Nyt fra KBM

 • 28.02.2020

  Vandmanden har et stort potentiale

  Der bliver flere af dem - vandmændene, og de truer havets fiskebestand. Men vandmanden kan omdannes til sprøde chips og måske bruges til at indsamle mikroplast. Forsker Mie Thorborg Pedersen jagter vandmandens muligheder.

 • 20.12.2019

  Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet

  En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.

 • 18.11.2019

  Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

  Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

 • 05.11.2019

  Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

  Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra Syddansk Universitet står bag. Forskerne vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

 • 09.09.2019

  Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

  Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

 • 30.08.2019

  SDU-studerende vinder klimapris

  Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.

 • 07.08.2019

  SDU-initiativer i spil om bæredygtighedspriser

  Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.

 • 25.06.2019

  Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?

  Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.

 • 19.06.2019

  Hvad sker der med vores plastikaffald?

  Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.

 • 20.09.2018

  Ny institutleder fra den globale opvarmnings brændpunkt

  Efter seks år midt i den globale opvarmnings virkelighed i Abu Dhabi tiltræder professor Jens Ejbye Schmidt som institutleder på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

 • 27.06.2018

  Er fucoidan det nye vidundermiddel?

  Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

 • 13.09.2017

  Energisk samarbejde satte strøm til forskers virksomhed

  Steffen Thrane Vindt har lavet en opfindelse, der kan være med til at sikre en jævn grøn energiforsyning og forbedre el- og brændselscellebilers levetid. Tidlig rådgivning og sparring overbeviste kemiingeniøren om, at forskertilværelsen kunne kombineres med drømmen om egen virksomhed

 • 05.07.2017

  Gang Liu modtager fornem international pris

  Lektor Gang Liu fra SDU har modtaget ’The Laudise Toung Researcher Prize”. Prisen får han blandt andet for sit enestående bidrag til forskning inden for industriel økologi.

 • 25.03.2017

  Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft

  Stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent. Det opsigtvækkende resultat er forskere fra SDU og OUH kommet frem til i rotteforsøg. Forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker.

 • 06.03.2017

  SDU forsker vil lære Kinesere at håndtere gylle

  I Kina ligger mange af svineproduktionerne ved byerne, og det har store miljømæssige konsekvenser. Forsker fra SDU skal undervise kinesere i miljøteknologi

 • 14.09.2016

  Hvert år smider vi et ton guld ud

  Hvert år skrotter vi danskere 81.000 ton elektronisk udstyr. Forskere fra SDU har for første gang kortlagt vores elektroniske affald.

 • 23.06.2016

  Forsker skal undersøge byens stofskifte

  En by kan ses som en levende organisme med ikke bare puls, men også stofskifte. At se byen som en organisme, hvor der kommer energi ind og affald ud, kan hjælpe med til at gøre byerne CO2-neutrale.

 • 11.06.2015

  Bioteknologer jagter potentielt lægemiddel mod øjensygdomme

  Henrik Karring, lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, har sammen med forskere fra Aarhus Universitet fundet den molekylære årsag til en række øjensygdomme.

 • 06.10.2014

  Xavier Fretté blev årets underviser

  Stort engagement, undervisning med involvering og godt humør er blot nogle af de ting, der har gjort Xavier Fretté til Årets underviser på TEK 2014.

 • 01.04.2014

  Ingen farlige diesel-partikler kommer gennem nyt filter

  Et nyt filter kan kraftigt reducere udledning af farlige partikler og gasser fra dieselbiler. Forskere fra Syddansk Universitet har fundet på at kombinere bilens partikelfilter med katalysatoren.

 • 31.05.2013

  Blåt slik uden kemiske farvestoffer

  Nu er der udsigt til, at børn kan spise blåt slik uden at risikere at udvikle allergi. Blågrønne alger skal skubbe syntetisk blå farve ud af slik, kager og sodavand.

 • 24.05.2013

  Tillykke til Det Tekniske Fakultets første doktor

  Fredag fik Det Tekniske Fakultet sin første doktor. Sven G. Sommer blev udnævnt til doktor i teknik efter en afhandling om ammoniakfordampning.

 • 23.11.2010

  Bevilling til KBM

  Kr. 16 millioner til brændselscelleforskning - heraf 2,5 millioner til KBM