SDU Esbjerg og UC SYD vil i nye fælles fysiske rammer samarbejde om alt det, det giver mening for to selvstændige uddannelsesinstitutioner at samarbejde om.
Et af de vigtigste samarbejder er etableringen af et fælles bibliotek. SDUB i Esbjerg og UC SYD Biblioteket lægges sammen og vil danne hjertet i samarbejdet og være det fysiske centrum i det nye fælles hus – for studerende, undervisere og forskere.
Biblioteket er det første rum, man træder ind i, når man bevæger sig fra SDU til UC SYD – og det sidste, man forlader den modsatte vej.
Der går et stort arbejde forud for en egentlig samarbejdsaftale, der forventes at træde i kraft den 1. oktober i år – f.eks. i forbindelse med fælles bibliotekssystemer og sømløse adgange til de forskellige licenser og digitale løsninger.
Samarbejdet gælder ikke kun i Esbjerg og Kolding, hvor UC SYDs campusser bygges direkte sammen med SDU's. De tilbud, biblioteket udbyder, når samarbejdet er fuldt udrullet, gælder også UC SYDs campusser i Haderslev og Aabenraa.
Derudover vil samarbejdet konkret dreje sig om f.eks.:
- Fælles kantine (UC SYDs nye kantine)
- Brug af hinandens lokaler og fælles lokalebooking
- Fælles idrætsanlæg
- Fælles adgangskort
- Fælles wi-fi
- Fælles print og kopi
- Fælles fredagscafé for de studerende
I SDU Esbjergs nye hus er der planlagt:
- 11 undervisningslokaler
- Kontorer
- Rummelige fællesarealer inklusive en læringstrappe – et fleksibelt opholdssted, hvor man kan studere eller mødes
I stueetagen er der primært undervisningslokaler og studiefaciliteter, på første sal primært forskningsarealer
UC SYD og SDU har siden 2013 været i dialog om at flytte sammen på Degnevej, og der er arbejdet med planerne i en række arbejdsgrupper med deltagere fra de to institutioner.
Det nye hus bliver i to etager på 7.650 kvm tegnet af Cubo Arkitekter. Prisen er 120 mio. kr. NCC’s datterselskab Jakobsen & Blindkilde står for byggeriet sammen med Cubo Arkitekter og EKJ Rådgivende Ingeniører. Den fysiske sammenbygning med UC SYD vil ske i efteråret 2019.
24. september 2020 afleveres projektet til Bygningsstyrelsen. Derefter testes bygningen og overdrages til SDU ultimo 2020.
Nuværende samarbejde SDU-UC SYD
Samarbejdet mellem SDU og UC SYD finder sted på en lang række niveauer – i form af formelle samarbejdsrelationer som konsortiedannelser, større projektsamarbejder, kombinationsstillinger eller ph.d.-uddannelsesforløb og i form af personbårne relationer i tilknytning til konkrete forskningsprojekter.
Forskningssamarbejde mellem de to organisationer før sammenflytningen:
- UC SYD Forskning og Forskningsenheden for Sundhedsfremme ved SDU: To ph.d.-studerende på sundhedsområdet laver deres afhandlinger i samarbejde mellem enheden ved SDU og UC SYD, men muligheden for flere større forskningsprojekter mellem UC SYD Forskning og Forskningsenheden for Sundhedsfremme ved SDU evalueres løbende.
- Der var i 2017 i alt 16 ph.d.-projekter på UC SYD i samarbejde med SDU. (Årsrapport 2017, UC SYD Forskning)
- Studerende, der efter bachelor på UC SYD læser kandidat på SDU pr. 05.09.2019: 88 studerende