Nyt samarbejde: SDU-dataloger skal være med til at løse mysteriet om livets opståen på Jorden

Hvordan opstod livet på Jorden? Hvor almindeligt er liv i universet? Disse spørgsmål har traditionelt været behandlet af biologer, men dataloger er i stigende grad med til at løse livets mysterier, og nu indgår dataloger fra SDU i et samarbejde med forskere fra Tokyo Institute of Technology for at løse gåden.

Alt liv, selv de simpleste organismer, består af yderst komplekse kemiske strukturer, der kan kombineres på stort set uendeligt mange måder. At udforske og forstå alle de kombinationer, der kan have ført til livets opståen, er en af videnskabens store udfordringer.

I laboratorieforsøg arbejder forskere traditionelt med at teste en kombination af gangen – og det er et ekstremt tidskrævende arbejde. Hvis man lader en computer udføre virtuelle tests af kombinationsmulighederne, kan man på ultrakort tid gennemgå mange flere muligheder og opnå helt andre resultater.

Når man anvender metoder fra datalogiens verden til kemisk forskning kaldes det keminformatik.

Princippet er velkendt fra bioinformatik, hvor dataloger udvikler beregningsværktøjer til at forstå og fortolke biologiske data.

Høste værdifuld viden fra store mængder kemiske data

"Algoritmisk keminformatik sigter mod den samme form for forståelse af kemiske systemer. Vores tilgang, som er baseret på matematiske metoder, vil gøre det muligt at f. eks. analysere og høste værdifuld viden fra store mængder kemiske data”, forklarer Daniel Merkle, lektor ved Institut for Matematik og Datalogi (IMADA).

På vegne af IMADA har Daniel Merkle indgået en aftale med Earth-Life Science Institute (ELSI), Tokyo Institute of Technology.

Med aftalen bliver IMADA et ELSI Origins Network Affiliated Center.

ELSIs mission er at undersøge, hvordan vores planet blev dannet, og hvordan dens tidlige miljø blev egnet for udviklingen af først simpelt, senere avanceret liv.

ELSI Origins Network er et unikt globalt videnskabeligt netværk med det formål at støtte disse bestræbelser.

Blandt ELSI Origins Networks primære mål er at støtte unge forskere fra forskellige forskningsområder. Projektet finansierer 10 postdoc forskere, der vil tilbringe halvdelen af deres tid i Japan.

En af disse postdocs er Jakob Lykke Andersen fra IMADA, der netop er blevet færdig med sin ph.d. under en bilateral aftale mellem Syddansk Universitet og universitetet i Leipzig.

Nye beregningsmetoder gør det lettere at finde livets byggesten i universet

In silico Support for Eschenmoser’s Glyoxylate Scenario, J.L. Andersen, C. Flamm, D. Merkle and P.F. Stadler, Israel Journal of Chemistry  55(8), 919–933, 2015.