Skip to main content
Ud i praksis

Studerende til undervisning i Vollsmose: Mit første job stod bøjet i neon

Hvordan gør man det håndgribeligt for studerende på Interkulturel pædagogik, hvad de kan bruge deres uddannelse til? Flytter undervisningen én dag til Vollsmose, som lektor Helle Lykke Nielsen har gjort med succes. Læs her, hvad de studerende fik ud af besøget.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 23-01-2019

Landets største ghetto, Vollsmose, præger den politiske debat både på Christiansborg og i Odense og er særligt aktuel for tiden, især pga. regeringens plan for et Danmark uden parallelsamfund.

Men virkelighedens Vollsmose er andet og mere end sit ry som ghetto med høj arbejdsløshed, kriminalitet og mange indvandrere. Og nuancerne arbejder SDU-lektor Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier på at få frem i lyset, både når hun underviser og forsker.

 

Undervisning flytter til Vollsmose

Eksempelvis flyttede undervisningen af en gruppe bachelorstuderende på Interkulturel Pædagogik og dansk som andetsprog én dag til Vollsmose i slutningen af 2018. Formålet var at gøre det langt mere håndgribeligt for de studerende, hvad deres uddannelse kan bruges til.

- De studerende på faget skriger på praksis og viden om, hvad de kan blive og hvordan der er brug for dem på arbejdsmarkedet. Vollsmose er for os et fantastisk laboratorium – kun 3,5 kilometer væk - hvor vi kan gå ud og øve os og få alle perspektiver med, når man gerne vil undersøge spørgsmål om forældresamarbejde og dansk som andetsprog, siger lektor Helle Lykke Nielsen og fortsætter:

- De studerende kan se nogle muligheder både for at være frivillige derude og skrive BA-opgaver, som institutionerne i Vollsmose kan bruge til noget. Det er et samarbejde, som komme alle til gode.

 

Vigtigt at mærke praksis

De tre studerende fra Interkulturel Pædagogik, som vi mødte, efter de havde haft én undervisningsgang i Vollsmose med fokus på forældresamarbejde, var helt enige.

- Det er en gave, at have en underviser som er så engageret og har forbindelserne, så man kommer ud i felten. Mit kommende job stod jo bøjet i neon efter Vollsmose-besøget. Med min interesse for at arbejde med sprogstimulering og familier er det helt oplagt, at jeg skal være familierådgiver i Vollsmose efter studiet, forklarede Carina Fylling om udbyttet af besøget.

Og hendes medstuderende Anna Bremer Hansen supplerede:

- Det er virkelig godt at komme ud og mærke praksis og finde ud af, hvad der vækker interesse - også i forhold til at vi snart skal skrive bachelorprojekt. Det var dejligt bekræftende, at man sagtens kan bruge sin viden fra undervisningen til at arbejde med problematikker i praksis, fortæller hun.

 

Inspirerende Sahan

Anna Bremer Hansen var særligt glad for mødet med den både prisbelønnede og meget omtalte somaliske kvindeforening Sahan.

- Vores møde med den somaliske kvindeforening Sahan var særligt inspirerende, fordi de var fulde af gåpåmod og lyst til at skabe forandringer bl.a. i forhold til de begrænsninger, som de møder på grund af mediefremstillingen af somaliske kvinder, siger Anna Bremer Hansen, og hendes medstuderende Mette Thomsen uddyber:

- Hos Sahan talte vi meget om de misforståelser og den mistro, som de somaliske kvinder ofte støder på i mødet med os danskere. De skal som udgangspunkt forsvare, dem de er, og argumentere grundigt for, hvorfor de er gode forældre.

 

Spot på forældresamarbejde

Gennem møder med skolelederen på Abildgårdskolen, Vollsmose-sekretariatet og den somaliske kvindeforening Sahan fik de studerende på Interkulturel Pædagogik praktisk indblik i, hvor brændende aktuelt deres kursus i forældresamarbejde er ude i praksis.

- Netop forældresamarbejde, som jeg underviser i på uddannelsen, er særligt aktuelt pt., fordi der er en stigende tendens til, at forældreansvaret fylder mere i og med, man begynder at sanktionere forældrene til tosprogede børn i forskellige sammenhænge. Derfor var det oplagt at få 25 motiverede studerende til at se nærmere på forældresamarbejde ude i praksis, forklarer lektor Helle Lykke Nielsen om initiativet.

 

Læs mere om Vollsmose og en række SDU-forskeres nye bog om området lige her

 

Topfoto: U Press


Mød forskeren

Helle Lykke Nielsen er lektor på Center for Mellemøststudier ved Institut for Historie. Hun underviser bl.a. på uddannelsen Interkulturel Pædagogik og dansk som andetsprog, og er redaktør på en ny bog ”Kampen om Vollsmose”, som udkommer 25. januar 2019. Hun er også del af et nyt svensk forskningsprojekt støttet af det svenske videnskabsråd, der undersøger hvilken rolle sprog spiller i segregation og gentrificering af byområder i Gøteborg.

Undervisning i Vollsmose

For at gøre det mere håndgribeligt, hvad deres uddannelse kan bruges til, flyttede undervisningen af et hold bachelorstuderende på Interkulturel Pædagogik og dansk som andetsprog én dag til Vollsmose i slutningen af 2018. Dagen havde fokus på forældresamarbejde og de studerende og deres underviser Helle Lykke Nielsen havde møder med Vollsmose Sekretariatet, skoleleder Allan Feldskou på Abildgårdskolen og den somaliske kvindeforening Sahan for at fordybe sig i forskellige vinkler på forældresamarbejde med tosprogede familier.

Redaktionen afsluttet: 23.01.2019