Skip to main content

Auschwitzdag 2013

Auschwitzdag

Danmarks officielle minde- og mærkedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab markeres hvert år den 27. januar. Auschwitzdag sætter folkedrab på dagsordenen og åbner for en diskussion af de etiske og politiske udfordringer, som denne forbrydelse stiller både individer og hele samfund overfor.

Formålet med Auschwitzdag er at fremme debat, formidling og undervisning om historiens og nutidens folkedrab. Tanken er, at vi via oplysning og diskussion kan lære af historien – en lære, der er afgørende for at forebygge fremtidige folkedrab.

Aktiviteter:
Aktiviteterne og arrangementerne i forbindelse med Auschwitzdag er et bredt anlagt samarbejde mellem ministerier, kommuner og Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Holocaust og folkedrab. Disse aktiviteter falder i to kategorier: Offentlige arrangementer den 27. januar som finder sted i fem danske kommuner, og undervisningsaktiviteter for ungdomsuddannelserne og grundskolen som bliver afholdt landet over i forbindelse med Auschwitzdag.

(fra Auschwitz-dagens officielle hjemmeside: http://www.27-1.dk/sw53889.asp)


Auschwitzdag 2013

På flugt fra folkedrab: Auschwitzdag 2013 sætter fokus på flugt fra folkedrab og de valg, mennesker træffer når de konfronteres med et folkedrabs had, vold og systematiske overgreb. Det gælder flygningene selv, dem, der hjælper, og dem, der ser på.

At flygte er aldrig et nemt valg. Flugt tvinger mennesker til at efterlade alt det, de kender, for en uvis fremtid. Og fordi flugt er både risikabelt og farefuldt, stiller det mennesker over for svære dilemmaer: Er man reelt truet på livet, eller er konflikten snart forbi? Hvem kan man stole på? Beskytter man bedst sine børn ved at tage dem med eller ved at lade dem blive tilbage? Tør man risikere sit eget og sin families liv i forsøget på flugt? Tør man lade være? I 2013 er det 70 år siden, at det lykkedes hovedparten af de danske jøder at flygte til Sverige og undslippe nazisternes deportationer. Hverken flygtningene, eller de mennesker, der hjalp til, kendte flugtens konsekvenser på forhånd. Særligt for dem, der ikke nåede af sted, var prisen høj.

Temaet for Auschwitzdag 2013 sætter fokus på mennesker, der flygter fra folkedrab. Med udgangspunkt i nogle af historiens farefulde, spektakulære eller mislykkede eksempler på flugt fra folkedrab lægger Auschwitzdag 2013 op til debat om flugtens dilemmaer og de valg, som flugt stiller individer, stater og det internationale samfund over for.

(fra DIIS, Holocaust og folkedrab: Tema for Auschwitzdag 2013, godk. juni 2012)


Sidst opdateret: 16.08.2016