Skip to main content

Hemmelighederne bag Nobelpriserne

Hemmeligheden bag Nobelpriserne

Hvad er den hemmelige opskrift på aha-oplevelsen? Det spørgsmål besvarer Peter Bro, leder af journalistuddannelserne på SDU og professor (mso) i journalistik, i en bog, der udkommer i dag, nogle få dage inden uddelingen af årets Nobelpriser den 10. december.

Bogen Aha-oplevelsen: Arven fra Alfred Nobel tager afsæt i analyser af, hvad der er gået forud for de aha-oplevelser, som mere end hundrede års Nobelprisvindende forskere, forfattere og fredsaktivister har fået, siden de første priser blev uddelt i 1902.

”Da Alfred Nobel ved sin død den 10. december i 1896 testamenterede sin kolossale formue til uddelingen af en årlig pris for videnskabsfolk, kunstnere og politikere, gjorde han det klart, at vi mennesker både kan og kan give aha-oplevelser. De tre første Nobelpriser bliver givet til forskere, som selv har fået store aha-oplevelser indenfor fysik, kemi og medicin. Men denne bog viser, at de to sidste priser, som Nobel nævnte i sit testamente, bliver givet til forfattere og fredsaktivister, som kan det modsatte. Nemlig at give aha-oplevelser til andre,” udtaler Peter Bro.

Bogen viser, at det ikke kræver et intellekt på niveau med Nobelprisvindere at få og give aha-oplevelser, og i Aha-oplevelsen: Arven fra Alfred Nobel beskriver Peter Bro for første gang, hvordan vi alle kan lære at få og ikke mindst give aha-oplevelser til andre mennesker. Hvad enten man arbejder som lærer, forelæser, præst, sælger, journalist eller blot bestræber sig på at underholde resten af familien ved middagsbordet.

Peter Bro, professor (mso), ph.d. og leder af journalist-uddannelserne på SDU, kan træffes på mobil 40 22 76 37 og ppe@journalism.sdu.dk