Skip to main content

Eksport af International Business forskning til Kina

Shanghai University har været på udkig efter europæiske samarbejdspartnere, der kan noget med International Business. Valget faldt på IBE-gruppen, og det er der flere grunde til. Primært at gruppen har nogle publikationer, som har vakt kinesernes interesse. Men samarbejdet er også et resultat af de relationer, der er udviklet via Xiaotian Zhang, som tidligere var adjunkt i gruppen og i dag Vice Dean of Global Affairs på Shanghai University.

IBE gruppen har igennem mange år specialiseret sig i feltet International Entrepreneurship, og der er ikke så mange steder i verden, hvor man har været fokuseret på denne underafdeling af International Business. Kineserne er særligt interesserede i netop det aspekt, da der er rigtig mange opstartsvirksomheder i Kina i dag – især indenfor teknologi - og de bliver ret hurtigt så store, at de skal kunne konkurrere internationalt, eksempelvis med de amerikanske. Netop det område hører til IBEs spidskompetencer - ikke mindst i kraft af professor emeritus Tage Koed Madsens mangeårige forskning.

Instituttets ’dna’ er efterspurgt østpå

Shanghai University har en pæn national ranking – men de vil gerne styrke deres internationale omdømme, og det skal IBE-gruppen nu hjælpe dem med. Kineserne vil gerne have en udviklingsaftale og nogle nøglepersoner tilknyttet, som bl.a. kan bidrage til at innovere deres ph.d.-uddannelse. Der er allerede en generel undervisningsaftale i støbeskeen, som gør IMM til omdrejningspunkt for formidlingen af mere kreative og tværfaglige tilgange til forståelsen af International Business, end kineserne er vant til. De har en solid indsigt i selve kernen af faget og er rigtig gode her. Men IMM har traditionelt eksperimenteret med at mixe forskellige discipliner, og det er denne tværfaglighed, som kineserne efterspørger.

 

”Kineserne arbejder helt elementært med de klassiske tekster indenfor vores felt, mens vi herhjemme mixer det fundamentale med noget andet og noget nyt. Det er det, vi er gode til. Og det er det, de har opdaget på Shanghai University”, siger leder af forskningsgruppen, lektor Martin Hannibal, som netop er hjemkommet fra Kina. ”Til gengæld er de så skarpe – bedre end os måske – på det tekniske. De laver nogle supergode datasæt. Det er fantastisk, hvad de kan på en computer. Dér kan vi helt sikkert lære noget af dem. Men kreativ tænkning er de slet ikke skolet til. Jeg tror, at vi supplerer hinanden perfekt. Og hvis vi kan udnytte vores forskellige styrker, så kan vi også få noget ud af det rent forskningsmæssigt. Noget struktur, som vi ikke er så vant til - eller gode til.”

IMM står for kineserne som et ’fremmedartet’, men også meget attraktivt institut, hvor der er en fri og åben debat – og det er ikke kun vores faglighed, men også vores kultur, de efterspørger. ”Så det skal vi måske hæge lidt mere om”, fortsætter Martin Hannibal, ”Det er i hvert fald tilsyneladende det, som andre synes, er interessant ved os.”

Der er også penge i det – hvis man altså forstår, hvad de siger

Der er en ret lovende økonomi i projektet. Kineserne er meget ambitiøse og har afsat rigtig mange midler til det. Konceptet går foreløbig ud på, at IBE folkene skal tilrettelægge en række ph.d.- workshops, gennemføre bi-vejledning for udvalgte studerende og organisere undervisning i form af en Summer School – alt er til danske priser. Og det hele skal være klart i løbet af foråret.

”Meeen man skal ikke sælge skindet, før bjørnen skudt!”, siger forskningsgruppelederen: ”Det er meget specielt at lave forretninger med kineserne. Ofte skal man gætte sig til, hvad det egentlig er, de vil have – og ikke mindst hvornår de vil have det. Lige pludselig meddeler de, at nu kommer vi. Og så skal der bare ligge et program klart lynhurtigt. Det kan ærlig talt godt være lidt anstrengende. Men her er Yi Wang, vores kinesiske adjunkt, guld værd. Han har en ph.d. fra Europa og kender begge verdener. Yi hjælper os med at forstå den kinesiske kultur - og hjælper kineserne med at forstå, hvad vi siger. Helt bogstaveligt, for mange af dem er ikke særligt gode til engelsk – selvom de er universitetsuddannede.” Og så skal man også lige være indstillet på, at det kræver lidt ’pomp and circumstance’ og nogle pæne stempler overhovedet at komme til at tale med dem, tilføjer han.

 

 

IBE gruppen havde besøg af den kinesiske delegation i slutningen af september og besøgte selv Shanghai University i begyndelsen af oktober.

 

 

Læs mere om samarbejdsprojektet med Shanghai University her

 

Lektor Maria Elo har været projektets primære kontaktperson, og hun besøgte Shanghai University i slutningen af september sammen med forskningsgruppeleder lektor Martin Hannibal

 

Kontakt:

Maria Elo: melo@sam.sdu.dk

 

Martin Hannibal: mhk@sam.sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 25.11.2019