wasteTOvalue
Fra affald til guld: sådan skabes forretning med cirkulær økonomi
Reduktion af spild, udnyttelse af sidestrømme, udvikling af højværdiprodukter og FNs verdensmål – det er alt sammen meget godt, men hvad betyder det for den daglige forretning blandt små og mellemstore danske fødevarevirksomheder?
Projektet ’wasteTOvalue’ har til formål at undersøge hvordan samarbejdet om bæredygtighed og cirkulær økonomi udspiller sig mellem virksomhederne fra jord til bord i fødevareindustrien. Læs om projektets resultater her
Overvejer du at arbejde mere målrettet med at reducere spild? Eller vil du gerne udnytte mulighederne for at forædle spild og skabe produkter af høj værdi? Eller er du allerede godt i gang med flere initiativer og vil gerne finde relevante partnere til at udnytte potentialet fuldt ud?
”Min cirkulær økonomi kontrakt” samler relevante værktøjer til at komme i gang eller komme videre:
I arbejdet med kontrakten får du sat fokus på virksomhedens nuværende tilgang til cirkulær økonomi og mulighederne for ar udvikle din forretningsmodel gennem samarbejde
Download ”min cirkulær økonomi kontrakt” her
Nedenfor finder du fortællinger fra 11 forskellige virksomheder, der har delt deres erfaringer om sådanne samarbejder.
Linkogas
Linkogas omdanner affald fra landmænd og industri til biogas og gødning uden at fjerne næringsstoffer i processen. Den cirkulære tankegang har altid været en naturlig del af forretningen hos det andelsbaseret biogasfællesanlæg i Lintrup, hvor man ikke er bange for at afprøve nye ting.
Læs Linkogas´ case her
Beyond Coffee
Beyond Coffee indsamler og omdanner kaffegrums til svampe, som sælges til udvalgte cafeer og restauranter. Ud fra et fokus på bæredygtighed og handling arbejder Beyond Coffee på at udvide deres forretningsmodel, så flere kan blive en del af den gode historie.
Læs Beyond Coffee´s case her
Stauning Whisky
Stauning Whisky er et dansk whiskydestilleri grundlagt af ni venner i Stauning, Vestjylland, med et stærkt fokus på det lokale. Ud fra et værdisæt om at være ordentlig forsøger Stauning Whisky at være så lille en belastning for miljøet som overhovedet muligt.
Læs Stauning Whiskeys case her
AquaLæder
AquaLæder er et udviklingsprojekt mellem Teknologisk Institut og en række partnere indenfor fiskeri, garveri og modeindustrien. Gennem udvikling af nye teknologier ønsker projektet at opnå merværdi af fiskeskind fra fiskeindustrien
Læs AquaLæders case her
Arla Flødeost
Som ét af Arlas tre mejerier i Holstebro arbejder Arla Flødeost tæt sammen med de to andre mejerier, Arla HOCO og Arla Mejeri, om udnyttelsen af alt af værdi fra mælken. Arla har en filosofi om at minimere spild mest muligt på alle områder gennem samarbejde med forskellige aktører.
Læs Arlas case her
Daka ReFood
Daka ReFood indsamler madaffald fra gastronomi segmentet, fødevareindustrien og detailhandlen, som forarbejdes og genanvendes til biogas og gødning. Gennem synliggørelse af kundens madaffald ønsker Daka ReFood at mindske madspild.
Læs Daka ReFoods case her
Plus Pack
Den familieejede virksomhed, Plus Pack, producerer emballage til fødevareindustrien. Da emballagen er dét, kunden står tilbage med efter brug og derfor stiller spørgsmål til, ligger bæredygtighed Plus Pack meget på sinde.
Læs Plus Packs case her
FødevareBanken
FødevareBanken modtager friske overskudsfødevarer, som de leverer til sociale organisationer, der arbejder med socialt udsatte. FødevareBanken arbejder ud fra en vision om at være med til at bekæmpe madfattigdom og madspild.
Læs FødevareBankens case her
Rynkeby
Gennem samarbejde ønsker Rynkeby at løse deres problem med de store mængder af appelsinskaller fra produktionen af juice til brandet Valsølille. Drivkraften er de branding- og miljømæssige muligheder et sådant samarbejde skaber.
Læs Rynkebys case her
JBJ Ost
JBJ Ost genanvender selv dele af osteresterne fra produktionen, resten sælges til ostepulverproducenter. Dette samarbejde har varet i mange år og er en integreret del af JBJ’s forretning, da det er med til at holde kostprisen i bund.
Læs JBJ Osts case her
Dacofi
Dacofi er en spinout-virksomhed fra DTU, der sælger IPR og vejledning til brug af en filtreringsmaskine, der blandt andet kan bruges til at processere restproduktet spent grain fra bryggerier, så det kan indgå i andre produkter. Dacofi bygger på et ønske om energineutralitet og opfindsomhed.
Læs Dacofi case her
wasteTOvalue er støttet af FoodNetwork og gennemføres i et samarbejde mellem VIFU, Væksthus Syddanmark, Trekantområdet, Århus Universitet og SDU.
Projektleder er Professor MSO Kristin B. Munksgaard. E-mail: kbm@sam.sdu.dk