Skip to main content

Dekanens hjørne

23.02.2021

Om to år åbner Nyt SUND-bygningen på SDU i Odense!

Hvis du kommer forbi Campusvej, kan du tydeligt se, at der sker noget på Nyt SUND-byggepladsen! Nyt SUND toner frem som en markant forlængelse af Stenten. Og længere mod syd skyder Nyt OUH op.

Vi har arbejdet på Nyt SUND-projekt siden 2009 og mange medarbejdere og studerende har givet deres besyv med, når visioner og ideer skulle formuleres. Der har være brugergrupper, fokusgrupper, uformelle snakke og studieture – blandt andet et besøg på Karolinska Institutet i Stockholm, som gav indblik i, hvordan de dér har arbejdet med læringsrum og studiezoner. Alle disse input er indgået som grundlag for tegning, planlægning, bygning og indretning af Nyt SUND.

Inspiration fra Karolinska Institutet

På studieturen til Stockholm deltog et godt mix af studerende, studieledere, uddannelsesansvarlige og arkitekter. Det gav en masse gode dialoger, og det var interessant at se, hvordan Karolinska har lavet spændende og varierde studiemiljøer baseret på simple løsninger. Fælles for deres mange forskellige studiezoner er at skabe intime rum med en menneskelig skala midt i en stor bygning. Her er elementer som pendler og andre loftlamper, tekstiler, farver og planter centrale aktører, der er med til at skabte et studiemiljø, hvor man som studerende kan arbejde både uforstyrret og samtidig tæt på andre studerende.

Turen gav viden om deres to primære principper for studiezoner, som handler om at skabe tryghed og interaktion:

  •  ’Beskyt ryggen’ – ubevist ønsker man at sidde med ryggen beskyttet af væg eller lignende
  • ’Tæthed’ – jo større tæthed jo større sandsynlighed for interaktion
    Enkle, effektive og menneskelige elementer, som de fleste kan nikke til.

Nyt SUND er en helt anden bygning end Karolinska, men deres arbejde har givet god inspiration. Nyt SUND er en samlet bygning, som er direkte koblet med resten af SDU og med Nyt OUH. Det giver mulighed for endnu bedre og mere forskelligartede studiemiljøer, men samtidig bliver det des vigtigere at skabe rum, som man som studerende oplever som vedkommende og som ’vores’.

Kunst er med til at indramme studiezonerne

I Nyt SUND vil værker af fire internationalt anerkendte kunstnere være med til at skabe identitet og atmosfære. Værkerne vil være særdeles synlige i de studerendes hverdag og i studiezonerne. Kunstværkerne tæller tekstiler i studiezonernes ’hytter’, gulvmosaikker, unikke træpaneler på døre, særlige borde og lamper samt en imponerende loftlampe ved den nordlige hovedindgang til SUND. Det bidrager både til stemning og wayfinding i en meget stor bygning. Kunsten er til stede i bygningen, når vi flytter ind, men det er medarbejdere og studerende, der skaber livet og atmosfæren i hverdagen.

Studenterinvolvering af afgørende for et godt studiemiljø

Tre centrale spor knytter sig til Nyt SUND-projektet: 1/ selve byggeriet, 2/ flytteprocessen samt 3/ det spor, der oversætter visionen om Nyt SUND til handling. Spor 3 består af flere delprojekter, hvor et af dem omhandler undervisning og studiemiljø. Og her håber vi, at I – studerende – vil bidrage igen! Ligesom I hjælper med at formulere, hvordan vi skaber et godt fællesskab mellem SUNDs mange faglige og sociale studenterorganisationer.

Jeg glæder mig til at invitere jer ind i Nyt SUND i 2023. Der bliver gjort meget for, at I får en mere sammenhængende studiedag med undervisningslokaler og studiezoner i god fysisk sammenhæng og med en direkte kobling mellem inde- og udemiljøerne. Der skal i fremtiden ikke pendles mellem Winsløwparken og Campusvej – men i de grønne omgivelser, der omgiver Nyt SUND-bygningen med skove, søer og åbent landskab, bliver det muligt at få frisk luft under en rask travetur, nyde naturen, besøge klimahaven og simpelthen flytte en del af studiemiljøet udenfor.

Ole Skøtt, dekan

Sidst opdateret: 17.09.2021