Forskningsformidling

Forskningen på FKF er i konstant udvikling, og de spændende resultater afslører nyt om verden omkring os. Mange af vores forskere holder jævnligt foredrag, og hvis du har interesse for et af forskningsområderne og mangler en til at fortælle om det, så hjælper vi gerne med at sætte dig i forbindelse med den rigtige person. 

Er du specielt interesseret i Fysik, så kan du booke (kontakt Lilian Skytte) et besøg på SDU med følgende foredrag:

Foredrag med tema indenfor Fysik

Fundamentale teorier

Oplægsholder: Lektor Thomas Ryttov

Jeg vil i dette foredrag fortælle jer om min forskning med at forstå de mest fundamentale teorier, som beskriver vores univers og dets mindste byggesten. Den helt grundlæggende ramme, som vi benytter, hedder kvantefeltteori og er på mange måder det uundgåelige resultat, hvis man tager kvantemekanik og Einsteins specielle relativitetsteori og forener dem i et stort hele.

De mindste byggesten, vi indtil videre har observeret i store acceleratorforsøg rundt omkring i verden, kaldes for elementarpartiklerne. Disse inkluderer en masse eksotiske størrelser som kvarker, leptoner, elektrosvage vektorbosoner, gluoner og fotoner. Den kvantefeltteori, som beskriver deres indbyrdes vekselvirkninger, hedder Standardmodellen og er en uhyre sofistikeret teori. Der er dog en række forunderlige fænomener, som vi stadig mangler at forstå til fulde.

Helt generelt kommer kvantefeltteorier i mange forskellige forklædninger og kan indeholde mange forskellige egenskaber. Man kan forestille sig fundamentale teorier i flere dimensioner, have forskelligt partikelindhold, have forskellige symmetrier, osv., og det kræver typisk snilde og rigtig god matematisk sans at kunne håndtere dem. Ja, til tider kræver det faktisk verdens største supercomputere for at få dem til at bekende kulør og vise deres sande egenskaber. Først når dette er opnået, kan vi få en forståelse af deres potentiale som en fundamental teori for universet og alle dets mange uløste gåder. På den måde drejer min forskning sig om at forstå universet på det mest grundlæggende niveau, og jeg håber, at i vil gå herfra med en dybere forståelse af hele det komplekse puslespil.


Fysikken bag hverdagsmaterialer

Oplægsholder: Lektor Carsten Svaneborg

I foredraget taler jeg om hvordan sæbe hjælper os med at vaske op, hvordan sæbe molekyler skaber strukturer, hvordan elastikker og lim virker, hvad mælk og mayonnaise har til fælles, og om materialerne, der er både er faste og flydende på samme tid og meget mere. I løbet af foredraget kommer jeg forbi begreber som temperatur, overflade spænding, hydrofob/hydrofil, elasticitet, viskositet og meget andet.

Varighed: 45 min.

 

Fysikken af polymere

Oplægsholder: Lektor Carsten Svaneborg

Plastik og gummi består af polymermolekyler, dvs. lange trådformede sammenfiltrede molekyler. Vores DNA er også polymerer, ligesom de proteiner som alt liv er bygget med. I foredraget introducerer jeg disse polymere og deres materialer og hvordan vi bruger computer simulationer til at visualiserer og forstå hvordan molekylerne giver disse materialer deres nyttige egenskaber.

Varighed: 45 min.

Hvad er lys?

Oplægsholder: Professor Sebastian Hofferberth

Teknologi baseret på lys bruges i dag overalt, fra kasseapparater i supermarkeder over lyslederkabler til internet til stråleterapi, men hvad er lys egentlig? Dette spørgsmål optog i lang tid fysikere, for svaret er ikke så simpelt. Under normale omstændigheder har lys egenskaber, som man forbinder med bølger, men lys har også egenskaber, der er karakteristiske for partikler, og først med kvantemekanik blev det muligt at beskrive og forstå denne partikel-bølge-dualitet, som skyldes at lys er kvantiserede partikler.

Foredraget dækker bølge- og partikelegenskaber og kan kombineres med laboratorierundvisninger og demonstrationseksperimenter.

Universets begyndelse

Oplægsholder: Professor Martin S. Sloth

Hvordan opstod universet i big bang, og var der noget før big bang? Det lyder måske som vilde og abstrakte spørgsmål, men hvad ved vi faktisk, hvad ved vi ikke, og hvorfor er det værd at vide mere?

I dette foredrag vil jeg forsøge at besvare disse spørgsmål og også forklare de tre hovedteorier for, hvad vi mener, der var før big bang. Jeg vil også komme med en personlig vinkel og forklare, hvorfor min egen teori (curvaton mekanismen) for oprindelsen af alt stof og struktur i universet forsætter med at være konsistent med de nyeste observationer og komme ind på vores nye paradigme for, hvad den simplest mulige teori for mørkt stof er (Planckian Interacting Massive Particles as Dark Matter).

Flere foredrag

Vi har mange flere muligheder, og her er en oversigt over nogle af dem. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er interesseret i at høre mere om:

 • Biofysik & den livsvigtige membran • Adam Cohen Simonsen
  Om en af livets vigtigste byggesten, og hvordan fysikere kan bruge
  membraner til undersøge alt fra ost til nye materialer.
 • Mysteriet om tidens retning • Michael Lomholt
 • Om tid og hvorfor tiden altid går fremad, og om tilfældigheder.
 • Mørkt stof • Mads Frandsen
  Find ud af, hvordan vores modeller har brug for mørkt stof, hvad vi
  tror, mørkt stof er, og hvordan vi leder efter mørkt stof.
 • Universets gåder • Chris Kouvaris (Bemærk: Engelsk sprog)
  Fra tåger af gas til stjerner, der lever, ældes og dør som hvide dværge,
  neutronstjerner eller sorte huller.

Videnskab i ørerne

Vores forskere formidler gennem mange kanaler. Du kan blandt andet høre dem i  nedenstående podcasts.

Derfor crasher dit smartphonebatteri, når det er koldt.

Hør adjunkt og ph.d, Dorthe Bomholdt Ravnsbæk i podcasten, og bliv klogere på hvordan bedre batterier kan hjælpe os i den grønne omstilling.

85 procent af vores univers består af mørkt stof, som vi ikke aner, hvad er.

Hør lektor på CP3, Mads Thoudal Frandsen, fortælle om mørkt stof i podcast-serien Vov at vide.

Tiltag vi støtter op om

Kvantebanditter er en del af et fysik-formidlingsprogram, der henvender sig til både folkeskole og gymnasium. Formålet med programmet er at skabe interesse for kvante- og partikelfysik blandt befolkningen. Der kan bl.a. bookes foredrag med fagligt indhold til både skoler, gymnasier og børnehaver.

Inspire Educate Innovate har til formål at udbrede læren om naturvidenskab og videnskabens løsninger på nutidens problemer - med særlig fokus på fysik.

UngOdense har et forløb for 8.-10. klasse i fysik. Forløbet, der hedder "Fra atomer til galakser", planlægges i samarbejde med forskere fra FKF.

Du er altid velkommen til at kontakte Lilian Skytte, hvis du har andre ønsker eller behov.