Skip to main content
DA / EN

Autoritet, materialitet og medier

Dette forskningsprogram er samlet om undersøgelser af, hvordan autoritet bliver til, forandres og ikke mindst udfordres ved hjælp af konkrete materielle og æstetiske medier. Det afspejler integrationen af Religionsstudier og Center for Middelalder- og Renæssancestudier med de øvrige miljøer på IH, hvor der også er interesse for den rolle som materielle, visuelle og tekstlige (o.a.) medier spiller i opbygningen, vedligeholdelsen og udfordringen af autoritet i forskellige historiske kontekster.

Ofte ser man et spænd mellem særlige autoritative, ofte tekstlige fremstillingsformer og så andre medier og materialitetstyper, som udfordrer og forandrer disse. Man kan således se religiøs eller kanoniseret autoritet forhandlet ved hjælp af alternative eller nye medier, ligesom skiftende tekniske og materielle betingelser for mediers udbredelse og anvendelighed sætter nye rammer for autoritet eller muliggør indlejring i nye netværk.

Til forskningsemnerne hører derfor for eksempel kontroverser om religiøs autoritet i forhold til billedbrug, blasfemi, genbrug; forhandling af autoritative tekster og mytologier i nye og/eller alternative medier (lyd, musik, visuelle udtryksformer, monumenter, alternative genrer, sociale medier); forvandling af autoritative udtryk i transmissionskulturer; samt den religiøse autoritets bevægelser på tværs af medier, sociale subsystemer, netværk og/eller kulturelle kontekster.

Dette nye forskningsprogram søger at bringe de tværfaglige kræfter med interesse for autoritet, materialitet og medier sammen til gensidig inspiration og samarbejde på tværs af fagene i form af seminarer, gæsteforelæsninger, konference og undervisning. De deltagende forskere kommer fra fagene Historie, Mellemøststudier, Middelalderstudier, Klassiske studier og Religionsstudier.

Programleder
Lektor Laura Feldt
tlf: 6550 3349
email: lfeldt@sdu.dk

Program

Se forskningsprogrammets planlagte arrangementer

PROGRAM

Reframing Authority

The Role of Media and Materiality

Bogudgivelse

Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber

  • Campusvej 55
  • Odense - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 1000

Sidst opdateret: 15.02.2024