Skip to main content

Råd fra og til studerende

At starte på din afsluttende afhandling er en stor ting. Du har arbejdet mod dette i årevis, lært og afprøvet teori og metoder på cases. Nu er det tid til at arbejde uafhængigt på et projekt, der har stor interesse for dig. Din specialeprocess vil være interessant, forhåbentlig sjovt og undertiden hårdt. Heldigvis er du ikke alene. Ud over din vejleder kan du finde oplysninger om, hvordan du arbejder på og til sidst skriver din afhandling, nyttige links og ressourcer i disse online retningslinjer for vejledning, og på denne specifikke side giver dine medstuderende dig deres bedste råd.

Dette er en u-udtømt liste - hvis du har noget at tilføje, så lad din vejleder eller dine studenterepræsentanter vide det.

 

Forventninger til processen:

 • Du er ansvarlig for dit speciale
 • Vejlederens rolle er at guide dig gennem processen

 

Forventninger til møder med din vejleder:

 • Find ud af, hvordan du bedst kan komme i kontakt med din vejleder. Diskuter, hvad den bedste måde og tidspunkt for at kontakte hinanden er. Er det via telefon eller e-mail om morgenen, eftermiddagen eller aftenen?
 • Book dine møder tidligt. Når du planlægger et møde eller har en deadline, der nærmer sig, skal du være opmærksom på, at din vejleder har brug for tid til at læse dine sektioner og give feedback. Din vejleder har andre forpligtelser, og det kan tage tid, før feedbacken er klar, eller før et møde kan planlægges.
 • Send korte tekster. Du må ikke forvente, at din vejleder kan læse hele din afhandling. Nogle gange er det bedre at give et kortere afsnit, da feedbacken vil være mere detaljeret.
 • Vær forberedt. På møderne formodes du at være forberedt med specifikke spørgsmål eller søge hjælp til visse problemer, du står over for. I nogle tilfælde kan det være nyttigt at fortælle din vejleder på forhånd, hvad der står på dagsordenen.
  • For eksempel i stedet for at spørge: "Hvad synes du, jeg skulle gøre?", Kan du spørge: "Jeg har tænkt på at lave x baseret på (forfatterens navn) artikel om x-emne. Tror du, det giver mening? ”
 • Det er tilladt - og stærkt opfordret til - at stille afklarende spørgsmål under feedbacken, hvis du ikke er klar over, hvad din vejleder mener.
  • Spørg for eksempel: "Hvad mener du, når du siger x, y og z?"
 • Brug af feedbacken er ikke obligatorisk. Din vejleder giver sin mening om emnet baseret på egen viden og erfaring. Det er op til dig, om du ønsker at følge deres råd eller ej, men husk at din vejleder også til sidst vurderer din afsluttende speciale.

 

For mere information, se også "Brug din kandidatafhandlingsvejleder", som kan findes her.

Sidst opdateret: 08.02.2021