Skip to main content

Fra oktober 2020 til februar 2021 opfordres familier og husstande i hele Danmark til at reflektere over, hvordan rapporten om Future 50 Foods kan inspirere dem til at få mere bæredygtige spisevaner. For at kombinere de daglige mad- og spisevaner med globale bæredygtighedsdagsordener anvendes deltagernes viden i forskningsdesignet. På den måde arbejder borgerne og forskerne sammen ved at lave, spise og dele mad samt foretage samfundsbaseret analyse og peer review. Resultatet er en tre-retters undersøgelse om, hvordan vi kan transformere fødevaresystemet:

  • Hovedret: Okt - Nov 2020, 35 familier bosat i Kolding, fordelt på 22 i byen og forstæderne og 12 i det omkringliggende landområde. Disse familier modtager madkasser og har direkte samarbejde med forskerne og den tilknyttede kok, når de undersøger fremtidige fødevarer.
  • Free-Range (Selvkørende): Okt 2020 - Jan 2021: ubegrænset antal deltagere. Familier eller husstande fra hele landet får adgang til aktiviteter via en online gruppe. De kan deltage i et online Fælles Spisning med andre deltagere og deres familier, arrangeret af forskerne. Dette sker i et samarbejde med Danmarks Radio.
  • Dessert: Mar-Apr 2021: Alle deltagere inviteres til at deltage en online samfundsanalyse og peer review. Målet er at udfordre, udvikle og bekræfte forskernes resultater.

Seneste resultater: Hovedretten begyndte den 3. oktober. Men allerede i foråret 2020 foretog forskerne to pilotundersøgelser. Den afslørende, at familierne virker åbne og for det meste begejstrede for at ændre deres spisevaner. De er endda villige til at gå på kompromis med smagen for mere bæredygtighed. Men tid og omkostninger er et reelt pres, og børns vilje til at eksperimentere kan også være en udfordring. Efterhånden som undersøgelsen udfolder sig, lærer vi meget mere.

Begrænsninger: Vores deltagere i Forretten er overvejende danske familier i middelklassen. Vi håber at opnå mere mangfoldighed gennem Hovedretten. Samtidig deltager primært middelklassefamilierne. De er dog langt den mest dominerende demografiske gruppe i Danmark, og hvis de er motiverede for at ændre spisevaner, vil det give nye indsigter i forhold at gøre bæredygtige spisevaner mere tilgængelige.

ReThinking Food Flyer (DK) ReThinking Food EU-CS-SDG-2020 poster

• Projekt Flyer • Plakat præsenteret på 2020 EU Citizen Science SDG Conference

 
 

Sidst opdateret: 15.11.2020