Skip to main content

Sebastian Hofferberth modtager prestigefyldt ERC Consolidator Grant

Et boost til eksperimentel fysik på SDU

Lektor Sebastian Hofferberth fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU er en af blot 10 forskere fra danske universiteter, som i år modtager en stor og prestigefyldt bevilling fra det Europæiske Forskningsråd, ERC’s Consolidator Grant.

Bevillingen er på godt 14,8 mio. kr. (1,99 mio. euro) over fem år og skal anvendes til forskningsprojektet: Quantum nonlinear optics through Rydberg interaction.

Fra ERC fandt man projektet særdeles interessant, fordi det åbner for helt nye, fascinerende perspektiver. Sebastian Hofferberth har været meget produktiv i alle faser af sin videnskabelige karriere i tre forskellige forskningsgrupper, og han har en fornem historik i det pågældende forskningsområde. Hofferberth har desuden etableret en forskningsgruppe, som har vist imponerende resultater.

- Jeg er enormt glad for at modtage en så betydningsfuld bevilling. En ERC er den største bevilling, man kan modtage som enkeltperson i EU. Jeg har arbejdet med forskningsområdet de seneste fem år, og jeg ser det som en stor anerkendelse af mit teams arbejde. Bevillingen betyder, at vi kan fortsætte vores forskning på et højt niveau, og jeg glæder mig til at kunne ansætte tre postdocs og tre ph.d’er i løbet af foråret 2018, siger Sebastian Hofferberth.

Eksperimentel fysik

Sebastian Hofferberths forskning handler om at forstå kvantefysik.

På SDU udfører han og forskningsteamet forsøg, som får atomer til at opføre sig som både partikler og bølger, vel at mærke på samme tid. Tidligere var kvantefysikken overvejende teoretisk.

En af de banebrydende ting ved Hofferberths forskning er netop, at han arbejder eksperimentelt med kvantefysikken. Målet er at finde en ny forståelse for, hvordan fysik virker på molekyleplan; en forståelse, som vil gribe ind i en lang række andre fagområder fra farmaci til kemi og computer science.

Filmen viser, hvordan Hofferberths eksperimentelle fysik foregår.

Om ERC bevillingen

European Research Council (ERC) yder tilskud til internationale, banebrydende forskningsprojekter af videnskabelig topkvalitet inden for alle forskningsområder og emner. Den videnskabelige kvalitet er det eneste kriterium for støtten.
I 2017 modtog ERC Consolidator Grant 2538 ansøgninger, hvoraf 329 topforskere modtager bevilling.

Om Sebastian Hofferberth

Sebastian Hofferberth blev ansat som lektor på SDU i april 2017. Før han kom til Danmark, var han leder af en Emmy-Noether forskningsgruppe i Stuttgart, hvor hans nuværende forskningsaktiviteter blev indledt. Sebastian Hofferberth har for en 3-årig periode været PostDoc på Harvard University, og han har en ph.d. fra University of Heidelberg.

ERCs pressemeddelelse er her.

For flere oplysninger kontakt:
Lektor Sebastian Hofferberth
Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU
E-mail: hofferberth@sdu.dk
Tlf: 65508712.

Redaktionen afsluttet: 30.11.2017