Skip to main content

Analyseopgaven

I år sætter vi særligt fokus på forholdet mellem journalister og politikere, og vedlagt denne opgave-beskrivelse er en række tekster (også nævnt nedenfor), som du skal tage afsæt i, når du skriver en lederartikel om emnet. Svarende til, hvad massevis af danske dagblade gør hver dag.

Du bestemmer selv, hvad du vil fokusere på i din avisleder, så længe din analyse tager afsæt i et eller flere elementer af det vedlagte materiale. Udover det vedlagte materiale er du også meget velkommen til selv at bruge egen viden fra andre sammenhænge, egne erfaringer mv.

Du skriver i dette tilfælde selv din lederartikel så kort eller langt, som du synes, at det er relevant, men for en god ordens skyld skal det bemærkes, at dette også er en test på tid, en test af dine evner til at fokusere på det væsentlige og en test af dine evner til at kommunikere overbevisende.

Det betyder, at de færreste – hvis overhovedet nogen – på den afsatte tid vil kunne komme omkring alle de relevante og interessante aspekter i materialet og om problemstillingen. Udvælg derfor gerne, hvad du selv synes er allermest interessant og formidlingsmæssigt relevant.

Det vedlagte materiale rummer:

Tekst 1 -
Kronik fra Berlingske (15.2.2013): ”Grundlæggende demokratiske værdier er truet” af Ebbe Dal, adm. direktør i Danske Medier og Christian Kierkegaard, journalistisk direktør i Danske Medier. Danske Medier er en brancheorganisation, der repræsenterer størstedelen af arbejdsgiversiden i den danske medieverden (private, kommercielle medier – altså ikke DR, TV2 mv.)

Tekst 2 -
Artikel i Ekstra Bladet (20.2.2013): ”Ekstra Bladet-journalist smidt ud af Borgen” af journalist David Andersen.

Tekst 3 -
Opinion fra Journalisten.dk (22.2.2013): ”'Forbrydelsen' på Borgen” af Lars Werge, næstformand i Dansk Journalistforbund. Forbundet organiserer størstedelen af alle journalister, der arbejder ved danske medier.

Tekst 4 -
Opinion i AHAheder.dk (25.3.2013): ”Det tjener ikke demokratiet, at journalister bøjer af” af Poul Madsen, ansv. chefredaktør for Ekstra Bladet og medlem af Journalistikkens Tænketank, som er nedsat af AHAheder.dk – månedsmagasinet om journalistisk udvikling.

Tekst 5 -
Leder i AHAheder.dk (25.3.2013): ”Christiansborgmiljøet” af Agnete Finnemann Scheel, medlem af redaktionsledelsen.

Tekst 6 -
Kommentar til marts-lederen i AHAheder.dk – månedsmagasinet om journalistisk udvikling (25.3.2013): ”Christiansborgmiljøet” af Jens Ringberg, DR Christiansborg.

Tekst 7 -
Kronik fra Berlingske (25.2.2013): ”Danser danske politikere og journalister for tæt?” af professor, ph.d. Erik Albæk, adjunkt, ph.d. Arjen van Dalen og adjunkt, ph.d. Morten Skovsgaard fra Center for Journalistik, SDU.

Læs materialet her.