Skip to main content

Hvem er vi?

AUSCHWITZDAG SYD

AUSCHWITZDAG SYD-initiativet er tilknyttet Institut for Historie ved Syddansk Universitet i Odense og støttes af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS/Holocaust og Folkedrab).

AUSCHWITZDAG SYD ledes af Therkel Stræde, lektor i samtidshistorie ved Syddansk Universitet i Odense og bestyrelsesmedlem i det syddanske Netværk for Nazisme- og Holocauststudier samt medarrangør af Netværkets arrangementer, som mange – også folkeskolelærere – deltager i. En række erfarne skolefolk er tilknyttet projektet som sparringspartnere for de historiestuderende, der optræder som undervisere, bl.a. tidl. specialkonsulent i Odense Kommune H. Karsten Henningsen, lektor em. i pædagogik ved Odense Seminarium Ninon Schloss, lærer ved Tåsingeskolen og fagkonsulent ved UC Lillebælt Astrid Danielsen samt historikeren Jens-Christian Hansen, næstformand i Netværk for Nazisme og Holocauststudier.

Koordinator Terese Høll Sand tager sig af tilmeldinger fra skolerne og den praktiske drift.

Hvem består teamet af?

AUSCHWITZDAG SYDs underviser team består af en række studerende fra Historie-studiet, udvalgt af Therkel Stræde. De fungerer som gæstelærere på skolerne, dels med enkeltstående gæsteforedrag, dels med temadage, hvor flere klasser går sammen om et forløb, der typisk omfatter en hel skoledag. Til en temadag sender vi typisk 2-3 gæstelærere, alt efter antallet af klasser/elever.

Vore gæstelærere udvikler i fællesskab et større overordnet foredrag om grundtrækkene i Holocaust og hvordan man identificerer og analyserer et folkedrab. Desuden laver hver gæstelærer et individuelt foredrag, som er tilpasset årets tema og fortæller om et bestemt aspekt, en case eller en interessant person. Årstemaet er fælles for alle aktiviteter i forbindelse med Auschwitz-dagen og fastlægges af Undervisningsministeriet og DIIS/Holocaust og Folkedrab. I 2016 var temaet ”Medborgerskab”. I 2017 er det ”Flugt” – se nærmere her.

I AUSCHWITZDAG SYD udvikler vi løbende modellen for vore tilbud, og vi er taknemmelige for det feedback, vi får både fra elever og folkeskolelærere. Vort panel af erfarne folkeskolefolk giver studenterne sparring i udviklingsfasen og kontrollerer kvaliteten af det, vi præsenterer på skolerne.

Evalueringerne fra tidligere år viser, at vi har givet mange skoleklasser en rigtig god læringsoplevelse. Samtidigt har vore studerende videreudviklet deres faglige og formidlingsmæssige kompetencer i mødet med eleverne, så alle vinder ved dette samarbejde.

Hvilken viden videreformidler vores team?

Fagligt bygger vores team af gæstelærere på historisk viden om nazismen og antisemitismen, moderne jødisk historie, 2. Verdenskrig, besættelsestidens Danmark og ganske særligt folkedrabet på Europas jøder: Holocaust. Indholdet i gæsteforedrag og temadage er primært videreformidling af historiske begivenheder, men kan sagtens åbnes i forhold til andre fag og perspektiveres i retning af andre folkedrab, menneskerettigheds-, demokrati- og medborgerskabsproblematikker samt generelle etikspørgsmål f.eks.: ”hvad ville jeg have gjort?” Også eftervirkningerne af de nazistiske forbrydelser og erindringen om dem kan inddrages.

Kernen i AUSCHWITZDAG SYDs aktiviteter er dog altid formidling af historisk viden om Holocaust. SDU har et aktivt miljø inden for undervisning og forskning med kurser hvert semester indenfor denne emnekreds. Der er også jævnlige feltarbejdsekskursioner til tidligere koncentrationslejre, og det syddanske Netværk for Nazisme- og Holocauststudier, som udover studenter bl.a. omfatter lærere fra universitet, professionshøjskoler, gymnasium og folkeskole, arrangerer foredrag, seminarer og studierejser.

Sidst opdateret: 16.08.2016