Skip to main content

Apparatlab

Velkommen i Apparatlab! Herunder finder du mere information om: (brug links for at hoppe direkte til punktet)

Du kan også downloade vores infofolder HER. Vi arbejder løbende på at udvide mulighederne, og som bruger vil du blive orienteret pr. mail om nye og inspirerende forløb og tiltag.

Apparatsamlingen 

I vores Apparatlab har vi bl.a. stillet en gaskromatograf (GC), to højtryksvæskekromatograf (HPLC) - med og uden autosampler, og en atomabsorptionsspektrometer (flamme-AAS) til rådighed for gymnasielærere, der ønsker at tilbyde deres elever et ekstraordinært forløb. I et samarbejde med et team af gymnasielærere udveksler vi forskellige ideer til undervisningsforløb, der kan tjene til inspiration og platform for en dag på SDU. Eksperimenterne tager udgangspunkt i hverdagen, og de giver eleverne en introduktion til apparaterne og behandling af data. Det er også muligt at udføre enkle synteser, som man også kan låne udstyr til. Der er mulighed for at få kigget nærmere på de syntetiserede stoffer med NMR teknikken, som jo også findes på FKF, og du kan læse mere om tilbuddet til gymnasieelever og finde rekvisitionen HER.

  • Ekstra! Se mulighederne for analyse på AAS - Oversigt over lamper til apparatet HER.
  • Ekstra! Her er en kort LISTE over det faste udstyr i Apparatlab, så du kan danne dig et overblik.

Brugen af Apparatlab 

Apparatlab er som udgangspunkt et åbent tilbud, hvor du som lærer selv kan tilrettelægge undervisningen. Du er altså ikke bundet af faste forløb eller krav om, at en repræsentant for FKF er til rådighed. Dog skal det nævnes at FKF kun stiller apparaterne og udstyret frit til rådighed, men det er op til dig som lærer, at sætte dig ind i brugen af dem. Der kan KUN udføres eksperimenter med en lærer til stede, og FKF har desværre ikke mulighed for at tage sig af elever udefra. Der er forskellige platforme man kan benytte sig af, men du forventes selv at definere og afprøve de metoder, du har tænkt dig at bruge i undervisningen. Det er en forudsætning for brugen, at du selv kan betjene apparaterne, og vi anbefaler på det kraftigste, at du afsætter en introduktionsdag, før du planlægger et besøg med elever på FKF. Vi vil med glæde hjælpe nye brugere i gang, og vi kan også arrangere et forløb for flere lærere på én gang, hvis hele skolens kemilærerstab ønsker at kunne benytte vores faciliteter. Apparatlab er dit gymnasiums eksterne laboratorium på FKF, og der er mulighed for at gøre det til en fast del af din undervisning.

  • Inspiration! Se hvad andre har brugt apparaterne til HER.
  • Gode idéer til AAS: PerkinElmer har udgivet DENNE bog, hvor du kan finde tips til mange spændende ting at analysere på.

Praktiske oplysninger 

HVORNÅR? -Du kan se, hvornår der er ledigt i Apparatlab i kalenderen HER.

HVORDAN? - Du kan booke og evt. aftale nærmere om dit ønskede forløb ved at kontakte Mogens T. Jensen - tlf. 6550 2577, eller Lilian Skytte - tlf. 6550 2508.

HVOR MANGE? - Vi anbefaler, at antallet af elever i Apparatlab er højest 15 stk. ad gangen. 

MENS I ER HER - Vi arranger gerne en rundvisning eller et oplæg, der passer ind i dagens eksperiment.