Skip to main content
Studiestart

Nye studerende glade for digital studiestart

Det nye studiestartskursus How to Uni til kommende studerende på Humaniora bliver virkelig godt modtaget. De studerende har allerede før studiestart været godt i gang med faglige overvejelser og at lære hinanden at kende.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 03-09-2019


Når 1263 nye studerende i denne uge møder op til studiestart på en af SDU’s humanistiske uddannelser, så er mange af dem allerede godt i gang med både faglige refleksioner og at opbygge sociale fællesskaber på studiet. 

Mere end 800 af dem har nemlig  før selve studiestarten mødt hinanden digitalt igennem det nye studiestartskursus How to Uni, der introducerer de kommende studerende til både regler, systemer og det nye liv som studerende på universitetet. 

Ros fra studerende

Det nye kursus er blevet taget overordentligt godt imod af de kommende studerende på Humaniora. I evalueringerne, der hidtil er indløbet, lyder den samlede vurdering af How to Uni på 8,1 på en skala fra 0-10. Samtidig er evalueringerne fyldt med rosende kommentarer fra de studerende om deres udbytte af studiestartskurset: 

- Altså helt perfekt. Man føler sig helt vildt motiveret, og det gør det nemmere for én at koncentrere sig mere roligt om den faglige del.

- Det væsentligste var uden tvivl refleksionsopgaverne, så man kunne se, hvilke tanker de andre studerende har gjort sig om deres studiestart. På den måde bliver ens egne tanker bekræftet/afkræftet.

Man føler sig helt vildt motiveret, og det gør det nemmere for én at koncentrere sig mere roligt om den faglige del

Kommende studerende, i evaluering af How to Uni

- Mit væsentligste udbytte af How to Uni har været at få at vide, hvad underviserne forventer af én, hvordan det i det hele taget foregår at gå på uni, og de nuværende studerende, der fortæller om læsemængden og om, hvad man selv kan forvente af oplevelsen. Desuden var de gode råd til studievaner god.

Sådan lyder nogle af de mange positive kommentarer fra de kommende studerende, der allerede har været igennem det digitale studiestartskursus. 

Marineret i motivation

I studievejledningen på Humaniora er leder Rune Mastrup Lauridsen naturligvis meget tilfreds med modtagelsen af studiestartskurset. For et af de vigtigste formål med den digitale studiestart er netop at skabe god motivation ved bl.a. at styrke relationerne blandt de nye studerende.

- For os har det været vigtigt at gøre kurset til et læringsværktøj. Vi vil ikke bare proppe de studerende med en masse praktisk og teknisk information, men fremme deres positive forventninger, engagement og motivation i forhold til deres nye studie. Man kan sige, at de praktiske elementer af kurset er blevet vendt i en motivationsfremmende marinade, forklarer han. 

God vibe – allerede før studiestart

I løbet af kurset introduceres nye studerende både til de væsentligste kommunikationsplatforme, opbygningen af en universitetsuddannelse, hvilke forventninger der er til dem som universitetsstuderende, studieadministrative regler, betydningen af motivation mm. Det tager cirka 3 timer at gennemføre kursets 5 moduler.

Og i hvert modul af kurset mødes de nye studerende digitalt med deres kommende medstuderende på kursets discussion boards og reflekterer over og debatterer eksempelvis faglige forventninger og egne kompetencer. 

- Det har tydeligvis bidraget til at skabe en god vibe før studiestart blandt de kommende studerende, at de allerede er i dialog med deres medstuderende både om faglige spørgsmål, nervøsitet, flytning til en ny by mm., fortæller Rune Mastrup Lauridsen fra studievejledningen og uddyber:


Vi må ikke underkende, hvor spændte og nervøse de nye studerende er. Kan vi reducere usikkerhed om, hvad der venter, og gøre dem mere trygge … så giver det vores tutorer og 1. semester-undervisere langt bedre arbejdsbetingelser

Rune Mastrup Lauridsen, leder af Studievejledningen på Humaniora

- De er virkelig gode til at give hinanden opbakning; når en studerende fortæller, at det er lidt nervepirrende at flytte til en ny by, så tilbyder en af de medstuderende straks at vise rundt. Og det gør studiestarten meget bedre, at man har fået en fornemmelse af, at de andre virker søde, så man kan begynde med positive forventninger. 

Og det er en stor fordel – ikke kun for de kommende studerende - men også for de tutorer og undervisere, som skal sikre de nye studerende en god start, understreger lederen af studievejledningen: 

- Vi må ikke underkende, hvor spændte og nervøse de nye studerende er. Kan vi reducere usikkerhed om, hvad der venter, og gøre dem mere trygge ved både det faglige og hinanden, inden de lander på campus, så giver det vores tutorer og førstesemester-undervisere langt bedre arbejdsbetingelser.

Kort om How to Uni

  • Nye studerende ved SDU’s humanistiske uddannelser skal i år for første gang gennemføre det digitale studiestartskursus How to Uni. Kurset er inspireret af Samfundsvidenskab - som kørte deres version af How to Uni sidste år - men med nyt indhold, så det passer til de humanistiske uddannelser.
  • Gennem kurset tilbydes nye studerende de mange praktiske, tekniske, faglige og studierelevante informationer vedr. studiestart digitalt, så de kan sætte deres mail op eller få styr på semestrets kurser, når det passer dem.
  • Derudover er kurset tænkt som et læringsværktøj, der ved at sætte fokus på centrale begreber som de studerendes autonomi, kompetencer, relationer og mening skal lægge grunden til en god og holdbar motivation hos de nye studerende.   
     
Redaktionen afsluttet: 03.09.2019