Skip to main content

Auschwitzdag 2015

Auschwitzdag

Danmarks officielle minde- og mærkedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab markeres hvert år den 27. januar. Auschwitzdag sætter folkedrab på dagsordenen og åbner for en diskussion af de etiske og politiske udfordringer, som denne forbrydelse stiller både individer og hele samfund overfor.

Formålet med Auschwitzdag er at fremme debat, formidling og undervisning om historiens og nutidens folkedrab. Tanken er, at vi via oplysning og diskussion kan lære af historien – en lære, der er afgørende for at forebygge fremtidige folkedrab.

Aktiviteter:
Aktiviteterne og arrangementerne i forbindelse med Auschwitzdag er et bredt anlagt samarbejde mellem ministerier, kommuner og Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Holocaust og folkedrab. Disse aktiviteter falder i to kategorier: Offentlige arrangementer den 27. januar som finder sted i fem danske kommuner, og undervisningsaktiviteter for ungdomsuddannelserne og grundskolen som bliver afholdt landet over i forbindelse med Auschwitzdag.

(fra Auschwitz-dagens officielle hjemmeside: http://www.27-1.dk/sw53889.asp)


Auschwitzdag 2015

Auschwitzdag 2015 sætter fokus på frihed. Forestillingen om det frie menneske, det frie valg og friheden til at gøre, sige og være den, man er, er grundlæggende for vores forståelse af os selv og verden omkring os.

Temaet for Auschwitzdag 2015 tager afsæt i 70-året for Danmarks befrielse og afslutningen på 2. Verdenskrig og nazisternes folkedrab på Europas jøder. Hvad betød friheden for Danmark, for Europa og for alle dem, der havde overlevet flugt og forfølgelse? Hvordan håndterer man den nu vundne frihed som menneske og som samfund? Hvad stiller man op med gerningsmændene? Hvordan kommer de overlevende videre, og hvordan erindres folkedrabet?

(fra DIIS, Holocaust og folkedrab: Tema for Auschwitzdag 2015)

Sidst opdateret: 16.08.2021