Skip to main content
DA / EN

Bobler fra fortiden

Her blev ilt fanget for 1,6 milliarder år siden

Kig lige på disse billeder: De forestiller 1,6 milliarder år gamle fossilerede bobler af ilt, skabt af bittesmå mikrober i et lavvandet hav på en meget ung Jorden.

Boblerne er fotograferet og analyseret af forskere, der studerer Jordens tidlige liv.

Fossilerede bobler og cyanobakterielt væv fra 1,6 mia. år gamle bakteriemåtter fra Vindhyan Supergroup i centrale Indien. Foto: Stefan Bengtson.

Mikrober er særligt interessante: Ikke alene var de de første livsformer på Jorden; til trods for deres uanseelige størrelse havde de enorm betydning: Det var det deres aktivitet, der omdannede vores planet til et sted, hvor planter og dyr kunne trives og udvikle sig til livet, som vi kender det i dag.

Bakterier gav os ilt

Nogle af disse tidlige mikrober var cyanobakterierne, som levede på lavt vand. Vha. fotosyntese dannede de ilt, og nogle gange blev denne ilt fanget som små bobler i slimede bakteriemåtter.

Billederne forestiller sådanne bobler, der er blevet bevaret til i dag.

Ph.d. Therese Sallstedt og kolleger fra SDU, det svenske nationalhistoriske museum og universitetet i Stockholm har studeret fossilerede sedimenter fra Indien, og i den forbindelse opdagede de nogle runde sfærer i de fossilerede bakteriemåtter.

Fossilerede bobler og cyanobakterielt væv fra 1,6 mia. år gamle bakteriemåtter fra Vindhyan Supergroup i centrale Indien. Foto:  Stefan Bengtson.

Indblik i Jordens tidlige økosystemer

- Vi mener, at disse sfærer er iltbobler, som blev dannet i cyanobakterielle måtter på lavt vand for 1,6 mia. år siden, siger Therese Sallstedt.

Cyanobakteriernes aktivitet ændrede Jordens overfladeliv uigenkaldeligt, fordi de skabte ilt til atmosfæren. Det var også dem, der skabte de såkaldte stromatolitter, som stadig findes på Jorden.

Nogle bobler er trykket lidt sammen, hvilket antyder, at de har været bøjelige i deres oprindelige form. Credit: Stefan Bengtson.

Forskerne mener nu, at cyanobakterier spillede en større rolle end hidtil antaget i dannelsen af fosforitter, en sedimentær fosfatbjergart, på lavt vand – og det giver nutidens forskere et unikt indblik i Jordens tidlige økosystemer.

Topfoto forestiller nutids-stromatolitter i Australien. Foto: Colourbox.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Geobiology.

Kontakt

Ph.d. Therese Sallstedt. Email therese.sallstedt@nrm.se

Redaktionen afsluttet: 02.03.2018