30 år med dansk sundhedsforskning i Vestafrika

Når medicin nogle gange ikke virker efter hensigten, og vaccinationer ikke altid er god latin.

Et usædvanligt dansk sundhedsforskningsprojekt fejrer i disse dage sin 30 års fødselsdag. Det drejer sig om The Bandim Health Project i Guinea-Bissau i Vestafrika. Projektet er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet i Guinea-Bissau. Derudover samarbejder sundhedsprojektet også med Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

I løbet af de 30 år, projektet har eksisteret, har det givet ny og undertiden kontroversiel viden om, hvordan man kan forebygge infektioner blandt børn og ikke mindst, hvordan infektionerne spredes, hvorfor de nogle gange får alvorlige konsekvenser og hvordan vaccinationer virker, og nogle gange gør ondt værre.

Resultaterne har haft stor international gennemslagskraft og har i nogle tilfælde ligefrem ført til at de medicinske lærebøger må skrives om, fordi det grundlæggende spørgsmål i projektets arbejde altid har været: virker det vi gør for at forebygge sygdomme, sådan som vi forventede?

Projektet tester f.eks. igen og igen, om WHO’s anbefalinger for sundhedsforebyggelse i lavindkomstlande, såsom vitaminer, myggenet, malariamedicin og vacciner rent faktisk virker efter hensigten.

Projektets forskning betød bl.a., at en vaccine, anbefalet af WHO, blev trukket tilbage, fordi den helt uventet medførte en forhøjet dødelighed hos piger. Det usædvanlige ved projektet, er at det regelmæssigt følger en befolkning på over 100.000 personer i et af verdens fattigste lande. Mange af resultaterne var uplanlagte og blev kun opdaget, fordi børn og voksne bliver fulgt over lang tid.

På sygehuset i hovedstaden Bissau påviste et studie at en lille ekstra betaling til plejepersonalet øgede kvaliteten i malaria behandling sådan at børnedødeligheden faldt uden at det kostede ret meget. Den effekt viste sig oven i købet at være størst blandt syge børn fra de fattigste familier. Med andre ord: mere i løn til sygeplejersker i Afrika redder liv blandt de fattigste børn.

Forskningen har således skabt mange uventede og undertiden kontroversielle observationer, men har også været med til at uddanne en ny generation af guineanske læger, der selv er i gang med at observere. Projektet har produceret over 600 videnskabelige artikler over de 30 år og er et af de ældste af denne type projekter i Afrika.

Jubilæet markeres d. 5. december 2008 sin 30 års jubilæum med et åbent seminar med titlen: ‘Continuity in international health research and capacity building i Eigtveds Pakhus, Rum II, Udenrigsministeriet, Asiatisk Plads, København. Program og information om tilmelding kan ses på www.bandim.org.

· Vi tror vi ved, hvad sundheds problemerne er i lavindkomstslande

· Vi tror vi kender løsningerne på disse problemer

· Vi kender måske ikke de bedste løsninger

· Vi prioriterer måske forkert når vi skal vælge løsninger