Skip to main content
DA / EN

Bioteknologer jagter potentielt lægemiddel mod øjensygdomme

Henrik Karring, lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, har sammen med forskere fra Aarhus Universitet fundet den molekylære årsag til en række øjensygdomme.

Forskningsresultaterne, der netop er offentliggjort i Biochemistry, et respekteret tidsskrift inden for proteinforskning, viser sammenhængen mellem mutationer i genet for proteinet TGFBIp og dannelsen af uklarheder i en stribe såkaldte amyloide øjensygdomme.

Har fundet ”nålen i høstakken”

Proteinet TGFBIp findes i høj koncentration i øjets hornhinde. I en række arvelige sygdomme giver mutationer i genet for TGFBIp anledning til, at proteinet foldes forkert, og der dannes amyloid. Ophobningen af amyloid resulterer i nedsat syn. TGFBIp-proteinet består af i alt 638 aminosyrer, og forskerene har nu entydigt fundet den sekvens i proteinet, som danner amyloid.

”Den 18 aminosyrer lange sekvens udgør kun 2.6 % af hele TGFBIp-proteinet, så man kan godt sige, at vi har fundet nålen i høstakken”, siger Henrik Karring (billedet).

”Vi har nu i to uafhængige forskningsundersøgelser og med forskellige metoder fundet den samme amyloid-dannende sekvens af TGFBIp-proteinet. Så vi er overbeviste om, at vi har fundet det rigtige område i TGFBIp proteinet,” siger han.

Samarbejde med Griffith University, Australien

Med udgangspunkt i de nye forskningsresultater vil Henrik Karring og ph.d.-studerende Sanne Ea Jørgensen nu i samarbejde med australske forskere forsøge at finde et lægemiddel mod øjensygdommene. Sanne Ea Jørgensen har således produceret og oprenset en større mængde normalt og muteret TGFBIp, som skal bruges til en storstilet screening af naturstoffer.

”Ved at screene flere hundrede til tusinder af stoffer håber vi at finde et potentielt lægemiddel mod denne type af øjensygdomme,” siger Sanne Ea Jørgensen.

Forskningsprojektet blev ledet af professor Jan J. Enghild fra Aarhus Universitet. 

For mere information kontakt
Lektor Henrik Karring, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi: hka@kbm.sdu.dk / mob. 21356350

 

Redaktionen afsluttet: 11.06.2015