Skip to main content

Børnenes professor får en halv million i hædersbevisning

Hvert år uddeler Bagger Sørensen Fonden 500.000 kroner til en forsker, der gør en enestående og usædvanlig indsats indenfor fondens interesseområder. I dag modtager Steffen Husby, professor, overlæge og forskningsleder i Pædiatrisk Forskningsenhed, Bagger Sørensen Fondens store Forskerpris for sin forskning i cøliaki.

Cøliaki (også kendt som glutenallergi) er et nyt interesseområde for fonden, der giver penge til forskning i sygdomme, som familien Bagger Sørensen, der tidligere stod bag tyggegummifabrikken Dandy, selv er i berøring med.

Bestyrelsesformand Claus Bagger Sørensen har en datter med cøliaki.
Steffen Husby har forsket i cøliaki gennem 30 år, og han mener, at mellem 20.000 og 50.000 danskere har sygdommen uden at vide det. I hvert fald har mere end 1 ud af 100 svenskere og finner cøliaki, mens kun 1 ud af 1000 danskere har diagnosen. Og intet tyder på, at danskerne skulle være mindre disponeret.

Bagger Sørensen Fondens store Forskerpris gives til én person hvert år. Prismodtageren må have ydet en elitær forskningsindsats på allerhøjeste internationale niveau objektiviseret ved bibliometrisk analyse. Halvdelen af prisen er en personlig hædersgave. Den anden halvdel skal anvendes inden for forskningsområdet.