Skip to main content

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke opgaver og forpligtelser har man som censor?

Censors funktion er primært at bidrage til bedømmelsen og sikre at eksamen gennemføres på retfærdig og korrekt vis. Men derudover skal censor også tilse, at der eksamineres i overensstemmelse med studieordningens målbeskrivelser og vurdere om disse er rimelige og passende for det pågældende niveau (f.eks. bachelor- eller kandidatniveau).
Tilbagemeldingsskemaet skal ikke kun udfyldes hvis man har noget at udsætte på den konkrete eksamensafvikling, men giver også mulighed for at fremsætte yderligere kommentarer, f.eks. om det almene niveau, forskellige prøveformers fordele og ulemper eller generelle forhold vedrørende uddannelsen.
Studiesekretariatet ved den institution hvor man skal være censor har pligt til at fremsende relevant studieordning etc. i tilstrækkelig god tid i forvejen, om muligt gerne én uge før.

Får jeg honorar for ikke gennemførte eksaminer?

Du får honorar for alle eksaminer som fører til at der udfyldes en protokol (eller tastes karakter eller lignende), herunder udeblivelser.

Hvordan undgår jeg gensidig eller gentagen censur?

Som censor skal du sige til, hvis du i den umiddelbart foregående eksamenstermin er blevet brugt som censor ved samme uddannelse, og evt. sige nej til en opgave du får tilbudt, især hvis den drejer sig om eksamen i samme fag eller med samme eksaminator. Selv om det kan være fristende at foreslå en censor, man har mange og gode erfaringer med, skal man som eksaminator (og studieleder og eksamenssekretær) være opmærksom på at undgå gentagen censur.

Hvor stor ekspertise skal man have for at kunne være censor i et bestemt fag eller på en bestemt opgave?

Censorer er i almindelighed generalister, og at være censor kan ikke sammenlignes med f.eks. at indgå i et fagligt bedømmelsesudvalg. Som censor skal man naturligvis have et grundlæggende og helst solidt kendskab til det faglige område, som eksamen drejer sig om. Men en eksamen drejer sig også om at foretage en ekstern kontrol med relevansen af det der eksamineres i, den overordnede sammenhæng med målbeskrivelser og niveau etc. Dette kan gøres lige så godt af en censor, som ikke selv forsker inden for det pågældende emneområde.

Må jeg være censor ved mit eget universitet?

Nej. Indtil to år efter at dit ansættelsesforhold ved et universitet (det gælder også deltidsstillinger) er ophørt, må du ikke være censor ved det.

Løn og afregning

Aflønning sker efter gældende norm. En censortime afregnes til kr. 438,31 + feriepenge.
Ved mundtlige prøver, hvor censor er til stede, ydes kørselsgodtgørelse efter SDUs gældende takst
(0-2.000 kørte km pr. år afregnes til kr. 2,05 kr. pr. km. Fra 2.000-20.000 kørte km pr. år afregnes der til kr. 3,70 pr. km.
Efter 20.000 kørte km pr. år afregnes der atter kr. 2,05 pr. km).
Studiekontakten sender en honorarblanket til censor som udfyldes og returneres efter eksamen, hvorefter lønkontoret sørger for udbetaling.
Ved censur der løber over flere dage, er der mulighed for overnatning på hotel. Studiekontakten er behjælpelig med booking.

Pensum

Vedrørende spørgsmål til pensum, kontakt da studiesekretæren, som herefter vil sørge for, at det bliver fremsendt hurtigst muligt.

 

Sidst opdateret: 01.12.2022