Susanne Mandrup

Susanne MandrupSusanne Mandrup er professor ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi, Syddansk Universitet, leder af Center of Excellence in Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS) samt forskningsenheden for Functional Genomics & Metabolism Research. Derudover er hun formand for Biokemi og Molekylærbiologi i D-IAS (Danish Institute of Advanced Study).

Susanne Mandrup fik sin ph.d.-grad i biokemi ved Syddansk Universitet (tidligere Odense Universitet) i 1992 og arbejdede som postdoc i bl.a. Prof. M. Daniel Lanes gruppe, Department of Biological Chemistry, Johns Hopkins University, Baltimore 1995-6. I 1996 blev hun rekrutteret tilbage til Odense som adjunkt, og siden 2008 har hun været professor.

Hun har modtaget adskillige hædersbeviser og større bevillinger, deriblandt en Sapere Aude Topforsker bevilling fra det Frie Forskningsråd i 2012 og et Advanced Grant fra Novo Nordisk Fonden i 2015. I 2017 modtog hun en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til etableringen af et Center of Excellence, ATLAS. Hun er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab samt European Molecular Biology Organization (EMBO).

Hun var medlem af Det Frie Forskningsråd (2005-2010) og har siden 2009 været medlem af komitéer under Novo Nordisk Fonden, for nyligt som formand for the Committee on Biosciences and Basic Biomedicine. Siden 2013 har hun været involveret i paneler under det Europæiske Forskingsråd, og er på nuværende tidspunkt formand for Consolidator Panel for Genetics, Genomics, Bioinformatics and Systems Biology.

Læs mere om Mandrup gruppen på Mandrup gruppens hjemmeside.

Forskningsleder: Professor Susanne Mandrup

Forskningsgruppe:
HCA Academy visiting professor Gordon Hager

Centeradministrator Louise Cathrine Braun Elmelund-Præstekær
Centeradministrator Anne Kirstine Juncker (Barsels vikar)
Akademisk medarbejder & PA hos Susanne Mandrup Ann-Britt Marcher

Junior forskningsleder Jesper Grud Skat Madsen

Postdoc Maria Stahl Madsen
Postdoc Anitta Kinga Sarvari
Postdoc Tania Paloma Quesada-Lopez
Postdoc 
Lasse Kruse Markussen

Akademisk medarbejder (Laboratorieleder) Ronni Nielsen 

Ph.d.-stipendiat Mette Larsen
Ph.d.-stipendiat Elvira Laila van Hauwaert
Ph.d.-stipendiat Kari Østerli Frafjord 
Ph.d.-stipendiat Maria Victoria Mikkelsen
Ph.d.-stipendiat Rikke Anne Møldrup Jensen
Ph.d. studerende Lasse Lehtonen
Ph.d. studerende Maja Worm Andersen
Ph.d. studerende Isabell Victoria Strandby Ernst
Erhvervs-ph.d.-studerende Julia Peics


Laborant Tenna Pavia Mortensen
Laborant Maibrith Wishoff
Laborantpraktikant Micki Grud Grünzig 

Transkriptionelle netværk involveret i regulering af differentiering og metabolisme

Forskningen i Mandrup Gruppen fokuserer på forståelsen af transkriptionelle netværk, der er involveret i regulering af metabolisme og stamcelleudvikling af pattedyrsceller. Gruppen er specielt interesseret i at forstå det molekylære cross-talk mellem transkriptionel regulering og metabolisme i adipocyter og beta-celler fra pankreas, samt det transkriptionelle netværk, der regulerer udviklingen af fedtceller. Fedtceller og beta-celler spiller en central rolle I udviklingen af insulin resistens og type II diabetes, og metabolisk regulering i disse celler er derfor vigtig for hele kroppens fysiologi. Mandrup Gruppen undersøger disse reguleringsmekanismer i forskellige cellekultur- og muse-modelsystemer samt i humane biopsier. Gruppen benytter en kombination af detaljerede molekylære analyser og genomiske (next generation sequencing-baserede) teknologier.

Læs mere på den engelske side eller på Mandrup gruppens hjemmeside.