litteraturpris 29. oktober


IKV

Det bliver forfatter og poet Dame Antonia Susan Byatt - eller som hun foretrækker at kalde sig som forfatter, A.S. Byatt - der bliver næste modtager af den internationale Hans Christian Andersen Litteraturpris i 2018. Det offentliggør komitéen bag prisen.
Komitéen forklarer, at A.S. Byatt får prisen for - som en vor tids ypperste fortællere - i over et halvt århundrede at have begejstret læsere verden over med sine romaner, der ofte udspiller sig på H. C. Andersens tid i 1800-tallet.

I 2016 gik prisen til japanske Haruki Murakami. Tidligere har forfattere som Salman Rushdie, Isabel Allende og J.K. Rowling været blandt de udvalgte.

”H.C. Andersen Litteraturpris”, der er Danmarks største litteraturpris, uddeles hvert andet år. Som priskomiteen skriver på prisens hjemmeside, så er formålet ”at hylde H. C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis forfatterskab kan knyttes til H.C. Andersens navn og livsværk f.eks. gennem genremæssige ligheder eller fortællekunstneriske kvaliteter. De valgte forfattere skal være ’i svanehøjde med H.C. Andersen’”.

Prisen på en halv million danske kroner er internationalt anset og blev uddelt første gang i 2007. Dengang bestemte en priskomité modtageren. Med valget af Salman Rushdie som prisvinder, var det stadig priskomiteen, der traf den endelige beslutning, men nu var komiteen for første gang assisteret af et rådgivende udvalg bestående af fem litterater fra Syddansk Universitet. Deres opgave er at foreslå relevante kandidater til priskomiteen.