Skip to main content

Ny Viden - alle nyheder

  • 20.12.2022

    Ny robot firdobler næsten antallet af afsprittede hænder

    En ny modulær robot til sygehuse udviklet på SDU har vist sig at være rigtig god til at få folk til at spritte deres hænder. Derudover kan den potentielt set også bruges som vejviser, rengøringsassistent og informationsstander.

  • 14.12.2022

    Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien

    Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.

  • 14.12.2022

    Hvornår begyndte vi at spise hinanden?

    Engang levede urhavets organismer fredeligt side om side, uden at nogen blev fortæret af de andre. I dag har vi rovdyr iblandt os – hvornår og hvordan skete dette skift? Ny forskning peger på, at vores encellede forfædre begyndte at æde hinanden næsten en milliard år tidligere end hidtil troet.

  • 13.12.2022

    Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve

    Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

  • 09.12.2022

    Nye muligheder for hjælp til familier med autistiske børn

    Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.

  • 08.12.2022

    Få minutters intensiv aktivitet i dagligdagen kan forlænge dit liv

    Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.

  • 05.12.2022

    Nyt liv, når isen smelter i Det Arktiske Ocean

    Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.

  • 29.11.2022

    Flagermus growler som dødsmetal-sangere og mongolske strubesangere

    Flagermus kan frembringe et ekstremt spænd af lydfrekvenser, der langt overstiger menneskets evner. Nu har forskere for første gang direkte filmet, hvad der foregår i strubehovedet, mens det sker.

  • 28.11.2022

    Fremtidens landbrug styres af AI og robotter

    Behovet for at kunne dyrke landbrugsjord langt mere præcist vil kun blive større og større i fremtiden. Både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi. Men hvordan gør man det? Det har forskningsprojekt Square Meter Farm søgt svar på. Og resultaterne er lovende.  

  • 24.11.2022

    Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen

    Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint. 

  • 22.11.2022

    Mindre mug, mere mad

    Frugt, grønt og mælkeprodukter bliver ofte angrebet af mug eller svamp og derfor kasseret. Kan man forlænge holdbarheden bare et par dage, vil det være en kæmpe gevinst i forhold til madspild. Det forsøger SDU-forskere at bidrage til.

  • 11.11.2022

    VM i Qatar er eksempel på en ny (u)orden

    Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.

  • 11.11.2022

    6 ting du skal vide om Qatar inden VM

    Det kan virke uforståeligt, at Qatar - et af verdens rigeste lande - byder på så elendige forhold for migrantarbejdere, at det koster dem livet. Mellemøst-forsker Martin Hvidt fra SDU giver dig her indblik i ørkenstaten, der er den mest udskældte vært for VM i fodbold i årevis.

  • 11.11.2022

    Klar til VM med mentaltræneren

    Lige om lidt er der fodbold-VM i Qatar. Men hvordan forbereder landsholdsspillerne sig mentalt på at træde ind i en turnering, der har været udsat for så massiv kritik, og hvor forberedelserne har kostet tusindvis af menneskeliv?

  • 08.11.2022

    Forskere forvandler CO2 til grøn energi

    Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.

  • 04.11.2022

    Her er nobelpris-kemien i mere bæredygtig udgave

    Årets nobelpris i kemi gik til opdagerne af klikkemi – en opfindelse, der hver dag bruges af kemikere over hele verden. Nu kan teknikken udføres mere bæredygtigt, melder SDU-forsker.

  • 01.11.2022

    Disse 10 spørgsmål fyldte mest i valgkampen

    Grøn omstilling, sundhedsøkonomi og mistrivsel. De temaer fik flest læsere til tasterne i de fire uger SDU’s valgpanel har givet facts og klare svar på jeres spørgsmål i valgkampen. Læs 10 udvalgte spørgsmål og svar her.

  • 31.10.2022

    Bliver denne gærsvamp verdens næste store sundhedsproblem?

    I et kapløb med tiden forsøger SDU-forskere at forstå, hvordan man kan bekæmpe den frygtede gærsvamp Candida auris. Gærsvampen har voldt store problemer på alverdens sygehuse, siden den flød ud af et øre i Japan i 2009.

  • 27.10.2022

    SDU udvikler nyt dronesystem

    For første gang i Europa er det lykkedes forskere at flyve transportdroner i samme luftrum som fly og helikoptere uden risiko for sammenstød.

  • 27.10.2022

    Litteraturen skildrer et omsorgsfattigt velfærdssamfund

    Den nyere litteratur skildrer ofte et velfærdssystem, der efterlader den enkelte i en søgen efter omsorg. Værkerne er vigtig læsning, for ifølge litteraturprofessor Anne Marie Mai er litteraturen en seismograf over vores samfund, som kan føre til både ny forståelse og politiske forandringer.

  • 26.10.2022

    Covid-19 har påvirket den forventede levealder mindst i Norden

    Covid-19-pandemien har de seneste to år medført en nedgang i den forventede levealder i Europa og globalt, men ikke i Danmark og hos vores nordiske naboer.

  • 25.10.2022

    Er Danmark ved at falde fra hinanden?

    Med klimakrise, krig i Europa og et presset sundhedsvæsen er der komplicerede problemer at tage fat på i dansk politik. Alligevel ender både vælgere og politikere med at tale mere om mink-skandale, Søren Papes eks-mand og salonerne i København. SDU-professor David Hopmann gør dig klogere på fragmenteringens mange ansigter, inden du sætter krydset.

  • 19.10.2022

    Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os

    En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.

  • 13.10.2022

    Følg den digitale valgkamp live

    Kampen om vælgerne udkæmpes i disse dage på de sociale medier, hvor partier og kandidater målretter deres annoncer og budskaber mod bestemte målgrupper. Et nyt SDU-projekt gør det muligt dagligt at følge udviklingen og dykker ned i de mange forskellige data.

  • 12.10.2022

    Ny, blå fisk fundet i dybhavet

    Ringbugen er en af de fiskearter, som lever på havets største dybder. Nu har en ekspedition fundet en ny art af den; den er lille, blå og ligner alt andet end et dybhavsmonster.

  • 11.10.2022

    Klimaforandringer skal på skoleskemaet

    Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.

  • 28.09.2022

    Medicinstuderende får empati på recept

    Nyt studie fra SDU viser, modsat lignende undersøgelser i udlandet, at empatien hos landets kommende læger ikke falder i løbet af studietiden. Til gengæld er der forskel på det empatiske niveau, alt efter om man læser til psykiater, almen praktiserende læge eller kirurg.

  • 27.09.2022

    Ny kunstig blodåre skal forhindre tillukning og betændelse

    Forskere fra SDU og Odense Universitetshospital vil udvikle en revolutionerende kunstig blodåre. EU støtter projektet, der har et samlet budget på 40 mio. kr.

  • 05.09.2022

    Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen

    Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.

  • 02.09.2022

    Kvantecomputere kan give hackere adgang til alle dine følsomme oplysninger

    Kvantecomputerne kommer, og de vil gavne samfundet. Men der er også en ulempe: Deres overlegne computerkraft kan bryde nutidens beskyttelse af følsomme elektroniske oplysninger på konventionelle computere. Hjælpen er dog heldigvis på vej.

  • 01.09.2022

    Vi bliver højere og tungere

    I løbet af de seneste 34 år er danskerne blevet højere men også mere fyldige.

  • 29.08.2022

    Hjertekar-screening nedsætter markant risikoen for død

    En omfattende screeningsundersøgelse af hjertekarsygdom udført af forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser blandt andet, at screening nedsætter risikoen for død med 11% hos 65-69-årige mænd.

  • 23.08.2022

    Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne

    I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.

  • 19.08.2022

    Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?

    Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.

  • 16.08.2022

    Nu kommer der detaljer fra det sorte huls baghave

    Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.

  • 12.08.2022

    Her er hemmeligheden bag menneskets evne til at tale klart

    Ingen andre dyr kan tale og synge som mennesket, og det er der særligt én grund til, kan forskere nu konstatere: Evolutionen har forenklet vores strubehoved.

  • 11.08.2022

    Ny teknologi bringer forskere helt tæt på antikkens mennesker

    Digitalisering og ny teknologi giver nu forskere mulighed for at få adgang til de skjulte lag i antikke tekster, så man faktisk kan fornemme forfatternes følelser, og hvad de tænkte.

  • 08.08.2022

    Vi skal (også) lære at læse langsomt

    Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Ifølge SDU-forsker er der et for ensidigt fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen, hvilket minimerer de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen. Og det skal der fokus på, hvis de kommende generationer skal besidde kritisk og kreativ tænkning, lyder det fra Sarah Bro Trasmundi.

  • 28.07.2022

    Patienter med kræftdiagnoser har god gavn af vacciner mod COVID-19

    Det fjerde stik har stor effekt blandt kræftpatienter, viser nyt studie fra SDU og Odense Universitetshospital.

  • 27.07.2022

    Matematik skal afsløre, hvad der foregår i overvægtiges tarmsystem

    Fedme er blevet en global epidemi, og der findes endnu ikke nogen effektiv kur. Noget tyder på, at tarmsystemets bakterie-sammensætning spiller en rolle. Den rolle vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at afdække, og det kræver matematisk indsigt på højt niveau.

  • 13.07.2022

    Græsk rigmand brugte genbrugsglas i sin villa

    Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.

  • 12.07.2022

    Den konstruerede kvindekrop er blevet mainstream

    I år er det 60 år siden, den første kvinde lagde sig på operationsbordet for at få lavet større bryster. Ifølge kulturforsker Karen Hvidtfeldt har silikonebryster banet vejen for et utal af behandlinger, der i dag af mange opleves lige så naturlige som at gå til frisøren.

  • 11.07.2022

    Hvordan kommer vi kollektivt videre efter Fields-skyderiet?

    Den lyse sommer med Tour de France, landsstævne og festival blev på et splitsekund mørk, da en ung mand begyndte at skyde omkring sig i shopping-centret Fields. Men hvad kan vi gøre for at bearbejde traumet? Det svarer Ask Elklit, SDU’s ekspert i krisepsykologi, på her.

  • 08.07.2022

    5 akt. Storhed og fald

    Tour de France er storhed og fald. Det er kampen mellem æstetikken og etikken. Det er historien om Olympens guder, der afslører deres menneskelighed. Læs hvorfor i 5.akt: afslutningen.

  • 05.07.2022

    4. akt. Gudernes hvisken

    Col du Tourmalet. Mont Ventoux. L’Alpe d’Huez, bjergenes dronning. En bestigning, der kan give øjeblikkelig heltestatus. Det er overvindelse af lidelse på vejen mod en lydløs bjergtop, hvor kun guderne hvisker. Det er 4. akt: Vendepunktet.

  • 01.07.2022

    3. akt. Ofre til den onde gud

    Landskabet rejser sig, bjergtinder tårner sig monstrøst som mytiske prøvelser. Helte- og skurkebilleder tegner sig. Det er rytternes kamp mellem det ydre og indre. Mellem krop og ånd. Det er 3. akt: Konfliktoptrapningen.

  • 01.07.2022

    2. akt. Det hele handler om helte

    Coppi. Merckx. Riis. Det er helte skrevet med stort. En odysse på cykel gennem Frankrig. Publikum som råber juhu, buhh og strør glasskår på ruten for at hjælpe deres helte. Læs hvordan Tour de France er blevet til et moderne heltekvad i 2. akt.

  • 30.06.2022

    1. akt. Et åbent teater

    Når starten går til dette års Tour de France på Nørre Farimagsgade i København, ruller rytterne samtidig ind på scenen i et mere end hundrede år gammelt episk drama. Det handler om lidelse, overmenneskelige bedrifter, djævelske fælder og fald fra tinderne. Læs hvorfor i 1. akt af Ny Videns Tour de France-føljeton med medieforsker på SDU Bo Kampmann Walther.

  • 29.06.2022

    Er Danmark virkelig en cykelnation?

    Vi er stolte af vores status som cykelnation, men faktisk er antallet af cykelture blandt danskerne faldet de seneste 10 år. Formentlig fordi flere får bil og pendler længere. Men hvordan kan udviklingen vendes? Det har vi spurgt active living-professor Jasper Schipperijn om.

  • 23.06.2022

    Mennesker kan ikke, men skildpadder kan…

    Mindske svækkelse med alderen. Evolutionsteorier om aldring forudsiger ellers, at alle levende organismer svækkes og forringes med alderen for til sidst at dø. Nu viser nyt studie, at skildpadder udviser langsommere aldring, når deres levevilkår forbedres – nogle gange udviser de endda slet ingen alderdomstegn.

  • 21.06.2022

    Kan vi redde flere liv ved at lade resistente bakterier leve?

    Hver dag dør mennesker af simple betændelser, fordi bakterier ikke længere kan slås ihjel med antibiotika. Så hvad gør vi? Måske vi skulle bruge mindre energi på at slå dem ihjel og mere på ”kun” at gøre dem harmløse, mens de er i kroppen, mener forskere.

  • 10.06.2022

    Bakterier får beskyttelsesdragt på

    Bakterier kan bidrage til mere bæredygtighed i den kemiske industri, så det gælder om at give dem så gode arbejdsforhold som muligt. Nu har forskere fra SDU udviklet en beskyttelsesdragt, som hver enkelt bakteriecelle kan få på for at overleve de barske betingelser, de arbejder under i industrien.

  • 07.06.2022

    Hypermobile kan godt træne tungt

    Tung styrketræning til patienter med hypermobile led og skulderproblemer lyder kontroversielt, men kan være fremtidens behandling. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, der også har specialudviklet 3D-printede håndvægte.

  • 30.05.2022

    Når kriser bliver hverdag

    Kriser er ikke bare en trussel, men en anledning til at ryste posen og afsøge nye muligheder. Og det har mange virksomheder fået mod på i løbet af coronakrisen. Det forklarer ny bog fra to SDU-eksperter, der forsker i kriser i virksomheder.

  • 25.05.2022

    Kreativiteten stiger, når fjenden angriber

    Krige påvirker kunstneres kreativitet forskelligt alt efter typen af krig. De kunstneriske aktiviteter øges i defensive krige, men falder markant på den modsatte side af frontlinjen i det land, der fører offensiv krig. Et studie fra SDU har set nærmere på klassiske komponisters aktiviteter under forskellige krige.

  • 23.05.2022

    Hvem hører bedst under vand - mennesket eller sælen?

    Det er ikke helt enkelt at svare på, for frekvensen af en lyd har stor indflydelse på, om mennesket eller sælen hører den bedst. Men nu viser et nyt studie, at vi mennesker faktisk har bedre undervandshørelse end hidtil troet – ved visse frekvenser hører vi lige så godt som sælen.

  • 18.05.2022

    Studerende fra SDU vil sende raket ud i rummet

    En gruppe ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg har ambitioner om at sende en raket i rummet. Målet er at deltage i internationale konkurrencer.

  • 12.05.2022

    Nye, sunde søer i Danmarks natur

    Der etableres mange nye søer i Danmark i disse år, og med det følger selvfølgelig et ønske om, at de skal være sunde og have en god vandkvalitet. SDU-biologer har fundet opskriften.

  • 12.05.2022

    Her er første billede nogensinde af det sorte hul i hjertet af vores galakse

    Astronomer har netop præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan disse giganter, som menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.

  • 11.05.2022

    Hvorfor går du ikke til lægen?

    I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.

  • 25.04.2022

    Antibiotika svækker immunforsvar i generationer

    Nyt studie viser, at zebrafisk kan få svækket deres immunforsvar, hvis en af deres forældre har været eksponeret for antibiotika. Et eksempel på, at antibiotika kan have uønskede effekter i flere generationer.

  • 20.04.2022

    Bliv klog på forsvarsforbeholdet inden 1. juni

    Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold, hvad handler EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik om, og hvordan forholder EU sig til den nye sikkerhedssituation i Europa efter krigen i Ukraine? Det hjælper SDU-ekspert Anne Ingemann Johansen med svar på her.

  • 20.04.2022

    Hvad Covid-19 har lært os om forældres tillid

    Det er nu to år siden, at hverdagen så småt vendte tilbage efter første corona-nedlukning. Nyt studie viser, at relationen til skoler og lærere påvirkede forældres tillid og adfærd under Covid-19. Det rummer læring, som kan være værdifuld i fremtiden.

  • 12.04.2022

    Danske børn og unge har lav risiko for senfølger

    Danske børn og unge smittet med coronavirus har haft meget lav risiko for indlæggelse på sygehuset, alvorlige komplikationer og for alvorlige senfølger. Det viser stort dansk studie med smittede danske børn og unge frem til efteråret 2021.

  • 11.04.2022

    ”Jeg er skuffet over den lille rolle, forskningen fik lov at spille”

    I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang interviewer vi Christine Stabell Benn om vaccinedebatten.

  • 08.04.2022

    Kunstig intelligens kan afsløre livsfarlig leversygdom

    Forskere fra SDU og OUH står bag ny og banebrydende metode, som ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre leverfibrose. I Danmark levere 300.000 mennesker med sygdommen, som ofte først opdages, når det er for sent.

  • 07.04.2022

    Kan varemærkning af journalistik øge tilliden til information?

    Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.

  • 06.04.2022

    Danmarks søer trues af stigende temperaturer

    Danmarks søer er vigtige redskaber til at binde kulstof. Men i takt med de stigende temperaturer mister vi det redskab, viser et nyt studie. Så vi skal finde andre steder i den danske natur at binde kulstof, påpeger forsker.

  • 04.04.2022

    Sæt drømmen om biodiversitet på pause i 10-20 år

    Hvis vi tager landmandens lavtliggende marker ud af drift og lader naturen tage over, får vi mere biodiversitet, lyder det ofte. Korrekt, siger forsker; men vi hjælper biodiversiteten bedst ved at høste alt, der vokser op disse steder, de første 10-20 år.

  • 01.04.2022

    Hvad har du lært af covid-19?

    I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang retter vi fokus mod landets skoler.

  • 29.03.2022

    Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn

    Diabetespræparatet metformin kan være forbundet med risiko for misdannelser, hvis det indtages mens sædcellerne til en graviditet dannes.

  • 25.03.2022

    Hvad har du lært af covid-19?

    I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret.

  • 21.03.2022

    Endelig breder ålegræsset sig

    Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.

  • 11.03.2022

    Hvad foregik der i den glemte hule i det hellige land?

    På grund af både tilfældigheder og højpolitiske omstændigheder endte en kasse med fund fra en hule på vestbredden af Det Døde Hav i en museumskælder, hvor den blev glemt i 40 år. Nu giver nye videnskabelige analyser indblik i de 5.000 år, hulen har været brugt af mennesker.

  • 09.03.2022

    Hvad læste kvinder i 1600-tallet?

    Meget tyder på, at 1600-tallets bedst stillede kvinder var aktive i intellektuelle debatter og læste vældig varieret, selvom latinskoler og dannelsesrejser var lukket land for dem. SDU-forsker får nu unik adgang til fynske Karen Brahes enestående bibliotek for at finde fyldige svar på, hvad kvinder læste og skrev dengang.

  • 04.03.2022

    Krigen i Ukraine peger mod ny sikkerhedspolitisk kurs

    Med Ruslands invasion af Ukraine står vi over for en ny kontinental orden præget af rå magtpolitik, der skaber momentum for europæisk oprustning og en ny arbejdsdeling i NATO. Professor Sten Rynning udlægger situationen.

  • 02.03.2022

    Cyber-ekspert: Hackere kan øge russernes opmærksomhed om krigen i Ukraine

    Den russiske hær i Ukraine er et vanskeligt mål for hackere, vurderer Jacopo Mauro, der er ekspert i cyber-sikkerhed efter Ukraines opfordring til hjælp fra hackere i hele verden. Hacking af systemer, der påvirker almindelige russere, kan have større effekt.

  • 28.02.2022

    Historien former stadig vores holdning til atomteknologier

    Krigen i Ukraine og klimadebatten er i fuld gang med at sætte vores holdninger til atomkraft på prøve. Danskerne har altid haft et lidt anderledes forhold til atomenergi og atomvåben end flere lande omkring os, forklarer SDU-forsker Casper Sylvest. Men hvor kommer frygten fra? Det dykker vi ned i her.

  • 25.02.2022

    ”Ingen har rigtigt interesseret sig for alle de døde”

    Overalt i oceanerne flyder små døde dyr og vandmænd rundt. Men bliv ikke bekymret, uden alle disse flydende kadavere ville planeten ikke være et særlig rart sted at leve, er forskere begyndt at opdage. For de ser ud til at spille en vigtig rolle for transport og genanvendelse af kulstof og kvælstof på vores planet.

  • 09.02.2022

    Gekko-inspireret robot gør forelæsningen mere levende

    Firben som gekkoer og agamer har inspireret forskere til at udvikle et nyt robotstyret kamera, der kan gøre streamede forelæsninger mere levende.

  • 31.01.2022

    Træning og operation kan give samme effekt hos unge med meniskskader

    Træning og patientuddannelse giver lige så gode resultater som kirurgi hos unge med meniskskader. Det viser det første studie i verden, der sammenligner kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling af meniskskader hos unge.

  • 27.01.2022

    Flokke af robotter skal hjælpe landmænd og redningsarbejdere

    Droner og landbrugsrobotter i flok kan gøre en forskel både ved redningsaktioner og på marken. En gruppe forskere med SDU-professor i spidsen samt to private robotvirksomheder står bag projekt, der udvikler teknologier som vil lære robotter og droner til at samarbejde intelligent.

  • 17.01.2022

    Bedre mental sundhed i en mørk corona-tid

    Det er mørkt, og covid-19 præger stadig hverdagen. Vi har spurgt to SDU-eksperter i mental sundhed om, hvordan man løfter trivslen i en vanskelig tid. Her er deres anbefalinger.

  • 14.01.2022

    SDU-professor: En lille fabrik kan levere grønt brændstof til alle danske indenrigsfly i 2025

    Statsministeren lovede i sin nytårstale grøn dansk flytrafik i 2030. Det er realistisk, siger professor Henrik Wenzel. Allerede i 2019 stod han bag rapport, som fastslog, at vi har teknologien, og at det var på tide at komme i gang. En teknologi som også vil vise vejen til et cirkulært plastsystem.

  • 10.01.2022

    Nyt supermolekyle kan revolutionere videnskaben

    SDU-forskere har skabt et kunstigt molekyle med superkræfter. Det har potentialet til at revolutionere nanoteknologien - og det kan forklare en af naturens fascinerende gåder; hvorfor har vi en højre hånd og en venstre hånd?

  • 06.01.2022

    Mikrober producerer ilt i mørket

    Der ville ikke være ilt på Jorden, hvis solen ikke skinnede; sollys er et afgørende element i fotosyntesen. Men nu har forskere gjort den overraskende opdagelse, at ilt også bliver produceret uden sollys, og at det foregår i dybhavet. Og måske også i Mariager Fjord.

  • 22.12.2021

    Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft

    Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?

  • 20.12.2021

    Sådan holder du coronasikker jul: De bedste råd fra SDU´s ekspert

    Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, har de seneste to år kommunikeret om corona i diverse medier. Nu giver han sine tips til, hvordan vi kommer igennem (endnu) en jul præget af pandemien.

  • 16.12.2021

    Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester

    Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.

  • 10.12.2021

    Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler

    Droner kan sikre overblik på forsyningsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra Drones4Energy-projektet på SDU.

  • 02.12.2021

    SDU-forsker udvikler banebrydende robothånd med inspiration fra græshopper

    Forskerhold fra fem lande med SDU-professor i spidsen står bag robotteknologi inspireret af insekter, som bryder med 25 år gammel griberteknologi - resultatet skaber international opmærksomhed.

  • 29.11.2021

    Vil du med på digitalt museum?

    Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.

  • 25.11.2021

    Velfærdsstaten er mere sparegris end Robin Hood

    Velfærdsstater kritiseres ofte for ikke at være dygtige nok til at reducere ulighed. Men i praksis gør de primært noget andet – nemlig at fordele samfundets ressourcer på tværs af generationer – og ikke socioøkonomisk status. Det viser ny analyse af de europæiske velfærdsstater, og SDU-professor Pieter Vanhuysse opfordrer derfor til at skrue ned for kritikken af velfærdsstaten.

  • 12.11.2021

    Dybhavsgrave bliver ved at overraske

    Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.

  • 11.11.2021

    Ældre skal være sundere, og der skal tiltrækkes SOSU-assistenter

    Demografien er imod os – også kommunalt, hvor mange kommuner slås med en tiltagende ældre befolkning med behov for hjælp. Løsninger på problemet bør være en del af den kommunale valgkamp, mener lektor Nils Karl Sørensen.

  • 11.11.2021

    Kultur og entreprenørskab skal belønnes i landkommunerne

    Attraktive kulturmiljøer til unge og længevarende støtte til entreprenante borgeres udviklingsprojekter er vigtige kommunalpolitiske temaer, hvis affolkningen skal bremses.

  • 11.11.2021

    Kommunerne skal gå forrest i klimakampen

    Det er ikke nok, at forbrugerne ændrer adfærd. Skal der rykkes på Danmarks klimaaftryk, må kommunerne gå forrest, siger professor Søren Askegaard.

  • 11.11.2021

    Her er kommunernes tre store udfordringer

    Kommunalvalget er lige på trapperne, og mange kommunale politikere har fokus på det helt nære, men de store globale samfundsudfordringer bør også have plads i valgkampen. Det er nemlig i kommunerne, at mange af løsningerne skal findes.

  • 04.11.2021

    Alle børn skal ses og høres

    Alt for mange børn med sprogproblemer overses i dag. SDU-forsker Laila Kjærbæk og en række kollegaer slår nu til lyd for større fokus på børns evne til at anvende og forstå sprog i sociale sammenhænge og senere også til at læse og skrive. Det betyder – hvis det står til dem – nye måder at vurdere og stimulere børns sprog og flere ressourcer i form af mere viden og flere hænder til daginstitutioner.

  • 28.10.2021

    Lokaldemokratiet vinder frem

    En speciel type udvalg vinder frem i de danske kommuner i disse år. Ny undersøgelse fra SDU har kigget nærmere på de såkaldte §17 stk. 4-udvalg. Selvom de kan lyde kedelige, er de faktisk borgernes korteste vej til indflydelse på lokalpolitik.

  • 27.10.2021

    Tre eksempler på vilde konstitueringer

    Det går ikke altid stille for sig, når der skal konstitueres ude i kommunerne efter et valg. Professor Ulrik Kjær fortæller om tre af de vildeste konstitueringer fra de senere år her.

  • 27.10.2021

    Kampen om borgmesterkæden

    At få nedsat en kommunalbestyrelse og en borgmester kan virke relativt simpelt efter et valg, men hunger efter magt, tilfældigheder og et fristende set-up kan gøre konstitueringsprocessen til et indviklet forløb med hemmelige aftaler. Professor Ulrik Kjær forklarer her spillet, der starter, når stemmeoptællingen slutter.

  • 22.10.2021

    Nyhed om gorillaer og Covid-19 trækkes tilbage

    Forskerne bag et studie om, hvordan Covid-19 kan påvirke bestanden af vilde gorillaer, har trukket deres videnskabelige artikel tilbage, idet forskerne har brug for at undersøge nogle ting nærmere. Derfor har Ny Viden pr. 06.12.2021 også besluttet at slette nyheden, der omtaler resultaterne.

  • 07.10.2021

    SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand

    Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.

  • 06.10.2021

    COVID-19 har ført til stor nedgang i forventet levealder

    COVID-19-pandemien har medført nedgang i forventet levealder i det meste af verden – en nedgang, der ikke er set siden 2. verdenskrig. Danmark og Norge har derimod oplevet en stigning i forventet levealder under pandemien.

  • 20.09.2021

    En tredjedel af verdens træ-arter er udrydningstruede

    Ny rapport om tilstanden blandt verdens træer er en øjenåbner, mener planteekspert på SDU.

  • 17.09.2021

    PFAS-stoffer kan stoppe amning

    Kvinder med perfluorerede stoffer i blodet er mere tilbøjelige til at måtte opgive at amme deres børn.

  • 16.09.2021

    Vi misforstår ofte Tyskland

    Lektor Moritz Schramm vil gøre danskerne klogere på Tyskland. Derfor har han skrevet en bog om kampen om midten i tysk politik i det 21. århundrede.

  • 13.09.2021

    Flere GM-fødevarer på vej til forbrugerne

    EU har givet tilladelse til import af genmodificeret majs, soya, raps og bomuld. Men er GM-afgrøder sikre? Og skal vi dyrke dem i Danmark?

  • 09.09.2021

    SDU-forskere: Trafikstøj øger risikoen for demens

    Data fra to millioner danskere dokumenterer for første gang i verden, at der er sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens.

  • 02.09.2021

    Hvordan udfordrer nye teknologier demokratiet?

    Techgiganter har enormt stor magt – ikke blot over den offentlige samtale, men også den frie forskning. Senest blev forskere fra New York University udelukket fra Facebook, da de var i gang med at afdække problemer med annoncemålretningen på platformen. Professor Claes de Vreese påpeger, at der mangler to sæt klare spilleregler.

  • 26.08.2021

    SDU sætter øjne og ører på robotten

    Efter tre år har forskere på SDU formået at gøre en mobilrobot i stand til at interagere med de mennesker, den møder på sin vej – teknologien åbner nye muligheder for logistikrobotterne.

  • 20.08.2021

    Hvordan vil det gå Afghanistan?

    Taliban har på kort tid overtaget magten i Afghanistan. Hvorfor gik det så galt, og hvordan ser fremtiden ud? Det har vi spurgt professor Sten Rynning om.

  • 11.08.2021

    Tab af ålegræs koster dyrt på klimakontoen

    Ålegræs forsvinder mange steder i verden, og dermed forsvinder også naturens egen effektive binding af kulstof og kvælstof.

  • 10.08.2021

    Sportspsykologi kan hjælpe de selvkritiske unge

    Sportens nye berettigelse er at lære unge at være ambitiøse og målrettede på en måde, der ikke går ud over deres mentale sundhed, mener professor, der er mental træner for eliteatleter.

  • 19.07.2021

    Vilde sportsgrene til OL: De handler om livsstil

    Klatring, surfing og skateboard er tre nye sportsgrene til OL. Lad idrætsforsker Signe Højbjerre Larsen guide dig igennem de nye livsstilsidrætter, så du er klar til at se med, når atleterne skal tæmme elementerne til lands, til vands og i luften.

  • 13.07.2021

    Man behøver ikke starte tidligt for at nå til tops

    Idrætforsker Louise Kamuk Storm svarer på 5 påstande om, hvordan man kan nå til tops inden for elitesport.

  • 05.07.2021

    H.C. Andersen – en del af Disneys DNA

    Vi kender alle Disneys hjertegribende fortolkninger Den lille havfrue og Snedronningen. Men Walt Disneys inspiration af H.C. Andersen går helt tilbage til filmkoncernens grundlæggelse. Det viser ny rapport fra H.C. Andersen Centret.

  • 01.07.2021

    Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk

    Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.

  • 30.06.2021

    I testlaboratoriet med forskerne

    Hos forskningsenheden Muskelfysiologi og Biomekanik arbejder forskerne blandt andet med anvendt træning inden for eliteidræt og breddeidræt samt test af atleters fysiske formåen.

  • 25.06.2021

    Din alder afslører, om du er til hjemmearbejde

    En ny undersøgelse viser, at mange danskere generelt foretrækker at arbejde hjemmefra. Tendensen er stærkere, jo ældre man er. Især unge under 24 år ser væsentlige ulemper ved hjemmearbejde.

  • 24.06.2021

    Tre ting vi holder øje med i knockout-kampene

    Fodboldforskerne Peter Krustrup og Magni Mohr fortæller, hvad de vil holde ekstra øje med i den første ottendedelsfinale på lørdag, hvor Danmark møder Wales.

  • 21.06.2021

    Mental vind i sejlene

    Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi på SDU. Han skal med til OL for tredje gang som sportspsykologisk konsulent for sejlerne. Her fortæller han om sit arbejde med atleterne, om den opmærksomhed, sejlerne får hvert fjerde år - og om hvordan de tackler den.

  • 16.06.2021

    Du kan ikke snyde døden

    Levealderen er steget, og vi kan kurere stadig flere sygdomme. Betyder det, at vi i fremtiden kan udskyde døden og leve længere og længere? SDU-forskere er med i studie, der viser, at biologien har udlagt klare linjer for vores aldringsproces.

  • 10.06.2021

    Disse seks ting kan få særlig betydning

    Fodboldforskeren Morten B. Randers fortæller, hvad han vil holde særligt øje med under EM i fodbold

  • 09.06.2021

    Videomøder: Kvinder klarer sig dårligere

    Forskere har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket især går ud over kvindestemmerne. De opfattes som mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mændenes stemmer.

  • 08.06.2021

    Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt

    Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.

  • 07.06.2021

    Sangfugle udviser ekstrem muskelkontrol

    De gør det ikke for din skyld. Heller ikke for H.C. Andersen og alle de andre digtere, der er blevet betaget af sangfugle i tidens løb. Det handler om benhård konkurrence, og nu afslører et nyt studie, at sangfugle har helt ekstremt detaljeret kontrol over hver enkelt muskelfiber, når de synger.

  • 04.06.2021

    Tre historiske spionskandaler

    I disse dage er det kommet frem, at Danmark gennem en årrække har tilladt amerikansk overvågning af europæiske toppolitikere. I den anledning har vi bedt historielektor og ekspert i efterretningstjenester, Thomas Wegener Friis, komme med sin top 3 over de største spionskandaler i Danmarkshistorien.

  • 26.05.2021

    Kviksølv hober sig op i dybhavsgravene

    Dybhavsforskere har fundet overraskende høje kviksølv-koncentrationer i Stillehavets dybhavsgrave.

  • 17.05.2021

    Babyer udsat for parabener kan få nedsat frugtbarhed

    Spædbørn i 3-måneders alderen, som har været udsat for parabener i mors mave, viser tegn på, at deres frugtbarhed kan være blevet påvirket allerede i fosterstadiet.

  • 12.05.2021

    Tid til at punktere fordomme om voldtægt

    Voldtægt er blandt de alvorligste sager i retssystemet og samtidig en akilleshæl for systemet. Ny bog vil vise vej til at håndtere de komplekse sager bedre - for der er brug for mere end en samtykkelov.

  • 07.05.2021

    Corona-lockdown får især kvinder til at trøstespise

    Under første corona-nedlukning spiste hver tredje af os flere søde sager og skyllede det ned med rigelige mængder af sodavand og alkohol, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet. Det mærkelige er, at italienere og spaniere, som oplevede hårdere nedlukninger, spiste sundere.

  • 28.04.2021

    Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig

    Mikroplast ender ikke kun på åbent hav – faktisk havner en hel del også i kystzonernes økosystemer, og det kan true dyrelivet, viser nyt studie.

  • 26.04.2021

    Lad os få styr på rodet i rummet

    Ingen stat kan tilegne sig rummet. Men eventyrlystne milliardærer og andre private med rumdrømme udfordrer nu traktaterne, som hidtil har holdt styr på pligter og rettigheder i rummet. Forsker på SDU bidrager til at få styr på rodet i rummet.

  • 22.04.2021

    Fiaskoer skal frem i lyset

    Selvom det er en uundgåelig del af livet at fejle, går vi gerne stille med dørene, når det sker. Men måske er det en god idé at stoppe op og dvæle lidt mere ved fiaskoerne som et modsvar på performancekulturen i samfundet.

  • 16.04.2021

    Havets historie skal skrives om

    Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.

  • 15.04.2021

    Kroppen skal med i terapi

    Hvorfor hjælper det ofte patienter med psykiske problemer at sidde på en stol og tale med en terapeut? Det har sprogforskere på SDU undersøgt gennem studier af 634 terapisamtaler, og deres resultater udfordrer vores gængse opfattelse af terapi.

  • 25.03.2021

    Om fem år styrer algoritmer virksomheders investeringer

    Om få år er algoritmer med til at afgøre hvilke produkter, der udvikles. Derfor er det hamrende vigtigt, at vi nu diskuterer algoritmers gennemsigtighed og beslutningsgrundlag, pointerer professor i innovation, Alf Rehn fra SDU.

  • 22.03.2021

    Fremtidens fly skal flyve på CO2 og brint

    Forskere har modtaget 37 millioner kroner fra EU til at producere bæredygtige flybrændstoffer ud af CO2 og brint. Projektet er banebrydende, fordi flyene ikke skal have nye motorer for at flyve bæredygtigt.

  • 19.03.2021

    Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus

    Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.

  • 15.03.2021

    Cli-fi kan lære os om fremtiden

    Klimalitteraturen er i fuld gang med at blive en af tidens mest prominente genrer. Den fremhæves for sine bidrag til klimadebatten, men kan litteratur virkelig hjælpe os med at løse klimakrisen? Det har får studerende på SDU nu mulighed for at afprøve med konkurrencen ”Write your future”.

  • 15.03.2021

    Kvinder i forskning: Eva Arnspang Christensen

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 12.03.2021

    Kvinder i forskning: Mette Søgaard Nielsen

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 12.03.2021

    Kvinder i forskning: Aglae Pizzone

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 11.03.2021

    Kvinder i forskning: Carolin Löscher

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 10.03.2021

    Mundbind er en tikkende plastikbombe

    Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.

  • 10.03.2021

    Kvinder i forskning: Louise Nyholm Kallestrup

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 09.03.2021

    Kvinder i forskning: Charlotte Skau Pawlowski

    I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.

  • 08.03.2021

    ”Jeg føler mig altid lyttet til”

    Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden, og hun er den eneste kvinde i SDU's ledelse. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.

  • 04.03.2021

    Lungerne hjælper frøer med at finde en mage

    Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.

  • 03.03.2021

    Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?

    Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.

  • 01.03.2021

    Solceller skal designes til bæredygtighed

    Tungmetallet bly og stærk polymer bruges i solceller, men grønne teknologier bør designes til genanvendelse, påpeger forsker i innovation. Organiske solceller er et godt eksempel på en helt ny generation af grøn teknologi, hvor bæredygtighed er tænkt ind fra begyndelsen.

  • 26.02.2021

    Kampen om fosfor intensiveres

    Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.

  • 17.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Frederik Waage

    I denne interviewserie skal vi møde fire forskere. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne. Og så er de almindelige mennesker.

  • 12.02.2021

    Ensomhed er en grundfølelse hele året

    Søndag den 14. februar er det Valentinsdag. En dag, hvor vi – selvom mange synes, det er lidt corny – fejrer kærligheden og tosomheden. For de mange, der føler sig ensomme, kan en dag som Valentinsdag måske være ekstra svær.

  • 11.02.2021

    Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!

    De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.

  • 10.02.2021

    Hvor meget CO2 udledte dine oldeforældre?

    Hvor meget CO2 udledte en familie under den sorte omstilling i 1850’erne? Hvor meget udleder en familie under den grønne omstilling? Et nyt projekt sætter ansigt på CO2-udledning for at få os til at indse, hvor meget vi egentlig skal ændre vores liv for at leve op til FN’s klimamål.

  • 09.02.2021

    Nyt våben mod resistente bakterier

    Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.

  • 09.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Hans Jørn Kolmos

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 08.02.2021

    Tilbage i corona-skolen

    Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.

  • 02.02.2021

    Sprogundervisningen får et løft

    Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.

  • 02.02.2021

    Eksperter er også mennesker: Christine Stabell Benn

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 01.02.2021

    Jesu apostle videnskabeligt undersøgt

    I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.

  • 01.02.2021

    Jo længere amning, jo færre infektioner hos baby

    Et nyt studie viser en beskyttende sammenhæng mellem amning og hospitalsindlæggelser for infektioner hos småbørn.

  • 28.01.2021

    D-vitamin har ingen relation til knoglestyrke hos syvårige danske børn

    Måske kan en ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte på OUH tage lidt selvbebrejdelse væk fra de forældre, der nu og da glemmer D-vitamindråberne til deres spædbørn.

  • 26.01.2021

    Eksperter er også mennesker: Morten Sodemann

    I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.

  • 19.01.2021

    Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

    Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

  • 18.01.2021

    Sådan klarer de små virksomheder krisen

    Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.

  • 14.01.2021

    Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?

    Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.

  • 12.01.2021

    Den danske tillidskultur er et problem for cybersikkerheden

    Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.

  • 08.01.2021

    Tomater fra varme lande er bedre for klimaet

    Tomater fra drivhuse udleder cirka otte gange mere CO2 end dem, som gror under åben himmel. Forskere har afdækket verdens mest spiste grøntsags klimaaftryk, og drivhuset er den store CO2-synder.

  • 06.01.2021

    Kommunalvalg 2021

    De 98 kommuner løser en bred vifte af opgaver, som har indflydelse på den enkelte borgers tilværelse. 16. november er der kommunalvalg igen, hvor den enkelte borger kan få indflydelse på de beslutninger, der træffes dér, hvor man er bosat. Forberedelser til valget er allerede i gang. Det uddybes her af professor i statskundskab, Ulrik Kjær.