Skip to main content

Ny Podcast: Anders Lund Madsen og Pia Heike Johansen portrætterer livet på landet

Podcastserien ’Trods dårlige odds’ tager dig med på en rejse væk fra de store byer og ud på landet for at finde svaret på, hvorfor livskvaliteten er så høj hos folk, der bor i de danske yderområder og landdistrikter. I serien træder Anders Lund Madsen i landdistriktsforsker Pia Heike Johansens fodspor.

I Danmark er livskvaliteten højere på landet end i byerne – det viser flere undersøgelser fra Danmarks Statistik og Gallup. Dét undrer Anders Lund Madsen, der selv bor midt i København, hvor han ofte hører historier om fraflytning, lukkede skoler og forfald i de danske yderområder. Anders Lund Madsen tager derfor på roadtrip for at blive klogere på, hvad det er, der giver livet på landet kvalitet.

Anders Lund Madsens rejse er blevet til podcastserien ’Trods dårlige odds’, hvor du som lytter kommer med gennem åbne landskaber, ud i danske hjem og ind i fællesskaber, der ofte er knyttet sammen af fred, ro og rytmen fra naturen. Med på linjen har han Pia Heike Johansen, som er landdistriktsforsker hos Center for Landdistriktsforskning og en del af forskningsprojektet ’Livskvalitet i yderområder og landdistrikter’.

”I Realdania synes vi, det er interessant, at menneskekenderen Anders Lund Madsen og landdistriktsforskeren Pia Heike Johansen sammen får tegnet et portræt af hverdagslivet og livskvaliteten på landet anno 2020. For hvordan kan det være, at livskvaliteten er så høj i yderområderne, når man mange steder er udfordret af fraflytning, en aldrende befolkning og lav økonomisk vækst? Det skal vi have skabt en bedre forståelse af, og det bidrager podcasten til gennem journalistisk reportage og forskerens perspektiver,” fortæller Simon Harboe, projektchef i Realdania.

Landdistriktsforsker Pia Heike Johansen er enig i, at det er vigtigt at skabe en bedre forståelse af livskvaliteten i landdistrikterne og fremhæver, at podcasten er tro mod det billede, hun selv har fået af yderområderne gennem sin forskning:

”Det er en kæmpestor glæde at være med til at dele ud af min forskning om hverdagslivets livskvalitet blandt dem, som bor på landet. Anders har været en fantastisk landdistriktsforskerlærling, og måden, Zissel og Josefine har produceret podcasten, er så tro mod at gengive den forskellighed, som kendetegner landlivets glæder. Det hører med til forskerkarrieren at publicere i højt rangerede internationale tidsskrifter, og man bliver stolt, når det nu og da lykkes at få en artikel antaget. Det er med lige så stor stolthed, at jeg deltager i podcasten, og jeg håber, at jeg giver tilbage til de mange landboere, som gennem tiden har lukket mig ind i deres tanker og følelser ’om det at bo på landet’”.

Podcastserien består af i alt syv afsnit, som tager dig med til seks steder i Danmark, hvor forskningsprojektet ’Livskvalitet i yderområder og landdistrikter’ har lavet feltarbejde. De seks steder er: Præstø, Odsherred, Norddjurs, Lyø, Avernakø, Fjaltring og Bornholm. Forskningsprojektet er støttet af Realdania, og det undersøger bl.a., hvad der giver livskvalitet i hverdagslivet, når man bor uden for de store byer.

Topfoto: Claus Bjørn for Realdania

Lyt til podcast-serien

Serien er produceret og klippet af Zissel Astrid Kjertum-Mohr og Josefine Maria Hansen for Realdania, mens lyd og musik er udviklet af Ida Skovsgaard og Johan Knutz Haavik.

Lyt med til podcasten gennem din foretrukne podcast app eller via Realdania.dk

Forskningsprojektet

Læs mere om forskningsprojektet Livskvalitet i yderområder og landdistrikter på Realdanias hjemmeside

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 18.12.2020